De ani de zile, publicul a fost indemnat sa reduca aportul de sare, deoarece aceasta ar creste riscul unui accident vascular cerebral. Insa un nou studiu arata ca zaharul are o legatura mult mai mare cu cresterea tensiunii arteriale decat sarea.
Cercetatorii americani sustin ca zaharul, si nu sarea, este vinovat pentru cresterea tensiunii arteriale. Ei arata ca nivelurile ridicate de zahar afecteaza o zona-cheie a creierului, care accelereaza ritmul cardiac si face ca tensiunea arteriala sa creasca.
Intr-un articol publicat in Jurnalul American de Cardiologie, un grup de cercetatori condus de dr. James DiNicolantonio arata ca „zaharul poate fi factorul cauzal pentru hipertensiunea arteriala”.
„Incurajarea consumatorilor sa reduca mai degraba consumul de zahar decat pe cel de sare poate fi strategia mai buna pentru a obtine controlul tensiunii arteriale”, se arata in articol.
De altfel, un studiu recent, in cadrul caruia 8.670 de adulti francezi au fost monitorizati, evidentia faptul ca nu s-a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.
Riscul reprezentat de zahar, subestimat
Dr DiNicolantonio contrazice, de asemenea, experti care sustin ca reducerea consumului de sare va reduce nivelul de obezitate si al riscurilor de boli de inima. „Am sustinut mereu contrariul: o reducere a aportului de sare poate conduce la un aport crescut in produsele alimentare prelucrate (si cu adaos de zahar) si, astfel, creste riscul de diabet zaharat, obezitate, si al bolilor cardiovasculare.”
Motivele sunt complicate, dar se crede ca un nivel scazut de sare creste cantitatea unor anumite grasimi din sange. Dr. Aseem Malhotra, un cardiolog si om de stiinta, considera ca riscul prezentat de zahar a fost subestimat. „Stim ca zaharul nu ofera nici substante nutritive, si exista tot mai multe dovezi ca este un factor de risc independent pentru multe boli”.
Mircea Doaga
Sursa: dailymail.co.uk