Oasele si articulatiile reprezinta o parte esentiala a integritatii structurale scheletice si au rol in mentinerea corecta a pozitiei corpului, in protectia organelor interne si in realizarea mersului si a miscarilor intregului corp. Au si un rol biologic de depozit al mineralelor, asigurand echilibrul fosfo-calcic si participand la apararea organismului prin formarea de hematii.
Necesarul de vitamine si minerale este asigurat in primul rand de o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata, insa se va tine seama si de pierderile nutritive cauzate de gatit. Temperatura crescuta favorizeaza pierderea proprietatilor de baza. In cazul unui deficit sau in anumite perioade in care necesarul de vitamine si minerale este mai mare, medicul va recomanda administrarea suplimentelor alimentare. Pentru ca functiile mentionate sa fie intr-o armonie perfecta, sunt indispensabile urmatoarele vitamine si minerale:
Calciul – mineral esential pentru sanatatea oaselor si a articulatiilor
Organismul unui adult contine 1-2 kg de calciu, dintre care mai mult de 98% se gaseste in oase. La acest nivel, au loc procese permanente de depunere si resorbtie a ionilor de calciu. Alimentele care contin calciu sunt lactatele, ouale sau apele minerale calcice. Daca in timpul perioadei de crestere predomina procesele de depunere, la adulti si varstnici are loc un intens proces de remodelare osoasa prin resorbtia depunerilor de calciu. Astfel, se ajusteaza forma si consistenta oaselor la modificarile aparute privind gradul lor de uzura si de solicitare.
Vitamina D – stimuleaza absorbtia calciului
Este un stimulator al osteosintezei si are rol in cresterea osoasa si absorbtia intestinala a calciului si fosforului. Deficitul de vitamina D impiedica mineralizarea matricei osoase, ducand la osteomalacie, rahitism, deformari osoase si osteoporoza.
Fosforul – mineral important pentru oase
Cantitatea de fosfor prezenta in organismul adultului este de aproximativ 1 kg, fiind un component major al osului, cu rol in mineralizarea acestuia. Scaderea concentratiei fosforului este consecinta unei ingestii scazute, iar cresterea acesteia poate fi rezultatul insuficientei renale, hipoparatiroidismului, ingestiei in exces sau demineralizarii osoase. Excesul de fosfati determina formarea de cristale, impreuna cu calciul, ce se depun la nivelul articulatiilor si pielii. Fosforul se gaseste in alimente precum cacao, galbenus, peste, nuci, legume uscate, orez si fructe.
Vitamina K – de ce este importanta pentru sanatatea oaselor?
Cercetarile medicale recente au demonstratca are rol in formarea si activarea corecta a unor proteine ce ajuta la fixarea calciului in matricea osoasa, prevenind, totodata, depunerea acestuia pe vasele de sange. Aceste proteine sunt esentiale pentru functionarea corecta a metabolismului calciului si nu pot fi activate in totalitate fara un aport optim de vitamina K. Ea nu este un singur nutrient, ci este formata din doua grupuri: vitamina K1 si vitamina K2. Prima se gaseste in legumele verzi, precum broccoli si spanac, iar cea de-a doua este produsa de o bacterie si o intalnim indeosebi in branza fermentata, iaurt sau in celebra mancare japoneza natto, preparata din soia fermentata. Vitamina K3 este sintetica, nefiind recomandata ca supliment alimentar.
Fluorul intareste oasele
Contribuie la dezvoltarea scheletului, conferind soliditate osului. Carenta de fluor se manifesta prin deteriorarea tesutului osos, iar aportul excesiv are efecte toxice ale caror intensitate este dependenta de doza si de timpul de expunere. Intoxicatia cu fluor poate fi acuta sau cronica. Cea acuta apare accidental si se manifesta prin perturbarea transmiterii influxului nervos. Cea cronica se manifesta prin tulburari la nivelul dintilor si al scheletului (osteoscleroza, osteofluoroza anchilozanta). Principalele surse alimentare cu fluor sunt apa, ceaiul, cerealele, painea de secara, galbenusul, ceapa, usturoiul, carnea cruda, animalele marine, spanacul si rosiile.