Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Zece sfaturi pentru persoanele cu acnee

22 august 2017
Share

Acneea este o patologie intalnita frecvent in cadrul consultatiilor dermatologice. 85% dintre adolescenti prezinta acnee si poate persista peste varsta de 20 de ani, in 50% dintre cazuri. Impactul psihologic poate fi destul de important, provocand izolare sociala, sentimente de frustrare, anxietate, depresie, dar si senzatia ca sunt cantonati intr-o adolescenta perpetua.

Leziunile de acnee se dezvolta in jurul folicului pilosebaceu (glandele sebacee atasate firului de par) la nivelul fetei, al conductului auditiv extern, pe torace si brate. Lantul fiziopatologic are la baza cresterea secretiei de sebum (pielea devine grasa). De asemenea, keratinizarea excesiva la nivelul ductului glandelor sebacee duce la formarea de comedoane, iar cresterea numarului de bacterii Propionibacterium acnes va favoriza inflamatia locala, prin secretia de enzime bacteriene.

Gelurile de par, pudra si fondul de ten pot provoca acnee

Acneea este exacerbata uneori in sezonul rece si ameliorata dupa expunerea la soare. Factori externi, precum hidrocarburile halogenate, pot duce la acnee. Uleiurile minerale industriale sau vegetale pot provoca leziuni de foliculita asemanatoare cu cele de acnee, iar pomezile cosmetice, gelurile de par, pudrele sau fondurile de ten pot provoca asa-numita acnee cosmetica. Medicamente din grupul corticosteroizilor sau gonadotrofinelor, unele contraceptive, antiepileptice, vitamine B faciliteaza, de asemenea, aparitia acneii.

De cate tipuri sunt leziunile de acnee?

Leziunile de acnee pot fi neinflamatorii (comedoane) sau inflamatorii (papule, pustule, noduli si chisturi). Comedoanele sunt mici papule de culoare deschisa, mai mici de 1 mm diametru, care reprezinta acumulare de keratina si sebum. Prin oxidare in contact cu aerul se formeaza punctele negre, care sunt comedoane deschise. Leziunile inflamatorii ale acneei sunt reprezentate de mici ridicaturi rosiatice, dureroase (papule) sau care contin material purulent (pustule), ori leziuni mai largi, de cel putin 5 mm, noduli. Cand acestia din urma devin fluctuenti, se numesc chisturi.

Cu cat numarul leziunilor e mai mare, si in special al celor inflamatorii, cu atat acneea este mai severa. Acneea poate fi usoara cand prezinta mai putin de 20 de comedoane si mai putin de 15 leziuni inflamatorii. Este moderata cand prezinta intre 20-100 de leziuni neinflamatorii si intre 15-50 leziuni inflamatorii. Acneea este severa este in momentul in care sunt prezente mai mult de 5 chisturi, iar numarul comedoanelor e mai mare de 100 si numarul leziunilor inflamatorii e mai mare de 50.

Acneea moderata si cea severa trebuie tratate sub indrumarea unui medic dermatolog. Chiar si pacientii cu acnee usoara, dar persistenta, au nevoie de sfatul medicului specialist.

 

Sfaturi practice pentru pacientii cu acnee

Avand in vedere ca acneea are reputatia unei boli dificil de tratat, si pentru ca exista riscul formarii de cicatrici, cateva sfaturi ar putea fi binevenite:

  1. Acneea nu este cauzata de igiena deficitara a pielii. Spalarea fetei de mai multe ori pe zi, precum si folosirea unor creme de gomaj pot agrava acneea. Este posibil ca un sapun agresiv folosit in exces sa usuce pielea, care produce ca raspuns mai mult sebum. Particulele din produsele de gomaj pot produce leziuni inflamatorii. De aceea, se recomanda sapunuri sau geluri speciale anti-acnee, care se folosesc in general de 2 ori pe zi.
  2. Nu incercati sa stoarceti cosurile. Este posibil ca aceasta manevra sa produca leziuni inflamatorii. Eliminarea punctelor negre se recomanda a fi facuta in cabinetul medical si nu acasa sau la salonul de cosmetica.
  3. Folositi produse cosmetice de machiaj non-comedogenice. Evitati folosirea gelurilor si a pomezilor capilare.
  4. Nu ezitati sa cereti ajutorul dermatologului cand ati observat aparitia de cicatrici, pete hiperpigmentare, daca leziunile rosii inflamatorii sunt numeroase sau persistente. In general, cu cat acneea e tratata mai devreme, cu atat medicatia e mai activa.
  5. Nu abandonati tratamentul daca produce iritatie locala. Apelati la medic. Va va sfatui sau schimba schema de tratament.
  6. Nu abandonati tratamentul prea curand. Sunt necesare, in general, 6 saptamani pentru a obtine o ameliorare de 30-40% a acneei. Daca dupa aceasta perioada nu se observa un efect pozitiv sau rezultatele sunt nemultumitoare, se modifica tratamentul si se pot adauga antibiotice pe cale orala.
  7. Astazi exista posibilitatea de a trata cicatricile de acnee cu o rata de succes de 60-100%, in functie de aspectul sau de vechimea lor.
  8. Exista metode care grabesc vindecarea acneei, prin injectare de solutii diluate de corticoid sau efectuarea de peeling-uri.
  9. In general, dupa obtinerea rezultatelor dorite, este necesar un tratament de intretinere, care poate fi de lunga durata. Respectati intocmai recomandarea medicului!
  10. Acneea are si efecte psihosociale negative. Nu lasati aceasta afectiune sa va altereze viata afectiva si sociala. La ora actuala nu exista cazuri sau forme de acnee care nu pot fi tratate cu succes.

 

Dr. Daniela Taher
Medic specialist in dermatologie estetica

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.