Iarna este anotimpul afectiunilor respiratorii, dar si al altor probleme favorizate de temperaturile scazute, vantul aspru si numarul redus de ore de lumina. Cu o tendinta de a ne indrepta atentia catre alimente bogate in grasimi si, per total, in calorii, reducand considerabil consumul de fructe si legume, este totusi important sa ne protejam imunitatea si sa ne ferim de imbolnaviri cu ajutorul unui cocteil puternic de vitamine.
„Vedetele” sezonului rece sunt vitaminele A, B, C, D si E, pe care le putem procura din surse alimentare, dar, mai ales in aceasta perioada rece, si din suplimente alimentare. Descoperiti, in continuare, cum va ajuta aceste vitamine sa va protejati sanatatea pe timp de iarna!
Vitamina C
Este cea mai importanta vitamina pe timp de iarna. Antioxidant puternic, vitamina C intareste, in primul rand, sistemul imunitar, luptand, astfel, impotriva racelilor si gripelor specifice anotimpului. Daca ati contractat deja un virus ori un alt agent patogen, tot vitamina C este cea care poate scurta durata bolii si reduce intensitatea simptomelor.
O gasiti din belsug in citrice (portocale, mandarine, lamai, grepfrut, lime), dar si in kiwi, papaya, macese, capsune, coacaze, conopida, broccoli, spanac si ardei iute. Doza zilnica recomandata de vitamina C este, in cazul adultilor, de 90 mg pentru barbati, respectiv 75 mg pentru femei, cu precizarea ca persoanele care fumeaza au nevoie de un aport suplimentar de circa 35 mg/zi de vitamina C.
Vitamina D
Suplimentarea aportului de vitamina D este esentiala pe durata iernii, ca urmare a numarului zilnic redus de ore de lumina naturala. In mod obisnuit, organismul produce cantitatea necesara de vitamina D in urma expunerii la soare – 15 minute sunt suficiente in acest sens. Iarna insa, in absenta acestei expuneri, nivelul de vitamina D din sange risca sa scada dramatic si sa favorizeze o seama de probleme, de la cele ale sistemului osos (vitamina D contribuie la absorbtia calciului) la tulburari de dispozitie (printre care depresia, sezoniera sau nu).
Va puteti asigura cantitatea zilnica de vitamina D (400 UI – unitati internationale) din alimente precum peste gras (somon, macrou, pastrav), oua, lactate, nuci, cereale, mere sau prin administrarea de suplimente alimentare.
Vitamina A
La fel ca vitamina C, si vitamina A are proprietati antioxidante, lupta impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi si ofera protectie contra bolilor de sezon si a feluritelor infectii, stimuland sistemul imunitar. Ajuta, totodata, la refacerea tesuturilor si mentine sanatatea ochilor. O gasiti in fructele si legumele rosii si portocalii (morcovi, portocale, rosii, caise etc.), dar si in pestele gras, oua, lapte, unt si ficat. Doza zilnica recomandata de vitamina A (900 mcg la barbati, respectiv 700 mcg la femei) poate fi asigurata si prin administrarea unui supliment alimentar.
Vitamina E
Responsabila de stimularea imunitatii este si vitamina E, devenind si ea un aliat de nadejde in sezonul racelilor. Vitamina E are si proprietati antioxidante, antiinflamatoare si antiimbatranire, protejand membranele celulare. Se gaseste din belsug in fructele cu coaja lemnoasa, in uleiuri vegetale, cereale si legume cu frunze verzi (varza, spanac, broccoli). Doza zilnica recomandata, ce poate fi asigurata si prin administrarea unui supliment cu vitamina E, este de 12-15 mg la persoanele adulte.
Vitaminele B
Nici vitaminele din complexul B nu trebuie ignorate. Toate joaca un rol in protectia organismului impotriva imbolnavirilor de tot felul, unele dintre ele – cum ar fi B6 si B12 – fiind cu atat mai utile, cu cat combat tulburarile de dispozitie asociate luminozitatii scazute (depresia sezoniera). Cat despre biotina (vitamina B7 sau B8), aceasta asigura sanatatea pielii, parului si a unghiilor, agresate de temperaturile scazute, vantul aspru si aerul cald si uscat din interiorul locuintei.
Vitaminele din complexul B abunda in alimente precum fructele cu coaja lemnoasa (nuci, alune, fistic, arahide, nuci caju, nuci de Macadamia etc.), seminte, leguminoase (linte, naut, mazare, fasole), legume cu frunze verzi, oua, lactate, carne rosie si fructe de mare. De asemenea, intreaga paleta de vitamine B poate fi furnizata organismului prin administrarea unui complex multivitaminic specific.