Inca putin cunoscut in Romania, indulcitorul xylitol, substanta 100% naturala, cu un aspect similar zaharului si acelasi gust, este un excelent ajutor pentru sanatate. Cercetari din peste 40 de tari au demonstrat eficienta xylitolului in igiena orala, curatarea sistemului respirator, in diabet, controlul greutatii, sanatatea oaselor si a pielii.
Xylitolul nu afecteaza nivelul insulinei
Xylitolul are o lunga istorie, incepand cu anii 1800. Descoperit simultan de catre oamenii de stiinta din Germania si Franta (care au creat initial un sirop de xylitol), nu a fost comercializat decat dupa al Doilea Razboi Mondial, din cauza deficitului de zahar din Finlanda. Devenind tot mai popular, oamenii de stiinta l-au studiat si au descoperit ca este metabolizat in sange fara sa afecteze nivelul insulinei. In 1960, xylitolul era deja utilizat in Europa si Japonia, ca o alternativa a zaharului, mai ales pentru diabetici. In 1963 a fost autorizat si in SUA.
Desi este o substanta care se poate extrage natural, din cauza modului de procesare chimica, este important sa va asigurati ca produsele pe baza de xylitol provin din surse si prin metode de procesare naturale.
Xylitolul si sanatatea orala
Indiferent cat de mult si intens am peria dintii, flora bacteriana tot se formeaza. Cavitatea bucala este un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor. In timp ce majoritatea sunt inofensive, un tip, numit Streptococcus mutans, este legat direct de producerea cariilor. Lupta cu aceasta bacterie pare dificila, insa xylitolul simplifica lucrurile. Structura sa chimica nu permite metabolizarea bacteriei, ceea ce duce la o cantitate mai mica de acid in gura. Xylitolul nu permite aderarea placii la dinti, oprind astfel demineralizarea danturii, incurajand chiar remineralizarea dintilor atunci cand exista deja carii formate. Sute de studii si teste clinice au certificat aceste efecte extraordinare.
Xylitolul si sanatatea sistemului respirator superior
Xylitolul poate preveni infectia din urechea mijlocie la copii, prin oprirea inmultirii bacteriilor in tubul care leaga urechea de nas. Cercetarile efectuate la Universitatea Oulu, Finlanda, asupra a 159 de bebelusi, prin administrarea unui sirop de xylitol de cinci ori pe zi, au aratat ca indulcitorul a redus cu 30% numarul de infectii. Aceste beneficii nu sunt doar pentru bebelusi. Doua studii efectuate pe mai mult de 1.000 de prescolari au demonstrat ca mestecatul gumei cu xylitol de cinci ori pe zi ajuta la reducerea bacteriilor si la diminuarea cu 40% a infectiilor urechii. Xylitolul, utilizat in spray-uri sau in spalaturile nazale, previne atasarea bacteriilor de caile respiratorii si ajuta organismul sa le indeparteze, reducand riscul aparitiei infectiilor si ajutand la inlaturarea poluantilor din aer, ce pot provoca astm si alergii.
Xylitolul si diabetul zaharat
Daca nu aveti diabet, probabil cunoasteti pe cineva care are. Diabetul zaharat tip 2 a devenit o epidemie. De obicei, diabetul incepe cu rezistenta la insulina, celulele neutilizand in mod corect insulina. In momentul in care creste nevoia de insulina, pancreasul isi pierde treptat capacitatea de a o produce. Multe studii clinice au aratat ca, din moment ce consumul de xylitol nu ridica nivelul de zahar din sange, acesta este un indulcitor excelent pentru diabeticii care doresc o alternativa gustoasa si convenabila in alimentatie, fara sa isi puna in pericol sanatatea.
In Romania, numarul persoanelor care sufera de diabet zaharat tip 2 este estimat la 1 milion. Cei care sufera de aceasta afectiune sunt sensibili la alimentele cu un grad ridicat al indicelui glicemic (IG). Cu cat este mai mare valoarea indicelui, cu atat mai rapida este cresterea nivelului de zahar din sange. De exemplu, zaharul alb are IG 85, zaharul brun are IG 70, mierea are IG 60, pe cand xylitolul are IG 7, extrem de scazut.