Pentru anumite persoane expresia „zile caniculare” este sinonimă cu dureri puternice.
Există numeroase boli în care este prezentă durerea cronică. De multe ori, aceasta este influenţată de temperatură. Unele persoane care suferă de durere cronică pot simţi mai intens durerea în zilele reci. În schimb, în cazul altora, acest fenomen poate apărea în zilele caniculare.
Durerea cronică influenţează atât sănătatea fizică, cât şi pe cea psihică. Intensitatea durerii poate varia, însă pot exista şi episoade mai blânde sau mai severe, în special din cauza stresului sau a activităţii fizice intense, pe lângă variaţiile termice. Iată ce afecţiuni determină durere cronică şi cum poate fi aceasta influenţată de caniculă.
Artrita
Se întâmplă frecvent ca persoanele care suferă de osteoartrită sau artrită reumatoidă să asocieze severitatea durerii cu temperaturile de afară. În timp ce unele persoane acuză o intensitate mai mare atunci când plouă sau este frig, altele sunt mai mult afectate de temperaturile crescute. Acest lucru se întâmplă deoarece schimbările de temperatură şi umiditatea afectează modul în care ţesuturile (tendoanele şi ligamentele) se dilată şi se contractă. Prin urmare, durerea poate fi agravată prin acest proces.
Scleroza multiplă
Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică în care durerea cronică este un simptom frecvent. Există mai multe tipuri de durere în acest caz, precum durerea neuropatică de la nivelul braţelor sau al membrelor inferioare, durerea de spate, spasmele musculare şi altele. Atunci când creşte temperatura corpului, inclusiv în zilele caniculare, se pot agrava simptomele sclerozei multiple. De fapt, acest lucru se numeşte sindromul Uhthoff. Însă, partea bună este că simptomele se ameliorează odată cu scăderea temperaturii ambientale şi corporale.
Fibromialgia
Persoanele care suferă de fibromialgie pot fi afectate în mod direct de vreme. Acestea suferă mai mult atunci când vremea este rece şi umedă, însă şi canicula poate agrava simptomele, în special atunci când este multă umiditate în atmosferă. În general, persoanele cu această afecţiune sunt sensibile la variaţiile termice, iar durerea şi oboseala pot fi accentuate de fluctuaţiile de temperatură, fie că este cald sau frig. În plus, aceasta variază şi în funcţie de zona în care locuiesc şi de alţi factori individuali.
Deshidratarea va poate da dureri de cap
Durerile de cap şi migrenele
Zile caniculare şi dureri puternice de cap? Da, avem şi explicaţia.
Schimbările de temperatură pot creşte frecvenţa atacurile migrenoase şi durerile de cap legate de tensiunea arterială. Căldura excesivă poate duce la deshidratare şi, prin urmare, la apariţia durerilor de cap. Pe lângă acestea, vremea rece sau caniculară poate influenţa dispoziţia unei persoane. Prin urmare, este afectat şi modul în care acea persoană percepe durerea. Însă, în cazul unor afecţiuni cronice (artrită), deşi nu sunt prezente anxietatea şi depresia, pot apărea intensificări ale durerii în funcţie de temperatură.
Trucuri pentru a suporta mai uşor căldura
Există mai multe trucuri prin care puteţi „păcăli” canicula, astfel încât să nu simţiţi o exacerbare a durerii. Iată care sunt:
- hidratarea. Este important să vă menţineţi hidratat, mai ales pe caniculă. Deshidratarea poate duce la apariţia sau agravarea mai multor simptome, inclusiv a durerii. Este indicat să beţi 3 litri de apă pe zi şi să limitaţi consumul de alcool şi cafea. Acestea din urmă favorizează deshidratarea.
- evitarea expunerii la soare. În zilele fierbinţi de vară ar trebui să staţi mai mult la umbră. În spaţiile interioare, optaţi pentru aerul condiţionat sau un ventilator pentru a vă răcori şi a menţine temperatura corporală la un nivel optim.
- îmbrăcămintea din bumbac. Optaţi pentru îmbrăcăminte lejeră, largă, din fibre naturale, precum bumbacul. În plus, nu uitaţi de pălărie şi de ochelarii de soare.
- compresele reci. Dacă simţiţi că vă este prea cald, aplicaţi comprese reci la nivelul gâtului şi al încheieturilor pentru a vă răcori.