Cand vine vorba de alimente, inca de mici parintii ne spuneau ca trebuie sa ne hranim pentru a creste si pentru a avea oase sanatoase. Tocmai de aceea, alimentele bogate in calciu ne ajuta sa luptam cu succes impotriva osteoporozei. Ceea ce nu foarte multa lume stie este faptul ca exista cateva alimente care subrezesc sanatatea oaselor. Nimic mai adevarat!
De la snacks-urile sarate la bauturile carbogazoase, anumite aliemente pot impiedica absorbtia de calciu, reducand densitatea minerala osoasa. Asadar, feriti-va de astfel de alimente nesanatoase sau incercati, pe cat posibil, sa renuntati la ele.
Alimentele si bauturile care contin cofeina
Desi alimentele si bauturile care au in compozitie cofeina va pot oferi energia de care aveti nevoie dimineata, ar trebui sa stiti ca acest alcaloid, cofeina, slabeste oasele. De fapt, se pierd aproximativ 6 miligrame de calciu la fiecare 100 miligrame de cofeina ingerate. Atunci cand este combinata cu zahar, cafeaua are un efect deosebit de negativ asupra sanatatii oaselor. Daca vreti sa urmati o dieta care sa previna osteoporoza, apelati la cafeaua decofeinizata si renuntati deopotriva la alimentele dulci, precum ciocolata.
Alcoolul poate afecta sanatatea oaselor
Aveti nevoie de inca un motiv pentru a renunta la alcool? Consumul excesiv al acestuia contribuie la scaderea masei osoase, ceea ce duce la aparitia fracturilor care se vindeca greu. Alcoolul trebuie consumat cu moderatie, aducand si beneficii sanatatii daca se tine cont de masura.
Sarea poate avea efecte negative asupra densitatii osoase
Dauneaza grav sanatatii atunci cand este consumata in exces. Pe langa cresterea tensiunii arteriale, sarea provoaca pierderi mari de calciu la nivelul oaselor, ceea ce creste, odata cu varsta, riscul de a face osteoporoza, mai ales la femeile care se afla la menopauza.
Soia afecteaza asimilarea calciului
Produsele pe baza de soia contin anumite substante ce interfereaza cu absorbtia calciului. Astfel de probleme apar, desigur, in momentul in care necesarul zilnic de calciu este ignorat si se consuma multa soia. Aceasta contine oxalati, ce impiedica organismul sa utilizeze calciul. Produsele de tipul tofu, consumate in cantitati moderate, nu sunt insa periculoase.
Fasolea impiedica absorbtia de calciu in organism
Cu cat mancati mai multa fasole, cu atat organismul nu absoarbe calciul. Fasolea si mazarea contin substante numite fitati, substante formate prin combinarea acidului fitic din cereale cu diverse minerale, dintre care se mentioneaza in special calciul, interferand astfel absorbtia acestuia. Specialistii spun insa ca nu este nevoie sa renuntati la fasole, ci trebuie doar sa reduceti nivelul de fitati, lasand fasolea la inmuiat in apa pentru cateva ore inainte de a o prepara.
Bauturile carbogazoase favorizeaza pierderile de calciu
Bauturile carbogazoase sunt bogate in acid fosforic, nu contin calciu, iar acidul fosforic creste excretia urinara a calciului. Fosforul in exces faciliteaza pierderea calciului prin urina, mai ales cand aportul acestuia este redus.
Ruxandra Raica
Sursa: www.everydayhealth.com