Frig, ploaie, vant, curent. Si asa ajungem sa racim. De fapt, frigul nu provoaca imbolnavirea, ci doar scade rezistenta, apararea, imunitatea organismului, facilitand actiunea virusurilor sau a bacteriilor care se gasesc peste tot in mediul inconjurator.
Exista cateva mijloace usor de folosit pentru a stimula imunitatea. Cu certitudine, asigurarea confortului termic este unul dintre ele. Este de remarcat ca si nutritia ne ajuta in acest sens, putand modula functionarea aparatului imunitar. Daca nutritia este adecvata, sunt create premisele bunei functionari a imunitatii.
Malnutritia este principala cauza de imunodeficienta in lume, iar malnutritia cronica este un factor de risc pentru morbiditate si mortalitate la nivel mondial.
Nutritia inadecvata are efecte negative asupra organismului
Nutritia inadecvata poate consta intr-un aport necorespunzator de energie si macronutrienti, dar si de micronutrienti implicati in imunitate. Consecinta este imunosupresia si dereglarea raspunsului imun. Deficienta anumitor nutrienti impiedica functionarea fagocitelor, productia de citokine, de anticorpi si imunitatea mediata celular.
Supraalimentatia este o forma de malnutritie
Desi multe persoane nu o stiu, supraalimentatia este o forma de malnutritie. Ea duce la obezitate, iar obezii sunt foarte sensibili la diferite infectii. O explicatie a vulnerabilitatii la infectii a obezilor se leaga de doveditele deficiente de micronutrienti: zinc, fier, vitaminele A, C, D, E. Oamenii de stiinta subliniaza ca a manca mai mult nu inseamna automat a consuma cantitati suficiente de minerale si vitamine, din contra.
Ce trebuie sa contina dieta pentru intarirea imunitatii?
Un alt aspect care merita semnalat este ca intre infectie si malnutritie se pot naste adesea cercuri vicioase. Astfel, raspunsul imun inadecvat determina infectie care, la randul ei, scade aportul de alimente si, deci, de nutrienti, influenteaza negativ absorbtia nutrientilor sau altereaza metabolismul astfel incat necesitatile nutritionale cresc. Vom vedea in continuare ce trebuie sa contina o dieta care sa stimuleze imunitatea:
- Proteinele sunt baza imunitatii. Formele grave de deficiente proteice sunt intalnite in tari subdezvoltate, dar si la noi gasim astfel de cazuri la varstnici, oameni cu venituri reduse sau la persoane cu boli grave consumptive si malabsorbtie. Deficienta proteica apare rar izolata, ea fiind asociata cu deficiente de acid folic, vitaminele A si E, B12, zinc, fier, cupru, seleniu. Deci trebuie sa ne asiguram in fiecare zi un aport optim de proteine (10-18% dintre calorii trebuie sa vina din surse proteice), fiind atenti ca 25-50% dintre ele sa fie de calitate superioara (din alimente de origine animala). In cazul in care hotaram sa fim vegani, trebuie sa cerem sfatul nutritionistului pentru a ni se indica sursele vegetale optime din punct de vedere al proteinelor;
- Grasimile. Din aceasta clasa extrem de diversa, legate de imunitate sunt cele polinesaturate, cu acizi grasi Omega-3 si -6, denumite pe scurt PUFA. Ele intra atat in structura membranelor celulelor imune, cat si in emiterea de semnale celulare si in sinteza de mediatori ai inflamatiei si de rezolvine, cu rol antiinflamator. De o atentie aparte s-a bucurat in ultimul timp CLA (acid linoleic conjugat), o grasime din carnea si laptele rumegatoarelor. Acesta stimuleaza productia de anticorpi si creste sinteza de citokine antiinflamatoare. Chiar daca hotaram sa ne restrangem aportul lipidic pentru a slabi sau pentru a ne proteja inima, trebuie sa ne asiguram ca mancam si uleiuri vegetale, peste gras, nuci, seminte sau lapte, astfel incat organismul sa isi poata „trage” de aici grasimile esentiale;
- Vitaminele si mineralele. Stim din copilarie ca iarna trebuie sa mancam citrice si varza murata, ca sa ne aprovizionam cu vitamina C. Insa, alaturi de lamai, este indicat si pestele gras, bogat in vitaminele A si D si in seleniu, ficatul de vitel, care are aceleasi vitamine, dar si fier, zinc, cupru, cate o salata verde, bogata si ea in vitamina C si minerale utile, zarzavaturi proaspete sau congelate, nuci, alune, arahide pline de seleniu si vitamina E.
Ce ne recomanda specialistul?
Daca ne hranim corect, vom face fata in bune conditii si infectiilor. Alimentatia este necesara pentru functionarea adecvata a aparatului imunitar. Deci fara excese, dar si fara restrictii, iata calea de urmat! Alimentatia diversa, bogata atat in alimente de origine animala, cat si de origine vegetala, alimente asociate armonios si nu consumate monoton reprezinta modalitatea prin care acum, in prag de iarna, putem sa ne pregatim organismul pentru a face fata in cele mai bune conditii incercarilor din anotimpul rece.