Calciul este un element esential pentru sanatatea organismului, dar persoanele care urmeaza o dieta pentru a pierde din kilogramele in plus s-ar putea sa nu obtina, din alimentele pe care le consuma, cantitatea necesara din acest mineral.
Pe langa faptul ca o cantitate optima de calciu ajuta la sanatatea oaselor, s-a descoperit ca acesta ar ajuta si la pierderea in greutate. Laptele degresat, sucul de portocale, iaurturile, verdeturile sunt surse bogate in calciu si reprezinta alimente recomandate in curele de slabire. Un studiu recent a demonstrat ca a manca trei portii de lactate cu un continut scazut de grasime asigura cantitatea zilnica recomandata de minerale, dar ajuta si la pierderea kilogramelor in plus. Un alt studiu a aratat ca produsele dietetice, dar cu un continut ridicat de calciu, pot preveni cresterea in greutate dupa finalizarea unei cure de slabire.
Urmati diete cu lactate
Sunt multe motive pentru care ar trebui sa consumati alimente bogate in calciu, primul dintre acestea fiind sanatatea pe termen lung a sistemului osos. Organismul are nevoie de calciu in fiecare zi, iar daca acesta nu este asigurat prin dieta, corpul va folosi din calciul stocat in oase, spun specialistii. Prin urmare, este ideal ca nutritionistii sa includa in dieta dumneavoastra de slabire alimente bogate in calciu. Foarte multe persoane nu reusesc sa obtina din alimente cantitatea optima de calciu chiar daca nu sunt la dieta, cu atat mai putin atunci cand urmeaza o cura de slabire care presupune excluderea lactatelor.
Studiile vorbesc
Desi mai sunt necesare cercetari in acest sens, primele concluzii despre efectul benefic al calciului in pierderea in greutate suna promitator. Un studiu care a comparat o dieta hipocalorica ce nu includea lactate cu o dieta ce continea cantitatea zilnica recomandata de lactate a constatat ca a doua a avut mai mult succes, in contextul in care se consuma acelasi numar de calorii zilnic.
Un alt studiu din SUA a aratat ca o alimentatie cu un nivel recomandat de produse lactate degresate (trei portii pe zi) a permis celor care tineau o cura sa manance, de fapt, mai multe calorii, fara a lua in greutate. Studiul, care a analizat, timp de 18 luni, 103 femei supraponderale sau obeze care au pierdut in greutate, a aratat ca, pentru fiecare 100 miligrame de calciu ingerat pe zi, s-a stopat cresterea in greutate cu 1,5 kilograme.
Un al treilea studiu, efectuat pe 338 de adulti, a aratat ca toti cei care au mancat trei sau mai multe portii de lactate pe zi, cu un nivel scazut de grasime, au avut mai multe sanse de a nu lua in greutate, comparativ cu cei care au mancat doar o portie de lactate sau deloc.
Cat calciu trebuie sa consumati
Nu exista inca recomandari specifice pentru cantitatea optima de calciu care ar putea ajuta la pierderea in greutate. Cu toate acestea, studiile de mai sus s-au bazat pe recomandarile existente in cazul adultilor sanatosi, respectiv de 1.000 mg pe zi sau 1.200 mg pe zi in cazul celor cu varste de peste 50 de ani. Cele mai bogate alimente in calciu, ce pot fi introduse in majoritatea dietelor de slabire, includ, printre altele: produsele lactate fara grasime, cum ar fi laptele si iaurtul degresat, tofu si sucul care au calciu adaugat, broccoli, conservele de sardine in ulei, cu oase, si branza Cheddar.
Atat femeile, cat si barbatii isi pot construi singuri, cu usurinta, diete de succes, bazate pe alimente bogate in calciu. Lactatele sunt cele mai recomandate, atat timp cat sunt degresate ori contin o cantitate mica de grasime.
Cititi etichetele produselor
Specialistii spun ca, prin simpla citire a etichetelor, puteti calcula singuri miligramele de calciu din alimente, prin gasirea procentului din valoarea zilnica recomandata, la care adaugati un zero. De exemplu, daca pe eticheta unui iaurt scrie ca va ofera 30% din necesarul de calciu zilnic, veti sti ca respectivul iaurt contine 300 mg de calciu. Asa va puteti asigura zilnic cele 1.000 sau 1.200 miligrame de calciu.
Suplimentele de calciu va pot ajuta sa va atingeti obiectivele nutritionale, dar ideal este ca din dieta sa nu lipseasca totusi alimentele bogate in acest mineral. Ca un sfat, specialistii recomanda si consumul de alimente bogate in vitamina D, astfel incat organismul sa se poata folosi de calciul consumat.
Mircea Doaga
Sursa: everydayhealth.com