-
Primavara este o buna oportunitate pentru un nou inceput. Dupa iarna, organismul incepe sa-si piarda nutrientii importanti pentru o buna functionare. Umiditatea excesiva si incalzirea exercita un stres suplimentar asupra mecanismelor de functionare ale corpului.
Vitaminizarea si mineralizarea va ajuta sa treceti mai usor peste tranzitia de la vremea friguroasa la cea din ce in ce mai calda. In plus, va ajuta organismul sa functioneze la capacitate maxima si va fac sa va simtiti mai energic. Toate vitaminele si mineralele necesare pot fi procurate din dieta sau pot fi administrate sub forma de suplimente alimentare. Iata care sunt vitaminele si mineralele de care aveti nevoie la inceput de primavara.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.
Vitamina C
Este importanta pentru sustinerea sistemului imunitar atat iarna, cat si primavara. Mai mult, aceasta ajuta organismul sa regleze temperatura si sa previna aparitia bufeurilor. Vitamina C este un antioxidant natural puternic, ce combate efectele radicalilor liberi si creste producerea de colagen, protejand pielea de actiunea razelor UV. Aceasta este utila si pentru ameliorarea simptomelor din „febra fanului” (rinita alergica), avand proprietati antihistaminice. Aceasta vitamina benefica poate fi intalnita in numeroase alimente, precum broccoli, ardei gras, coacaze si rosii.
Vitamina E
Asemanator vitaminei C, vitamina E protejeaza pielea de actiunile nocive ale razelor UV. In plus, creste rezistenta musculara. Includeti in dieta alimente bogate in vitamina E, precum tofu, spanac, peste gras, carne si oleaginoase (nuci, migdale) pentru a beneficia de proprietatile ei.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Vitamina A
Poate scadea riscul de cancer de piele si are proprietati antioxidante. Aceasta sustine sistemul imunitar si functionarea organismului in lunile mai calduroase. Mai mult, vitamina A regenereaza pielea, beneficiu deosebit de important in special dupa expunerea la soare. Nu uitati sa includeti in dieta kiwi, capsune si ardei gras galben pentru un plus de vitamina A.
Complexul de vitamine B
Este o combinatie a opt vitamine B. Acestea ajuta corpul sa transforme alimentele in energie si ajuta la formarea globulelor rosii (eritrocitele). Eritrocitele sunt folosite pentru transportarea oxigenului catre structurile si celulele corpului, fapt ce va confera mai multa energie. Deficitul de vitamine B este cauzat de sarcina, dieta deficitara, unele afectiuni, alcoolism. Complexul de vitamine B include riboflavina, niacina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic si acidul pantotenic.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Fierul
Fierul ajuta organismul sa incarce celulele si tesuturile cu oxigen. Daca aveti un deficit de fier, corpul produce mai putine eritrocite, iar consecintele nu intarzie sa apara. Principalul rezultat al deficitului de fier este reprezentat de anemie, tulburare ce se manifesta prin oboseala excesiva, scaderea puterii de concentrare si iritabilitate. Corpul are nevoie de fier pentru a functiona corect si pentru a mentine nivelul de vitalitate, precum si buna dispozitie.
Deficitul de fier: impactul asupra copiilor si adultilor
Calciul
Este fundamentul dintilor si oaselor sanatoase si ajuta la dezvoltarea muschilor si a tesuturilor nervoase. Un nivel adecvat de calciu ofera beneficii contractiilor musculare, reglarii tensiunii arteriale, secretiei hormonale, precum si transmiterii impulsurilor nervoase. O dieta bogata in calciu previne aparitia osteoporozei, obezitatii si a unor tipuri de cancer. Cea mai mare concentratie de calciu se gaseste in peste si produsele lactate (lapte, iaurt, kefir, sana).
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Magneziul
Magneziul este un mineral depozitat la nivelul oaselor, care participa la numeroase reactii chimice din organism. Nivelul adecvat de magneziu si calciu mentine sanatatea muschilor si a nervilor, intervenind in reglarea tensiunii arteriale. Magneziul regleaza ritmul cardiac si nivelul zaharului din sange. Un beneficiu la fel de important este reprezentat de intarirea sistemului imunitar.
O imunitate puternica lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor, mai mult dezvoltate odata cu aparitia temperaturilor mai inalte. Adaugarea alimentelor bogate in magneziu in dieta ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, diabetului si a bolilor de inima, odata cu inaintarea in varsta. Aceste alimente sunt reprezentate de cerealele integrale, orezul si legumele cu frunze verzi.
Vezi tot< InapoiUrmatorul > -
Zincul
Nu poate fi depozitat in organism, asemenea calciului si magneziului. Nivelul acestuia trebuie completat zilnic pentru mentinerea reactiilor enzimatice ale corpului. Daca suferiti de o boala a sistemului digestiv ce impiedica absorbtia mineralelor, este necesar sa cresteti cantitatea de zinc administrata zilnic. Acest mineral joaca un rol foarte important in functionarea sistemului imunitar, metabolismul si diviziunea celulara, precum si a sintezei ADN-ului. Daca aveti gripa sau raceala, cresteti temporar cantitatea de zinc pentru o ameliorare mai rapida a simptomelor. Cele mai bogate alimente in zinc sunt reprezentate de semintele de dovleac, mazarea, pudra de cacao, iaurtul, ciupercile si spanacul.Vezi tot< InapoiUrmatorul >
Vitamine și minerale
Vitaminizarea de primavara
14 martie 2022
Articole din aceeasi categorie