O femeie aflata inca in perioada ciclului menstrual are nevoie de vitamine, insa in mod diferit fata de o femeie aflata la postmenopauza. Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, aportul de multivitamine reprezinta o idee foarte buna. Mai mult de jumatate dintre femeile adulte de origine americana iau suplimente alimentare si se pare ca sunt foarte incantate de aceasta idee. Studii recente au demonstrat si alte beneficii ale vitaminelor, inclusiv o crestere in ceea ce priveste capitalul intelectual.
Desi alimentatia este cea mai buna sursa de nutrimente, suplimentele alimentare pot ajuta la umplerea golurilor nutritionale. De obicei, femeile tin foarte des diete si, tocmai de aceea, se intampla sa experimenteze anumite carente de vitamine si minerale in ceea ce priveste alimentatia.
Calciul este esential in dieta femeilor
Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, masa osoasa scade si este nevoie de calciu pentru a reduce astfel riscul de osteoporoza. In general, o femeie are nevoie de un aport intre 1.000 si 1.500 mg de calciu pe zi, in functie de varsta. Puteti ajunge la aceasta cantitate fie prin consumul de produse lactate, suc natural de portocale, fie prin administrarea suplimentelor alimentare pe baza de calciu.
Aportul de vitamina D este esential pentru sanatatea femeilor
Din nou, pe masura ce o persoana imbatraneste, isi pierde din capacitateade a sintetiza vitamina D, odata cu expunerea la soare. Tocmai de aceea, indicat ar fi sa luati un complex de multivitamine care sa contina atat vitamina D, cat si calciu. Iar daca vorbim despre o sursa naturala de vitamina D, pentru o femeie de peste 50 de ani este nevoie de aproximativ trei-patru pahare de lapte pe zi.
Fierul previne anemia in perioada ciclului menstrual
Daca sunteti inca in perioada ciclului menstrual, trebuie sa va asigurati ca beneficiati de o cantitate adecvata de fier pentru a preveni anemia. Alimentatia este foarte importanta, insa deopotriva este nevoie si de suplimente. Principalele surse alimentare de fier sunt carnea, fasolea, ouale si tofu. De asemenea, este indicat sa asociati alimentatia bogata in fier cu vitamina C, lucru ce creste absorbtia fierului. Daca sunteti in perioada postmenopauza, aveti nevoie de un aport mai mic de fier.
Importanta acidului folic in dieta femeilor
Femeile care sunt insarcinate sau care incearca sa ramana insarcinate au nevoie de acid folic. S-a demonstrat ca lipsa de vitamine B poate duce la aparitia unor malformatii congenitale ale bebelusului, ce pot afecta creierul si maduva spinarii. Pe langa suplimentele alimentare, acidul folic mai poate fi intalnit in sucul de portocale, fasole, legumele cu frunze verzi, paine si faina.
Beta-carotenul- un antioxidant esential
Antioxidantii, substante care combat cancerul, precum beta-carotenul sau vitamina C, ajuta organismul impotriva deteriorarii celulelor. Sursele alimentare naturale in ceea ce priveste beta-carotenul includ morcovii, caisele, papaya, pepenele galben, dovleacul, cartofii dulci si fructul de mango.
Vitaminele B6 si B12 – importante pentru sanatatea celulara
La fel ca si vitamina D, B12 nu este procesata la fel de bine de catre femeile mai in varsta. Astfel, este indicat ca aportul acestei vitamine sa vina in mod artificial. Vitamina B6 este foarte importanta in ceea ce priveste formarea de celule rosii, in timp ce vitamina B12 ajuta la dezvoltarea celulelor nervoase. Aceste vitamine pot fi intalnite intr-o multime de alimente, precum pieptul de pui, ouale fierte, iaurtul degresat, lapte etc.
Acizii grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3 actioneaza precum substantele naturale antiinflamatoare din organism. De asemenea, acizii Omega-3 sunt benefici in mentinerea sanatatii organismului. Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, nivelul de estrogen scade, ceea ce reprezinta risc de boli cardiovasculare. Somonul, tonul, sucul de portocale, toate acestea sunt bogate in acizi grasi Omega-3. Totodata, capsulele cu ulei de peste sunt o sursa bogata de Omega-3.