În această perioadă, răceala apare frecvent şi este unul dintre principalele motive pentru care vă puteţi întrerupe activitatea de zi cu zi. Strănutul, tusea, febra, durerile musculare, oboseala sunt câteva dintre simptomele care vă ridică semne de întrebare legate de starea de sănătate. Iată de unde vine ajutorul pentru a preveni sau a scurta timpul de boală.
Pentru a lupta împotriva răcelii şi a gripei este indicat să aveţi o dietă echilibrată, bogată în vitamine şi minerale. Acestea ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, de fapt a întregului organism. Dar oscilaţiile de temperatură, expunerea scăzută la lumină şi oferta destul de limitată a fructelor şi legumelor din această perioadă fac necesară nevoia de a suplimenta nutrienţii importanţi. Vă invităm să descoperiţi cui revin rolurile principale.
Vitamina A
Vitamina A este, de fapt, un grup de compuşi cu proprietăţi antioxidante, ce joacă un rol important în ceea ce priveşte vederea, dezvoltarea sănătoasă a oaselor şi întărirea sistemului imunitar. Aceasta protejează şi mucoasa bucală, digestivă şi sistemul respirator, formând o barieră împotriva virusurilor şi bacteriilor. Alimentele bogate în vitamina A includ peştele gras, gălbenuşul, untul şi laptele gras.
Vitamina C
Este un antioxidant puternic, ce protejează celulele de radicalii liberi, dăunători pentru sănătate. De asemenea, este utilă şi în producerea celulelor sistemului imunitar (leucocite) sau globulele albe. În general, vitamina C nu produce reacţii adverse atunci când este procurată din alimente, precum fructe şi legume. Şi suplimentele alimentare pot fi sigure, însă o doză prea mare poate cauza apariţia pietrelor la rinichi, greaţă şi diaree. Este recomandat să vă sfătuiţi cu specialistul în legătură cu doza recomandată.
Deficitul de vitamina C a fost asociat cu o creştere a frecvenţei şi duratei răcelilor. Răcelile în sine nu sunt periculoase, însă se pot complica, favorizând apariţia unor afecţiuni respiratorii mai grave, precum pneumonia, în special în rândul seniorilor. Vitamina C se găseşte în alimente precum citrice, căpşune, kiwi, broccoli, cartofi, roşii, ardei gras.
Vitamina D
Vitamina D ne ajută să absorbim şi să metabolizăm mineralele esenţiale, fortifică sistemul imunitar, reglează starea de spirit şi nivelul de energie. Vitamina D este sintetizată în organism în urma expunerii la soare.
Însă, în sezonul rece, din cauza expunerii reduse, multe persoane prezintă deficit de vitamina D. Deficit care aduce cu sine creşterea riscului de boli autoimune, infecţii, boli ale oaselor şi depresie. De aceea, este important să vă îmbogăţiţi dieta cu alimente bogate în această vitamină şi, dacă este nevoie, să luaţi suplimente alimentare. Principalele surse alimentare de vitamina D sunt peştele gras, gălbenuşul, alimentele fortificate cu vitamina D şi carnea roşie.
Zincul si vitamina C va feresc de raceala
Vitamina B12
Vitamina B12 este extrem de importantă pentru funcţionarea sistemului imunitar, deoarece este implicată în sinteza proteinelor necesare în producerea celulelor sistemului imunitar. Principalele alimentele bogate în vitamina B12 sunt carnea, ficatul, rinichii, peştele, ouăle, produsele lactate şi cerealele fortificate.
Zincul
Prin întărirea sistemului imunitar, zincul joacă un rol extrem de important în protecţia organismului împotriva infecţiilor virale, bacteriene şi fungice. De asemenea, există studii care au demonstrat că zincul poate scădea durata răcelii. Cele mai bogate alimente în zinc sunt carnea roşie, ficatul, gălbenuşul, lactatele şi cerealele.
Seleniul
Seleniul protejează celulele organismului de degradare şi menţine funcţionarea sistemului imunitar prin stimularea producerii de celule T. De obicei, se recomandă administrarea de seleniu împreuna cu vitamina E, deoarece îşi potenţează reciproc efectul antioxidant. Acesta se întâlneşte în cereale integrale, carne, ouă şi nuci braziliene.