Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamine si minerale care combat anxietatea

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
28 martie 2022
Share
Vitamine si minerale care combat anxietatea

Anxietatea reprezinta frica nemotivata fata de situatiile sociale care implica interactiunea cu alte persoane si care poate duce la aparitia unor sentimente de inferioritate, umilinta si depresie. Dupa depresie si dependenta de alcool, anxietatea este a treia cauza de afectare a sanatatii mintale.

Persoanele care sufera de anxietate prezinta o scadere a calitatii vietii. De aceea, este important sa consultati un medic specialist pentru a diagnostica anxietatea si pentru a va recomanda tratamentul potrivit. Deficitul de vitamine si minerale poate contribui la accentuarea anxietatii. Este important sa cunoasteti principalele vitamine si minerale care ajuta la mentinerea sanatatii mintale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Complexul de vitamine B

Complexul de B-uri contribuie la buna functionare a creierului. Iar deficitul de vitamine B poate duce la aparitia anxietatii si a depresiei. Dietele bogate in substante nutritive si, implicit, in vitaminele B, pot reduce simptomele din anxietate. Vitaminele B sunt prezente in mod natural intr-o varietate de alimente, inclusiv fasole, banane, spanac, cartofi, ficat.

Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala, cum ar fi: carne de vita, produse lactate, oua, carne de pasare, peste, ficat, scoici, midii, stridii, caviar, caracatita. Suplimentele alimentare contin, pe langa complexul de vitamine B, si minerale (calciu, magneziu, zinc) care, de asemenea, reduc nivelul de anxietate.

Deficitul de vitamina B12 duce la depresie?

Vitamina C

Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C este un antioxidant care poate reduce atat nivelul de anxietate, cat si stresul sau depresia. Unii specialisti sustin ca pentru a preveni sau reduce anxietatea este necesara o dieta bogata in vitamina C. Consumul de fructe si legume proaspete furnizeaza necesarul zilnic de vitamina C – 60 de miligrame la adulti. Principalele fructe si legume bogate in vitamina C sunt: portocalele, grepfrutul, capsunele, kiwi, broccoli, varza, rosiile etc.

inainte-de-vitamina-D

Vitamina D

In prezent, numeroase studii au confirmat legatura dintre nivelul scazut de vitamina D si depresie. De asemenea, unii cercetatori sustin ca exista o legatura intre deficitul de vitamina D si anxietate. Principalele surse naturale de vitamina D sunt: laptele de capra, de vaca, ouale, ciupercile, caviarul, pestele gras. Expunerea la soare contribuie la sintetizarea vitaminei D de organism.

Magneziul

Este un mineral prezent in numeroase alimente. Din cauza dietei tot mai bogate in alimente procesate, cantitatea de magneziu este tot mai redusa. Astfel, numeroase persoane prezinta deficit de magneziu. Consumul de alimente bogate in acest mineral (banane, alune, soia etc.), dar si suplimentele alimentare contribuie la mentinerea unui nivel optim de magneziu, contribuind si la mentinerea sanatatii mintale.

Fierul

Deficitul de fier poate juca un rol important in aparitia si exacerbarea anxietatii. Potrivit Organizatiei Mondiala a Sanatatii (OMS), deficitul de fier este una dintre principalele carente nutritionale, afectand pana la 80% din populatia lumii. Unele cercetari au aratat ca deficitul de fier poate favoriza aparitia tulburarilor mintale. Fierul este prezent in multe alimente, cum ar fi carne, peste, fasole, tofu. Datele obtinute pana in prezent de cercetatori au sugerat o legatura intre deficitul de fier si anxietate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.