Termenul de boli cardiovasculare include un numar de afectiuni ale inimii si sistemului circulator: boala coronariana, boala cerebrovasculara (accidentul vascular cerebral), hipertensiunea arteriala, boala arteriala periferica, insuficienta cardiaca etc.
Alimentatia are un rol important in aparitia bolii aterosclerotice, ce se poate manifesta ca boala cardiaca ischemica, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral. O alimentatie nesanatoasa este astfel una dintre principalele cauze modificabile ale bolilor cardiovasculare, alaturi de fumat si sedentarism. Dieta nesanatoasa poate influenta riscul cardiovascular, ca o consecinta a modificarii lipidelor (grasimilor) sangvine, cresterii tensiunii arteriale si a prevalentei obezitatii, sau prin intermediul efectelor asupra altor boli, ca diabetul zaharat si sindromul metabolic.
In prezent, zaharul reprezinta 25% din aportul total energetic
Zaharul nu a reprezentat un component semnificativ al alimentatiei noastre pana la aparitia metodelor moderne de procesare a alimentelor. Consumul de zahar a crescut progresiv in ultimii zeci de ani, reprezentand actualmente aproximativ 25% din aportul total energetic. Unii cercetatori au gasit o legatura intre consumul crescut de zahar si riscul de boli cardiovasculare, in principal prin cresterea riscului de aparitie a obezitatii si diabetului zaharat. Exista si studii care afirma ca zaharul creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare independent de cresterea greutatii corporale si aparitia diabetului zaharat.
Bauturile racoritoare, cea mai bogata sursa de zahar din alimentatie
Un numar important de alimente contin zaharuri adaugate: sucurile racoritoare (soft drinks), deserturile pe baza de cereale, sucurile asa-zis „de fructe”, bomboanele, prajiturile, inghetata, majoritatea cerealelor din comert, painea, o serie de produse lactate (pudding-uri, creme de iaurt) etc. Bauturile racoritoare din comert reprezinta la ora actuala cea mai bogata sursa de zahar din alimentatie. Este necesar, asadar, sa fim atenti la zaharul „ascuns” in anumite alimente cumparate din comert.
Contribuie la aparitia obezitatii si la scaderea colesterolului „bun”
Zaharul contribuie la aparitia inflamatiei peretilor vasculari arteriali, deoarece induce eliberarea si cresterea insulinei, ce determina alterarea endoteliului vascular. Pe langa favorizarea aparitiei obezitatii, un alt efect al zaharului dovedit de unele cercetari consta in scaderea in sange a nivelului HDL-colesterolului (colesterolul „bun”) si cresterea trigliceridelor, adica a grasimilor periculoase, nocive, asociate cu risc crescut de ateroscleroza si boli cardiovasculare.
Consumul mare de zahar se asociaza cu cresterea greutatii corporale si aparitia obezitatii. Obezitatea, in combinatie cu cresterea sustinuta a nivelului insulinei, poate duce la aparitia rezistentei la insulina si a diabetului zaharat, ce mareste riscul bolilor cardiovasculare si complicatiilor lor.
Asa puteti preveni aparitia bolilor cardiovasculare
Cateva modalitati de a scadea riscul aparitiei bolilor cardiovasculare in urma consumului crescut de zahar sunt:
- Evitarea alimentelor indulcite cu fructoza: ketchup, sos de rosii, bauturi racoritoare etc.
- Utilizarea indulcitorilor naturali: se recomanda indulcirea preparatelor alimentare cu putin suc proaspat de fructe, mere uscate, cocos, struguri, condimentarea alimentelor cu nucsoara, cuisoare, scortisoara sau folosirea unui indulcitor natural, cum este stevia.
- Mancati putin si regulat: prin consumul unor portii mici, repetat, pe parcursul zilei apare senzatia de satietate si dispare necesitatea de a consuma dulciuri intre mese.
- Limitarea consumului de alcool: alcoolul contine o cantitate mare de zahar.
- Reducerea consumului de paine alba, covrigi, produse de patiserie.
Ingrijorarea crescuta privind pericolele consumului excesiv de zahar a dus la recomandarea Asociatiei Americane a Inimii ca cel mult 5% din caloriile zilnice la femei sa provina din consumul de zahar, iar la barbati, cel mult 7,5%.
Dr. Camelia Diaconu
Sef lucrari UMF „Carol Davila”
Medic primar boli interne
Specialist cardiologie
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”