Organismul poseda, fara doar si poate, mecanisme extrem de inteligente, printre care se numara si sistemul imunitar. O imunitate puternica, ce functioneaza la parametrii maximi, ne poate apara impotriva bacteriilor, virusurilor, parazitilor si substantelor toxice cu care venim in contact zilnic.
In caz contrar, un organism slabit, al carui sistem imunitar este incapabil sa lupte, este vulnerabil in fata infectiilor de orice fel, fiind suficienta cea mai mica expunere la diversi microbi pentru ca acesta sa se imbolnaveasca. Pentru a ne mentine sanatosi si a evita banala raceala sau gripa trebuie sa acordam o atentie deosebita alimentatiei bogate in vitamine si suplimentarii acestora. Vitaminele sunt substante indispensabile organismului, intervenind intr-o multitudine de reactii la nivel celular.
Cea mai importanta sursa de vitamine este reprezentata de alimentatie, si anume de produsele vegetale, dar si de cele de origine animala. Vitaminele sunt impartite in doua categorii: vitamine liposolubile (solubile in grasimi) si hidrosolubile (solubile in apa). Fara valoare calorica si bogate in nutrienti, vitaminele reprezinta sursa noastra de vitalitate.
Sanatatea este intretinuta de vitamine
- Vitamina A este implicata in procesul de adaptare a ochiului la intuneric, creste imunitatea, prevenind astfel infectiile, asigura dezvoltarea normala a pielii, mucoaselor si scheletului. Surse de vitamina A sunt: morcovul, spanacul, produsele lactate, galbenusul, icrele.
- Vitamina D ajuta la asimilarea calciului si fosforului in organism, intervenind in procesul de osificare. Cu alte cuvinte, aceasta vitamina asigura integritatea intregului sistem osos, dar si pe cea a dintilor, protejand impotriva osteoporozei si, implicit, a fracturilor. O gasim in untura de peste, lapte, unt si in galbenus.
- Vitamina E are proprietati antioxidante, ocrotind astfel tesuturile si intregul organism de actiunea radicalilor liberi. De asemenea, reprezinta un factor protector contra bolilor cardiovasculare si a cancerului. Vitamina E se gaseste in ulei, margarina, nuci, alune, cereale, lapte, galbenus.
- Vitaminele din familia B-urilor permit glucidelor (zaharurilor provenite din alimentatie) sa fie corect asimilate pentru a furniza energie intregului organism, intervin in metabolizarea proteinelor, in fabricarea hemoglobinei, in bunul mers al sistemului imunitar si in mentinerea sanatatii pielii si a parului. Totodata, acestea participa la mentinerea integritatii sistemului nervos. Surse: drojdia de bere, carnea de porc, de vita, pestele (ton, tipar), cerealele, painea, orezul brun, nucile, alunele, cartofii, ouale.
- Vitamina C are proprietati antioxidante, intervine in metabolismul zaharurilor, participa la vindecarea ranilor si la pastrarea elasticitatii tesuturilor. Pe langa acestea, creste puterea sistemului imunitar si previne aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului. Se gaseste in majoritatea legumelor si fructelor, dintre acestea mentionand: citricele, fructele de padure, ciresele, kiwi, pepenele, ceapa, rosiile, fasolea verde, prazul, ridichile, varza.
Toate vitaminele mentionate participa in mod direct la stimularea sistemului imunitar, aportul lor reducand simtitor sansele de contractare a bolilor infectioase de sezon. Persoanele care se confrunta cu o raceala sau cu viroze respiratorii pot apela fara probleme la o cura cu aceste vitamine, luate atat din fructe si legume, cat si din suplimentele alimentare.
Sfatul specialistului
Fiind compusi extrem de fragili, metodele de preparare a alimentelor, legumelor si fructelor, si felul in care acestea sunt depozite pot diminua concentratia de vitamine din produsul respectiv. Si nu in ultimul rand, nu dati la o parte coaja unui fruct si evitati taierea acestora in bucati foarte mici, deoarece asa se pot pierde din substantele nutritive importante.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva