Când vine vorba de vitamine pentru imunitate, cel mai relevant exemplu îl reprezintă vitamina C. Prin acțiunile sale specifice, dar și prin funcția antioxidantă, vitamina C joacă un rol esențial în asigurarea unei imunități puternice. Cu toate acestea, există numeroase alte vitamine pentru imunitate, fiind cunoscut faptul că deficitul acestora este asociat cu un răspuns imunitar nu doar mult mai scăzut, ci uneori chiar anormal. Este cunoscută și implicarea, pe lângă vitamine pentru imunitate, a compușilor minerali (zinc, fier, cupru, seleniu), care frecvent joacă roluri sinergice în menținerea unei imunități puternice și stimularea răspunsului imunitar adecvat.
Sprijinirea imunității prin aportul de micronutrienți, printre care se numără și vitamine pentru imunitate, se bazează pe constatarea istorică a deficitului de vitamină C și incidența scorbutului. Încă de pe atunci, s-a stabilit că sistemul imunitar sănătos, integru, are nevoie de numeroși alți micronutrienți specific pentru a funcționa corespunzător. Dintre aceștia fac parte vitaminele A, D, E, B6, B12 și B9, considerate vitamine pentru imunitate, care joacă roluri esențiale în anumite etape ale răspunsului imun înnăscut sau adaptativ. S-a constatat faptul că până deficitul relativ mic al unei vitamine poate compromite semnificativ imunitatea organismului.
În cele ce urmează, vor fi prezentate principalele vitamine pentru imunitate și rolul acestora în modularea răspunsului imun.
Vitamina C
Printre cele mai importante vitamine pentru imunitate se numără vitamina C. Această vitamină este implicată în mai multe etape ale răspunsului imun, dar acționează și printr-o serie specifică de mecanisme care susțin integritatea sistemului imunitar. Promovează sinteza colagenului, iar acest lucru are efecte asupra integrității barierei epiteliale – o frecventă poartă de intrare pentru agenți cu potențial patogen. Îmbunătățind sinteza lipidelor, promovează integritatea membranei celulare, precum și diferențierea keratinocitelor și proliferarea și migrarea fibroblastelor. Studii de specialitate indică faptul că în perioade de stres (infecții), concentrația de vitamină C scade.
De asemenea, este implicată și în proliferarea, funcționarea și migrarea neutrofilelor (poate cele mai importante componente ale imunității celulare), monocitelor și fagocitelor. Sporește în mod specific activitatea celulelor NK (natural killer) și promovează chemotaxia (migrarea celulelor spre locul unde s-a inițiat infecția). Îmbunătățind procesul de fagocitoză (distrugerea agentului patogen) și de generare de specii reactive de oxigen îndreptate împotriva acestuia, vitamina C se consideră a fi una dintre cele mai importante vitamine pentru imunitate. Această vitamină se pare că stimulează și eliminarea neutrofilelor uzate, reducând afectarea tisulară asociată.
Vitamina A
Din categoria de vitamine pentru imunitate face parte și vitamina A. Aceasta este esențială, pe lângă altele, în diferențierea normală a țesutului epitelial. Acidul retinoic, un metabolit, are rol în a imprima limfocitelor B și T (implicate în imunitate) specificul intestin-homing. Ca urmare a acestei specificități, celulele T sunt recrutate eficient pentru a face parte din prima linie clară de apărare împotriva agenților patogeni, susținând bariera intestinală. Carotenoizii au o acțiune imunoreglatoare, inclusiv reducerea efectelor toxice ale speciilor reactive de oxigen și reglarea fluidității membranelor celulare, îmbunătățind comunicarea de-a lungul joncțiunilor gap.
Multe vitamine pentru imunitate, cum este și vitamina A, acționează prin stimularea funcțiilor celulelor NK, care joacă un rol important în distrugerea agenților patogeni. Joacă un rol esențial și în reglarea numărului acestor celule. De asemenea, contribuie la răspunsul imunitar prompt, și la activitatea oxidativă a macrofagelor. Deficiența de vitamină A este asociat cu o capacitate redusă a țesutului epitelial de a acționa drept barieră împotriva agenților patogeni.
Vitamina D
Din lista de vitamine pentru imunitate nu putea lipsi vitamina D. Calcitriolul reglează cantitatea de proteine antimicrobiene (catelicidină, β-defensină) responsabile de modificarea microbiotei intestinale în sensul îmbunătățirii acesteia și asigurării unei bariere intestinale eficiente. Studii în domeniu îi susțin integrarea în categoria vitamine pentru imunitate datorită faptului că datele epidemiologice arată că deficitul de vitamină D este asociat cu infecții pulmonare frecvente și cu o incidență crescută a afectării renale. Receptorii pentru vitamina D se găsesc în monocite, macrofage și în celulele dendritice. Calcitriolul promovează migrarea și susține fagocitoza.
Vitamina D stimulează sinteza de radical superoxid, folosit în direcția neutralizării agenților cu potențial patogen. De asemenea, reduce expresia citokinelor proinflamatorii, în timp ce asigură stimularea expresiei citokinelor antiinflamatorii de către macrofage. Specialiștii sunt de părere că poate fi considerată una dintre cele mai neglijate vitamine pentru imunitate, deoarece multe persoane cred că vitamina D este implicată doar în creșterea și dezvoltarea oaselor.
Vitamina E
Următoarea pe lista de vitamine pentru imunitate este vitamina E. Aceasta îmbunătățește major proliferarea limfocitelor și funcțiile mediate de celulele T. Vitamina E face parte din categoria de vitamine pentru imunitate și pentru că îmbunătățește producția de interleukină-2, moleculă importantă în reglarea răspunsului imun. Sporește activitatea citotoxică a celulelor NK, inhibă producția de prostaglandină E2 (protejând, indirect, funcția celulelor T). Vitamina E protejează și membranele celulare de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, susținând integritatea optimă a barierei epiteliale. Precum celelalte vitamine pentru imunitate, vitamina E este esențială.
Vitamine pentru imunitate din complexul B
Mai multe vitamine pentru imunitate sunt reunite în complexul vitaminelor B: B6, B12 și B9. În esență, toate joacă un rol esențial drept vitamine pentru imunitate, fiind implicate în mai multe etape ale răspunsului imun, după cum urmează:
- Drept vitamine pentru imunitate, toate sunt implicate în medierea imunității intestinale (de exemplu, prin medierea migrării limfocitelor în intestin în cazul vitaminei B6, precum și în capacitatea de supraviețuire a celulelor T reglatoare în intestin, în cazul vitaminei B9).
- Microbii intestinali benefici folosesc vitamina B12 drept cofactor enzimatic pentru a susține dinamica mai multor căi metabolice, susținând astfel bariera intestinală.
- Vitamina B6, făcând parte din categoria vitamine pentru imunitate, menține și îmbunătățește activitatea citotoxică a celulelor NK.
- Vitamina B12 acționează drept modulator al imunității celulare, cu efecte benefice mai ales în rândul celulelor citotoxice (NK, celulele T citotoxice).
- Titlul de una dintre cele mai importante vitamine pentru imunitate este deținut și de B6, un compus necesar pentru sinteza endogenă și metabolismul aminoacizilor (elemente de bază ale citokinelor implicate în răspunsul imunitar).
- Vitamina B6 este implicată în proliferarea, diferențierea, maturarea și activarea limfocitelor, precum și în menținerea răspunsului imun.
- Vitamina B12 este implicată în metabolismul celular, facilitând producția de celule T. Fiind considerată o vitamină importantă din categoria vitamine pentru imunitate, deoarece poate stimula producția de celule T și regla raportul dintre celulele T-helper și celule T citotoxice, deficitul de vitamină B12 este asociat cu un răspuns imun alterat.
Vitamine pentru imunitate – doza zilnică recomandată
În tabelul de mai jos sunt prezentate cantitățile zilnice recomandate de vitamine. În mod ideal, aportul ar trebui să fie asigurat de surse alimentare. Totuși, și suplimentarea alimentară este un mod eficient de a vă asigura necesarul zilnic:
Acestea sunt principalele vitamine pentru imunitate ale căror aport ar trebui asigurat în fiecare zi pentru un răspuns imunitar adecvat. Cu toate acestea, pe lângă vitamine pentru imunitate, se pare că și mineralele joacă un rol important în asigurare unui răspuns imun adecvat. Cele mai importante minerale implicate în imunitate sunt: zincul, fierul, cuprul, seleniul, magneziul.
Prin mecanisme specifice aceste minerale acționează sinergic alături de vitaminele prezentate, astfel încât să asigure un răspuns imunitar adecvat și eficient. În combinație cu activitate fizică, regim alimentar sănătos și o igienă optimă a somnului, aceste vitamine pentru imunitate sunt deosebit de benefice pentru un sistem imunitar puternic și rezistent.