În urma unui studiu publicat recent în revista Neurology, un grup de cercetători a relevat că aportul ridicat de antioxidanţi din alimentaţie este asociat unui risc scăzut de declanşare a bolii Parkinson. Mai exact, vitaminele C şi E pot reduce daunele cauzate de oxidarea şi inflamaţia celulară caracteristice acestei afecţiuni.
Cercetătorii au urmărit starea de sănătate a peste 43.000 de persoane, timp de 19 ani
Studiul prospectiv de cohortă a fost efectuat în Suedia, pe un eşantion de 43.685 de femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 94 de ani. Participanţii au completat un chestionar de 36 de pagini privind stilul de viaţă, alimentaţia şi starea lor de sănătate. Aceştia au fost rugaţi să raporteze periodicitatea şi cantitatea meselor din fiecare zi, pe baza unei liste lungi de alimente.
Prin centralizarea datelor referitoare la frecvenţa alimentelor consumate, cercetătorii au putut determina aportul mediu de vitamina C, vitamina E şi beta-caroten al participanţilor la studiu.
Cercetarea nu s-a oprit aici. Echipa de specialişti a continuat să urmărească participanţii prin intermediul registrelor naţionale demografice şi de sănătate pentru a identifica numărul cazurilor de Parkinson diagnosticate în perioada 1997-2016.
După 19 ani de cercetări, au fost descoperite 465 de cazuri de ale acestei boli, iar vârsta medie a diagnosticului a fost de 74,6 ani.
Beneficiile vitaminelor C şi E în Parkinson
Potrivit datelor obţinute, participanţii care au avut cel mai mare aport de vitamina E au prezentat un risc cu 32% mai mic de apariţie a bolii Parkinson, comparativ cu cei care au consumat mai puţine alimente care să aibă aceste valori nutriţionale.
Participanţii a căror alimentaţie a presupus un conţinut ridicat de vitamina C au avut un risc cu 38% mai mic de declanşare a bolii.
Cercetătorii nu au identificat nicio asociere între consumul alimentelor care conţin beta-caroten şi boala Parkinson.
Efectul vitaminelor E şi C a fost remarcat în rândul participanţilor supraponderali şi obezi. În cazul pacienţilor cu o greutate normală nu s-a observant nicio asociere a alimentaţiei cu diagnosticul studiat.
Boala Parkinson: metode pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii
Tratamentul ţine boala Parkinson sub control, dar nu o vindecă
Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează celule nervoase responsabile de producerea dopaminei. Se dezvoltă lent, de-a lungul anilor, şi afectează oamenii în moduri diferite. Nu tot timpul sunt resimtiţe simptomele şi, dacă sunt, nu vor fi prezente în aceeaşi ordine sau la aceeaşi intensitate. Odată ce boala începe să avanseze, celulele care produc dopamine încep să moară, iar semnele încep să fie evidente: tremor, rigiditate musculară, pierderea reflexelor, dificultăţi în coordonare, schimbarea posturii, schimbări în vorbire şi mers.
Boala Parkinson: simptome şi progresie
Potrivit datelor Asociaţiei Antiparkinson România, la ora actuală, în ţara noastră, există peste 72.000 de persoane care suferă de Parkinson. La nivel mondial, între 7 şi 10 milioane de oameni se luptă cu acest diagnostic.
Din păcate, încă nu a fost descoperit un tratament care să vindece complet boala Parkinson, însă există medicamente cu ajutorul cărora simptomele pot fi ţinute sub control.