Organismul ne transmite de nenumarate ori semnale in ceea ce priveste starea de sanatate, pe care adesea le ignoram. “Lasa ca trece” se pare ca este expresia cea mai folosita pentru a evita medicul. In acest articol vom vorbi despre acele semne aparute la nivelul cavitatii bucale. Mai exact, afectiunile semnalate de limba.
Este posibil ca dumneavoastra sa nu dati prea multa atentie felului in care arata limba, dar medicul da. In medicina chineza se crede ca limba reflecta majoritatea bolile din organism. Daca sesizati vreo schimbare la nivelul limbii, va sfatuim sa mergeti la stomatolog sau la ORL-ist.
Stratul alb de pe limba
In cazul in care limba are pe alocuri sau in totalitatea un aspect albicios, exista posibilitatea sa aveti o infectie bacteriana sau o boala autoimuna inflamatorie. O cauza poate fi prezenta cipercii Candida Albicans. Dupa ce infectia este tratata cu medicamente antifungice (topice sau orale), limba isi recapata apectul sanatos.
Prea inchisa la culoare
O limba sanatoasa are de obicei o nuanta de roz. Atunci cand este maro inchis spre negru, trebuie sa consultati specialistul. Cauzele pot fi legate de dieta, de stilul de viata sau de vreun medicament administrat constant. „Papilele filiforme de pe varful limbii, mai ales daca acestea sunt alungite, pot fi usor patate sau pot capata culori diferite de la produsele alimentare, bauturi, antibiotice etc. pe care le consumam”, spune Sol Silverman Jr., purtatorul de cuvant al Asociatiei Medicilor Dentisti din America. Consumul excesiv de cafea, tutunul mestecat sau fumatul in exces pot face ca limba sa capete o nuanta maronie. Vestea buna este ca, in acest caz, aceasta culoare provine de la medicamentele sau produsele alimentare consumate. Un simplu periaj executat de cateva ori pe zi ar trebui sa ajute limba sa revina la culoarea normala. Chiar daca petele nu sunt permanente, aveti grija ca tutunul creste riscul de cancer bucal.
Papile filiforme prelungite
Varful limbii este acoperit cu mici papile filiforme. Acestea sunt alcatuite din cheratina, aceeasi proteina care formeaza parul. In conditii normale ar trebui sa nu observati cu ochiul liber aceste papile. Insa anumiti factori pot duce la alungirea acestora, iar limba sa capete un aspect „paros”. Printre cauzele aparitiei acestui aspect se numara infectii bacteriene, antibiotice sau o gura foarte uscata.
Inflamatii dureroase
Acestea pot fi mici gangrene sau ulceratii care pot aparea oriunde la nivelul cavitatii bucale, inclusiv pe limba, si pot fi extrem de dureroase. In general, persoanele predispuse genetic la ulceratii vor sesiza ca acestea apar odata cu alti factori, cum ar fi o raceala sau febra, dupa consumul de citrice in exces sau dupa ce v-ati muscat limba. O ulceratie normala se vindeca intr-o saptamana, maximum 10 zile. Ceea ce dureaza mai mult, fara a da vreun semn de resorbtie, ar putea fi un simptom de cancer oral si ar trebui verificat de medicul dumneavoastra imediat.
O suprafata cu asperitati
Papilele filiforme de pe varful limbii, inclusiv papilele gustative, sunt in mod normal usor proeminente, dar, din cand in cand, se inflameaza si se inrosesc. Ca si in cazul ulceratiilor, atata timp cat zona revine la normal in cateva zile, inflamatia este, cel mai probabil, inofensiva. In cazul in care este foarte rosie, inflamata, dureroasa si nu se vindeca, ar putea fi un semn de cancer oral.
Senzatie de arsura
Sindromul arsurii in cavitatea bucala, numit si disestezie orala (perturbarea perceptiei senzatiilor), este o conditie specifica, nu foarte bine inteleasa, care poate merge mult mai departe decat consumul anumitor alimente care produc o senzatie temporara de arsura. Simptomele sunt durere si arsura ce pot afecta atat limba, cat si intreaga gura. Senzatia poate fi constanta sau poate aparea si disparea pe parcursul zilei. Din motive care nu sunt clare inca, sindromul de arsura sau intepatura in cavitatea bucala apare cel mai frecvent la femeile post-menopauza. Alte cauze posibile includ infectii bacteriene, senzatie de uscaciune a gurii (efect secundar al unor medicamente) sau deficiente nutritionale. O cura este evaziva, dar unele dintre tratamentele actuale pentru acest sindrom includ folosirea frecventa a apei, a gumei de mestecat (pentru a combate gura uscata) sau a medicamentelor antianxietate sau antidepresive.
Decolorata si catifelata
Cand suferim de anemie cauzata de deficitul de fier, limba poate deveni anormal de decolorata, cu aspect catifelat. Acest lucru pentru ca, atunci cand organismul are de-a face cu o lipsa de fier, sangele nu mai poate transporta suficient oxigen pentru a pastra culoarea rosie a tesuturilor. Rezultatul lipsei de oxigen in sange este acela ca toate tesuturile, inclusiv limba, isi pierd din culoare.
Text: Corina Ionescu
Sursa: MSN Health&Fitness