Vitaminele si mineralele nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta, mai ales ca acestea ar putea preveni bolile inimii, chiar cancerul, sustin cercetatorii. Astfel, cine are un meniu bogat in fructe si legume are aproape tot ce-i trebuie pentru organism. Atentie insa! Studiile oamenilor de stiinta se bazeaza pe vitaminele si mineralele luate direct din alimente.
Iata de ce are cu adevarat nevoie organismul si de unde pot fi luate vitaminele si mineralele respective.
Beta-carotenul – antioxidant pretios
Se gaseste in special in morcovi si ardei verde. Antioxidantul este transformat de organism in vitamina A, fiind ideal pentru vedere, dar si pentru sistemul imunitar si piele. Este important sa luati necesarul de beta-caroten din fructe si legume, dar daca sunteti fumator, puteti lua si suplimente.
Calciul – mineral esential pentru oase
Corpul uman are nevoie de calciu pentru a mentine oasele sanatoase si pentru a preveni osteoporoza. Calciul se gaseste in produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul si branza.
Cine uraste lactatele, poate apela la suplimente, dar trebuie luate impreuna cu vitamina D, care imbunatateste absorbtia calciului in organism. Insa nu faceti abuz de suplimente, deoarece acestea au efecte secundare: pietre la rinichi sau risc crescut de infarct la femeile aflate la menopauza, dupa cum arata un studiu efectuat in 2010.
Acidul folic – supliment esential in timpul sarcinii
Acidul folic previne defectele de tub neural, cum ar fi spina bifida la copii. Acesta se gaseste in cerealele fortificate pentru micul dejun, legumele de culoare verde inchis, dar si in sucul de citrice, in paine si paste fainoase. Potrivit specialistilor, persoanele care apeleaza la suplimente cu acid folic nu trebuie sa depaseasca 400 miligrame pe zi, respectiv 600 in cazul femeilor, daca sunt insarcinate sau alapteaza.
Fierul – previne anemia
Acesta se regaseste in special in ficat si in alte tipuri de organe animale, fiind esential pentru buna functionare a celulelor rosii din sange si, prin urmare, pentru prevenirea anemiei. Este indicat ca persoanele cu deficit de fier sa nu faca totusi abuz de alimentele de origine animala bogate in fier, sa apeleze si la alte produse, precum fructe de mare, nuci si legume verzi cu frunze. Suplimentele se reocmanda in special inaintea operatiilor sau femeilor gravide, potrivit nutritionistei Jessica Anderson, Texas A&M Health Science Center.
Multivitaminele – esentiale in dietele alimentare dezechilibrate
Exista dovezi limitate ca multivitaminele pot ajuta la prevenirea cancerului de san. Totusi, acestea sunt benefice organismului, mai ales in cazul persoanelor cu nutritie deficitara.
Potasiul – mineral important pentru organism
Regleaza tensiunea arteriala si contracareaza efectele sodiului atunci cand acesta este in exces. Se gaseste in banane, stafide, verdeturi, portocale si lapte. Suplimentele de poatsiu pot fi luate in considerare de cei care au afectiuni cardiace sau prezinta risc crescut de afectiune cardiaca ori hipertensiune arteriala. Tineti minte insa ca prea mult potasiu poate fi daunator persoanelor in varsta si celor cu boli de rinichi.
Seleniul – poate preveni anumite tipuri de cancer
Organismul are nevoie doar de cantitati mici din acest mineral, cu functie de antioxidant. Se gaseste in carne, fructe de mare, oua si paine. Un studiu a aratat ca persoanele care au luat 200 micrograme de seleniu pe zi au redus riscul afectiunilor prostatei, cancerului pulmonar si celui colorectal.
Vitamina C – secretul imunitatii de fier
Aceasta vitamina, despre care se spune ca „vindeca-tot”, se gaseste in citrice, fructe de padure, broccoli sau ardei verde. Potrivit unui studiu, vitamina C administrata in mod regulat reduce durata racelii cu o zi.
Vitamina D – esentiala pentru absorbtia calciului
Ajuta organismul sa absoarba calciul care, asa cum am precizat anterior, este necesar pentru sanatatea oaselor. Organismul se bucura de vitamina D prin expunerea la soare, nu prin alimente, insa excesul poate duce la osteoporoza si chiar la rahitism in randul copiilor. Este indicat ca persoanele trecute de 50 de ani sau cele care au pielea inchisa la culoare sa apeleze si la suplimente.
Vitamina E – piele frumoasa si sanatoasa
Chiar daca cercetatorii au ajuns la concluzia ca protejarea inimii cu ajutorul vitaminei E este doar un mit, aceasta are multiple beneficii asupra pielii. Poate fi luata din alimente, precum uleiul de floarea-soarelui, arahide, oua, cereale fortificate, fructe si legume verzi, cu frunze.