Raceli, oboseala, stari gripale, infectii ORL, depresie sezoniera, caderea parului… toamna a sosit! Toate aceste stari solicita sistemul imunitar, favorizand instalarea stresului si a oboselii. Cea mai buna atitudine este preintampinarea lor printr-o cura de nutrimente esentiale.
Inceputul toamnei este perioada cea mai favorabila pentru revitalizarea organismului, printr-o cura de vitamine si minerale. Aportul de elemente esentiale regleaza metabolismul, intareste sistemul imunitar si pregateste organismul pentru a face fata iernii.
Struguri, lamai, mere, prune, surse de vitamine
Ca sursa de vitamine trebuie amintite in primul rand fructele de sezon, precum struguri, lamai, mere, prune, boabele incoltite sau plantele tonifiante. De asemenea, polenul administrat intr-un suc de fructe cu 30 de minute inainte de masa asigura un aport crescut de vitamine si minerale, stimuland in acelasi timp intelectul si sistemul imunitar.
Vitaminele si mineralele previn aparitia osteoporozei
Necesarul de vitamine si minerale poate fi asigurat printr-o dieta echilibrata, adica cel putin sapte portii de fructe si legume pe zi, cereale, produse lactate cu putine grasimi si proteine slabe. Pe langa prevenirea bolilor carentiale, precum rahitismul (carenta de vitamina D) sau scorbutul (carenta de vitamina C), un aport corespunzator de vitamine si minerale poate preveni aparitia multor boli, inclusiv cancer, boli cardiace sau osteoporoza. Complexul de vitamine B se afla aproape in totalitate in drojdia de bere, cu exceptia vitaminei B12 pe care o gasim in spirulina. Vitamina E se gaseste in germenii de grau si in uleiul din germenii de grau.
Alimentatia din perioada toamnei trebuie completata cu suplimente vitaminice
Pentru a completa aportul de vitamine si minerale putem apela si la suplimentele alimentare, esentiale fiind vitaminele C, A, B1, B2, B6, precum si magneziul, calciul, fierul, cuprul, zincul si cromul. De exemplu, se pot administra vitamina C si un complex de B dimineata, si B6, magneziu si zinc seara. Suplimentele vitaminice ar trebui sa completeze, nu sa inlocuiasca alimentatia. Alimentele, pe langa substantele nutritive cunoscute, sunt si o bogata sursa de fibre si fitonutrienti. In plus, suplimentele nu isi vor indeplini efectul scontat daca alimentatia e alcatuita din grasimi saturate, alcool sau sodiu.
Beneficiile fructelor si ale legumelor de toamna
In continuare puteti afla continutul in vitamine si minerale al catorva dintre legumele si fructele de sezon, precum si principalele efecte asupra organismului.
Alunele reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare
Strugurii contin unul dintre cei mai eficace antioxidanti recunoscuti la momentul actual, flavonoidele (lupta impotriva radicalilor liberi, incetinesc imbatranirea celulelor si stimuleaza imunitatea organismului), si contin potasiu, avand valoare energetica importanta.
Lamaia are puternice proprietati diuretice, depurative si remineralizante. Contine din belsug vitamine si saruri minerale.
Marul are efect depurativ pentru sange (scade colesterolul), tonic pentru nervi si muschi, prevenind instalarea infectiilor intestinale, bronsice, reumatismale.
Para are calitati nutritive, remineralizante, depurative.
Prunele au efect decongestionant pentru ficat, stimulent al functiilor nervoase.
Castanele au un continut crescut de glucide, fibre, potasiu si vitamina E, cu proprietati energetice, remineralizante, tonice musculare, antiseptice.
Alunele contin grasimi nesaturate si minerale: potasiu, fier, fosfor, vitamina E, reducand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Nucile asigura un aport de grasimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf si arginina, mentinand arterele flexibile si inima intr-o stare buna de functionare.
Usturoiul are efect antiseptic, diuretic, antispastic, antibacterian, fiind bogat in saruri minerale, vitamine.
Vinetele calmeaza excitatia nervoasa, stimuleaza ficatul si rinichii. De asemenea, au actiune diuretica.
Morcovul este bogat in saruri minerale, vitamine si glucide. Este dezinfectant intestinal si stimuleaza functia hepato-biliara. Contine o cantitate mare de beta-caroten (o forma de vitamina A), util pentru acuitatea vizuala, piele si dinti.
Ceapa este un antireumatismal eficace, antiseptic si fortifiant, bogata in vitamine si saruri minerale.
Necesarul zilnic de vitamine si minerale reprezinta acea cantitate suficienta pentru a satisface nevoile cotidiene majoritatii persoanelor sanatoase.
Necesarul zilnic de vitamine si minerale
|
|
Vitamina A |
15 – 30 mg |
Vitamina C |
60 mg |
Vitamina D |
5 micrograme |
Vitamina E |
10 mg |
Vitamina K |
90 micrograme |
Tiamina (B1) |
1,5 mg |
Riboflavina (B2) |
1,6 mg |
Vitamina B6 |
2 mg |
Vitamina B12 |
6 micrograme |
Calciu |
1100 mg |
Crom |
125 micrograme |
Cupru |
0,9 mg |
Fier |
5-9 mg barbati si 14-28 mg femei |
Magneziu |
350 – 400 mg |
Potasiu |
3500 mg |
Seleniu |
70 micrograme |
Zinc |
15 mg |
Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva
0743.145.843.