Imbatranirea populatiei este un fenomen in crestere care afecteaza intreaga Europa. In Romania, aproape 3.250.000 de persoane din populatia totala a tarii au peste 65 de ani. In acest context, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a vrut sa afle care sunt principalele probleme cu care se confrunta persoanele din aceasta catergorie de varsta.
Mai mult de jumatate dintre participantii la studiul national realizat de GfK au raspuns ca principala lor problema este situatia financiara precara. Problemele de sanatate, dependenta de ceilalti, lipsa utilitatii si singuratatea au fost urmatoarele aspecte semnalate.
Femeile, mai singure decat barbatii
Persoanele varstnice asociaza singuratatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor sau lipsa unui ajutor practic. Numarul femeilor afectate de singuratate este semnificativ mai mare decat cel al barbatilor. Persoanele care locuiesc in mediul urban sunt semnificativ mai afectate de singuratate. Cu cat inainteaza in varsta, cu atat mai apasator devine sentimentul de singuratate. Daca ar putea imbunatati un singur lucru din viata lor, 3 din 10 respondenti ar alege comuniunea/comunicarea cu semenii. Varstinicii intelectuali raman activi prin intermediul cartilor si al evenimentelor in care se implica, precum activitatile de voluntariat sau proiectele desfasurate in comunitate.
Ca raspuns la problematica izolarii sociale, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a infiintat Asociatia Niciodata Singur – prietenii varstnicilor ca organizatie independenta, bazata pe voluntariat.