Odata cu venirea sezonului rece, inevitabil apar si racelile si gripa. Tusea, stranutul si alterarea starii generale sunt doar cateva dintre simptomele pe care le puteti avea. Este aproape imposibil sa tinem departe raceala.
De aceea, este important sa stiti cu ce arme o puteti combate. Cele mai bune dintre acestea sunt reprezentate, bineinteles, de vitamine si minerale. Este recomandat sa procurati aceste vitamine si minerale din surse alimentare. Daca acestea nu pot fi absorbite cu usurinta, este recomandat sa consultati un medic. Nu este indicat sa va administrati suplimente fara un consult medical prealabil. Iata care sunt vitaminele si mineralele care scurteaza durata racelii.
Vitamina C
Nu numai ca vitamina C ajuta la prevenirea si tratarea racelilor, dar este si un excelent ajutor atunci cand vreti sa micsorati durata acestora. Insa nu uitati ca dozele prea mari pot irita mucoasa gastrica si pot chiar sa determine aparitia diareii la unele persoane. De asemenea, evitati sa le administrati copiilor doze mari de vitamina C.
Vitamina D
Poate fi absorbita cel mai bine atunci cand stati 30 de minute la soare. Insa exista si surse alimentare excelente pentru a va procura aceasta vitamina, precum peste, ulei de ficat de peste, ciuperci, cereale, lapte, tofu, caviar, porc si oua. Vitamina D intareste sistemul imunitar si previne racelile, avand proprietati de distrugere a virusurilor.
Vitaminele E si A
Vitamina E este o vitamina cu proprietati antioxidante, ce intareste sistemul imunitar si previne aparitia racelilor. Si vitamina A joaca un rol important in prevenirea racelilor, gripei si a altor afectiuni respiratorii. Sursele excelente de vitamina A sunt reprezentate de oua, carne, lapte si organe (ficat si rinichi). Beta-carotenul (ce converteste vitamina A) se gaseste in fructele si legumele portocalii si rosii.
Vitamina P
Bioflavonoizii gasiti in vitamina P cresc actiunea vitaminei C si rezistenta la infectii. Vitamina P nu este in sine o vitamina, ci o clasificare a bioflavonoizilor, ce se refera la mai multe ingrediente. De asemenea, are proprietati antioxidante ce ajuta la neutralizarea actiunii nocive a radicalilor liberi. Putem intalni bioflavonoizi in citrice, cirese, prune, afine, grepfrut rosu, broccoli si rosii.
Vitamina B2
Aceasta sustine metabolismul si intareste sistemul imunitar, fiind o vitamina excelenta pentru reproducerea celulelor, in special a globulelor rosii. De asemenea, vitamina B2 ajuta la absorbtia fierului si la asimilarea vitaminelor A si B1. Aceasta se gaseste in carne, lactate, cereale integrale si fructe uscate.
Acidul folic
Acidul folic intareste sistemul imunitar si ajuta la prevenirea afectiunilor respiratorii, inclusiv a racelilor si gripei. Surse excelente de acid folic sunt reprezentate de cerealele integrale, fasolea, fructele si legumele cu frunze verzi.
Zincul
Suplimentele cu zinc scurteaza durata racelilor si intaresc sistemul imunitar. Zincul are proprietati antioxidante ce lupta impotriva infectiilor. Surse alimentare importante de zinc sunt: crabul, homarul, laptele, branza, vita, mielul, spanacul, dovleacul, fasolea etc.
Fierul
Este foarte important pentru a sustine globulele rosii. Deficitul de fier poate duce la slabirea sistemului imunitar. Copiii care nu au in dieta suficient fier tind sa se imbolnaveasca mai des. Acestia se simt mai obositi si sunt frecvent predispusi la contractarea racelii si gripei. Fierul poate fi luat din ficat, carne rosie, ton, somon, cereale fortificate, galbenus, oleaginoase si legume cu frunze verzi. Fierul este mai bine absorbit cand se administreaza si vitamina C.
In ultima vreme, episoadele frecvente de raceli reflecta o scadere a capacitatii de aparare a sistemului imunitar in randul intregii populatii, responsabili fiind mai multi factori, printre care: alimentatia gresita (bazata pe produse sarace in vitamine si minerale), sedentarismul si poluarea.