In unele cazuri, persoanele care sufera de psoriazis sunt mai afectate in anotimpul rece. Temperaturile scazute pot accentua simptomele acestei afectiuni, insa nu trebuie sa va ingrijorati. Exista mai multe metode prin care puteti tine sub control exacerbarile psoriazisului.
Iata ce trebuie sa faceti pentru a nu lasa vremea rece sa accentueze boala.
Beti multa apa
Pe langa hidratarea externa, este necesar sa va hidratati si interna. Lunile reci si uscate pot duce la deshidratare. Este indicat sa aveti mereu la indemana o sticla sau un recipient ce se poate reumple cu apa. Beti cel putin 2 litri de apa pe zi. Pe langa aceasta, va mai puteti hidrata si prin consumul de supe sau sucuri de fructe.
Folositi un umidificator
Daca aerul din incapere este uscat, este indicat sa achizitionati un umidificator. Acesta trebuie plasat in camerele unde petreceti cel mai mult timp, precum dormitorul. Umidificarea aerului mentine si hidratarea pielii.
Imbracati-va in straturi
Poate ca este mai comod sa va luati o geaca foarte groasa atunci cand scad temperaturile, insa straturile subtiri si multiple de haine mentin caldura la nivelul pielii. In plus, acestea previn supraincalzirea si transpiratia.
Stratul de imbracaminte care intra in contact cu pielea trebuie sa fie din bumbac natural si nu din materiale sintetice, care pot duce la aparitia mancarimilor sau a iritatiilor.
Psoriazisul scalpului: permis si interzis
Vaccinati-va pentru gripa
Iarna sunt cele mai multe cazuri de gripa. Psoriazisul si tratamentul medicamentos pentru acesta pot afecta sistemul imunitar si va predispun la raceli si gripa. Din acest motiv, vaccinul antigripal este foarte important atunci cand suferiti de psoriazis. Inante de a face vaccinul, insa, discutati cu medicul.
Hidratati-va bine pielea
Nivelul scazut de umiditate poate duce la uscarea pielii si, prin urmare, la exacerbarea simptomelor psoriazisului. Pentru a va mentine pielea sanatoasa iarna este indicat sa folositi unguente si creme cu o consistenta mai grasa. Aplicati-le imediat dupa baie sau dus pentru a favoriza patrunderea rapida in piele.
Reduceti stresul
Vremea rece si alti factori de stres pot exacerba simptomele psoriazisului. Este important sa reduceti nivelul de stres cat de mult puteti. Nu exagerati cu unele alimente sau bauturi. Incercati sa adoptati un program de relaxare, ce cuprinde meditatia sau exercitiile de respiratie pentru a va calma. Mergeti intr-o vacanta, daca aveti posibilitatea.
Stresul si psoriazisul: iata cum le faceti fata
Evitati sapunurile cu substante agresive pentru piele
In loc de un sapun obisnuit, este mai bine sa va folositi o lotiune delicata hidratanta. Optati pentru cele cu formula delicata, fara arome sau parfum.
Ramaneti activ
Daca faceti exercitii fizice constant, cel putin 30 de minute zilnic, aveti sanse de a reduce riscul de exacerbari. Nu lasati vremea rece sa va stea in cale. Practicati un sport in interior, precum fitness, yoga, pilates sau dans.
Chiar si cateva minute pe zi va pot ajuta sa tineti psoriazisul sub control iarna.
Aveti grija la sanatatea mintala
Psoriazisul poate duce la aparitia depresiei. Este indicat sa urmariti simptomele acesteia, precum pierderea interesului pentru activitatile care va faceau placere, tristetea persistenta, iritabilitatea sau scaderea nivelului de energie. Discutati cu medicul in legatura cu posibilele optiuni de tratament.
Faceti bai lungi
Dusurile rapide pot determina uscarea pielii, in special daca folositi apa fierbinte. Alegeti, in schimb, sa faceti bai lungi in apa calduta. In plus, in apa de baie puteti adauga ulei de migdale, de argan sau altele care mentin pielea hidratata.