Nivelul ridicat al zahărului din sânge poate afecta sănătatea creierului şi declanşa declinul cognitiv, avertizează cercetătorii britanici. Predispuşi la aceste riscuri sunt deopotrivă pacienţii cu diabet şi cei cu prediabet. Pe de altă parte, nivelul scăzut al zahărului din sânge este asociat cu o sănătate bună a creierului.
Cercetătorii de la University College London şi London School of Hygiene & Tropical Medicine sugerează, în revista medicală Diabetes, Obesity and Metabolism, că menținerea zahărului din sânge la un nivel normal este importantă pentru prevenirea declinului cognitiv și a demenței.
Efectele excesului de zahăr asupra psihicului
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că persoanele diagnosticate cu prediabet care au, în general, nivelul de hemoglobină glicozilată (A1c) de 5.7 până la 6.4%, sunt cu 54% mai predispuse să dezvolte demență vasculară decât persoanele cu niveluri normale de zahăr din sânge. Desigur, riscul este mai mic decât în cazul bolnavilor de diabet zaharat, care au hemoglobina A1c de 6.5% sau chiar mai mare, însă suficient încât să pună viaţa în pericol.
Prediabetul poate duce la declin cognitiv
„Pe baza cercetărilor anterioare și a rezultatelor din studiul pe care l-am realizat, putem spune, cu certitudine, că prediabetul este o afecţiune serioasă, care duce adesea la diabet de tip 2, şi este asociat cu un risc ridicat de declin cognitiv, în special, demenţă vasculară. (…) Din motive încă necunoscute, oamenii care au diabet sunt predispuşi ca la vârste înaintate să sufere deteriorări ale funcţiilor cognitive”, explică Victoria Garfield coordonatorul studiului şi cercetător în cadrul University College London’s Institute of Cardiovascular Science.
Din păcate, concluziile studiului demonstrează că leziunile cerebrale pot fi cauzate de orice creștere susținută a nivelului de zahăr din sânge. „Acest lucru este susținut de rezultatele cercetării noastre care arată că oamenii cu prediabet sunt, de asemenea, predispuşi să aibă un hipocampus mai mic și un volum mai mare de hiperintensități ale substanței albe, adică leziuni vasculare, pe scanările creierului decât un om sănătos”, completează Garfield.
De asemenea, persoanele cu prediabet au avut rezultate mai slabe la testele cognitive şi funcţionale decât cele cu un indice glicemic normal.
10 mituri despre alimentaţie în diabet
Pericolul la care sunt expuse persoanele care au prediabet
Pe termen lung, persoanele care suferă de prediabet ar putea fi expuse unui pericol mai mare decât cele care au fost deja diagnosticate cu diabet. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ele nu se află sub îngrijire medicală şi nu au control deplin asupra nivelului de zahăr din sânge, consideră James Giordano, profesor la Georgetown University şi coordonatorul departamentului de neuroetică de la Medical Center’s Pellegrino Center for Clinical Bioethics.
Giordano sugerează că nivelurile ridicate de zahăr din sânge, chiar și cele ocazionale, nu doar cronice, cauzează acumularea metaboliților toxici în celulele creierului şi, implicit, declanşarea inflamațiilor sistemice.
Studiul realizat de către cercetătoarea Victoria Garfield este unul observaţional, însă concluziile sunt suficiente pentru a lua în calcul beneficiile screeningului diabetului în rândul populaţiei. De asemenea, este subliniată importanța monitorizării nivelului de zahăr din sânge pentru a evita deteriorarea cognitivă care, uneori, poate fi ireversibilă.