În organism, vitaminele îndeplinesc o gamă variată de funcții, fiind implicate în procesele care susțin funcționarea acestuia ca un tot unitar. Circulația sângelui definește procesul specific prin care are loc curgerea sângelui în cadrul a două mari procese: circulația mare și circulația mică. Circulația mare (sistemică) reprezintă trecerea din ventricule a sângelui spre arterele pulmonare (ventriculul drept) și spre aortă (ventriculul stâng), în timpul sistolei. În timpul acestei circulații are loc transportul de sânge cu O2 și substanțe nutritive spre toate organele și țesuturile corpului. Circulația mică presupune încărcarea cu O2 a sângelui neoxigenat, colectat de vene pulmonare.
Circulația sângelui este un proces complex, care asigură perfuzarea organelor și țesuturilor din organism cu oxigen și nutrienți. Cu toate acestea, multe patologii pot duce la dereglări la nivelul circulației, cum ar fi boala arterială periferică. Într-un astfel de context, circulația sângelui este diminuată și, drept urmare, teritoriul deservit de anumite artere nu este suficient oxigenat. Din acest motiv, pot apărea mai multe simptome, cum ar fi paresteziile, schimbarea culorii pielii și oboseala musculară. Conform studiilor, deficitul anumitor vitamine se poate asocia cu diferite patologii care, printre altele, duc și la o circulația sângelui deficitară și tulburări hemodinamice.
Care sunt vitaminele esențiale care susțin circulația sângelui?
Înainte de toate, trebuie menționat că hemodinamica circulatorie normală nu depinde, în primă instanță, de aportul de vitamine. Există multe alte variabile care trebuie luate în calcul, care au un impact mult mai mare asupra acestui proces. De exemplu, cele mai multe tulburări apar din cauza patologiilor cardiovasculare, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale. Cu totul alți factori de risc predispun o persoană la astfel de patologii, și nu deficitul de vitamine. Cu toate acestea, a fost observat faptul că multe afecțiuni cardiovasculare, printre altele, se prezintă și cu anumite deficite vitaminice. Circulația sângelui, din aceste considerente, poate fi susținută de vitamine.
Vitamina D și importanța ei în circulația sângelui
Beneficiile vitaminei D asupra sănătății cardiovasculare au fost cel mai intens și extins studiate. S-a observat faptul că, la pacienții cu hipertensiune arterială (la care circulația sângelui, putem spune, este „mai rapidă”), administrarea de vitamina D ajută la reducerea valorilor tensiunii, și ar putea reprezenta o formă viabilă de tratament. Vitamina D ajută circulația sângelui printr-un mecanism specific: inhibă sistemul renină-angiotensină (cu efect vasoconstrictor), ceea ce duce la dilatarea vaselor și, implicit, scăderea vitezei cu care sângele circulă prin artere. Un alt efect benefic pentru circulația sângelui este faptul că ajută la îmbunătățirea profilului lipidic.
Prin profil lipidic înțelegem toate componentele lipidice care circulă prin sânge: colesterol (cu toate fracțiile sale; HDL, LDL și VLDL) și trigliceridele. LDL-colesterolul este constituentul principal al plăcii de aterom, implicate în ateroscleroză. Ateroscleroza afectează vasele și, drept urmare, circulația sangvină (prin blocarea acesteia). Administrarea de vitamină D scade nivelul de colesterol total, trigliceride, și îmbunătățește nivelul de HDL (cu rol antiaterogen). Această vitamină mai acționează și prin stimularea producției unui compus numit oxid nitric. La nivelul endoteliului (tunica internă a vaselor de sânge), oxidul nitric acționează prin vasodilatație.
Vitaminele din complexul B și importanța lor în circulația sângelui
Multe vitamine din complexul B susțin funcția cardiovasculară și, astfel, circulația sângelui. În foarte multe patologii cardiovasculare, se observă un nivel ridicat de homocisteină. Acidul folic (vitamina B9) acționează prin scăderea nivelului plasmatic de homocisteină, așadar și a riscului asociat hiperhomocisteinemiei. Niacina (vitamina B3) duce, printre altele, și la creșterea HDL-ului, „colesterolul bun” care are proprietăți antiaterogene. Alte afecțiuni, cum ar fi obezitatea, diabetul, dislipidemiile, sindromul metabolic și inflamația, se asociază cu deficitul de vitamină B1. Toate aceste patologii, printre altele, afectează în sens negativ și circulația sângelui.
Bolile arterelor coronare, periferice (boală arterială periferică) se asociază concentrației reduse de vitamină B2 și unei concentrații crescute de homocisteină. Alte vitamine care acționează mai ales în sensul scăderii homocisteinei sunt B6 (piridoxina) și B12 (cobalamina). La persoane care au fost diagnosticate cu disfuncție endotelială s-au identificat niveluri foarte reduse de B12, ca urmare a funcțiilor pe care această vitamină la manifestă în menținerea integrității și structurii vaselor de sânge. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că nu deficitul acestor vitamine este cel care afectează circulația sângelui, ci, în multe cazuri, expunerea constantă la factorii de risc.
Vitamina E și rolurile ei în circulația sângelui
Vitamina E are un potențial antioxidant extraordinar, ceea ce protejează organismul de speciile reactive de oxigen și azot. Acești produși secundari rezultați în urma proceselor metabolice au un potențial nociv semnificativ asupra celulelor. De asemenea, duc la oxidarea LDL-ului, care, ulterior, este înglobat în macrofagele care se transformă în „celule spumoase”. Aceste celule ce sunt suprasaturate cu LDL-oxidat sunt constituente ale plăcii de aterom care se depune în vasul de sânge. Drept urmare, blochează circulația și crește riscul de tromboză. Având acest efect, un aport optim de vitamina E este benefic pentru sănătatea cardiovasculară și circulația sângelui.
Vitamina E (α-tocoferolul) reduce și inflamația, ca urmare a ameliorării stresului oxidativ. Mai multe studii susțin faptul că asigurarea unui nivel optim al acestei vitamine este utilă pentru ca tensiunea arterială crescută să se regleze, în sensul scăderii, la persoanele cu HTA esențială. Ca urmare a funcției antioxidante și antiinflamatorii, vitamina E susține și sănătatea vaselor, pentru că neutralizează compușii care ar putea duce la deteriorarea acestora. Îmbunătățește aportul de oxigen și, astfel, crește volumul de perfuzare cu oxigen și nutrienți a țesuturilor și organelor. În cele din urmă, vitamina E, ca parte a unei diete sănătoase, susține circulația sângelui.
Vitamina C și rolurile ei în circulația sângelui
Acidul ascorbic (vitamina C) joacă un rol foarte important în menținerea imunității. Totuși, are roluri mult mai extinse, iar unul dintre ele este reprezentat de potențialul antioxidant. Circulația sângelui urmează o hemodinamică bine stabilită, în parametri fiziologici cunoscuți. La diferite persoane cu tulburări de hemodinamică, deseori este vorba despre un proces aterosclerotic aflat într-o anumită fază (inițială, intermediară, severă). Deficitul de vitamină C se asociază cu riscul crescut de ateroscleroză. De exemplu, fumătorii – expuși unui risc major de ateroscleroză – au nevoie de o doză zilnică mult mai mare de vitamina C, spre deosebire de cei care nu fumează.
Vitamina C are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Numeroase studii susțin că poate să îmbunătățească prognosticul procedurii de reperfuzare tisulară, după o ischemie prelungă. Deși această vitamină este foarte importantă, oamenii nu o pot sintetiza in vivo. Drept urmare, depind în totalitate de aportul exogen. Vitamina C se găsește în special în citrice și fructele de pădure, cum ar fi măceșele, cătina. Deseori, deficitul de vitamină C se asociază cu o concentrație ușor crescută de proteină C reactivă, care este un marker al procesului inflamator acut. De asemenea, vitamina C mai susține circulația sângelui și prin faptul că, în esență, îmbunătățește imunitatea.
Parametrii care descriu circulația sângelui depind de multe alte variabile importante. Pentru ca circulația sângelui să fie una fără probleme, se recomandă abordarea unui regim cât mai sănătos și lipsit de grăsimi, zahăr. De asemenea, circulația sângelui este mult mai bună la persoane care practică activitate fizică în mod regulat, iar în multe cazuri circulația sângelui poate fi afectată de boli cum ar fi diabetul. Gestionarea patologiilor de bază care fac ca circulația sângelui să fie deficitară este absolut esențială. Pentru artere și vene sănătoase, adoptați un stil de viață sănătos și cât mai activ, și gestionarea cât mai eficientă a stresului zilnic.
Foto: Shutterstock