Expunerea la soare, fumatul si inaintarea in varsta – acestia sunt cei trei dusmani ai pielii, care duc la imbatranirea ei, cu aparitia de riduri, reducerea elasticitatii, a hidratarii si diverse modificari de coloratie si textura (de exemplu, keratozele actinice).
O schimbare ce apare odata cu inaintarea in varsta este si reducerea nivelului de antioxidanti la nivel cutanat. Astfel, este importanta adoptarea unei diete bogate in fructe si legume proaspete, care au un continut ridicat de vitamine si minerale esentiale (de exemplu, vitaminele A, C si E, siliciu, zinc, seleniu, acizii grasi Omega-3 nesaturati etc.). In cele ce urmeaza, vom expune beneficiile a trei antioxidanti: vitamina E, coenzima Q10 si resveratrol. Acestia au efecte notabile asupra pielii, protejand-o, in primul rand, de actiunea nociva a radicalilor liberi.
Q10 este inclusa pe lista ingredientelor multor produse cosmetice, de la creme antirid la produse fotoprotectoare. Este un antioxidant puternic ce se gaseste in mod normal in organism, fiind implicata in procesele generatoare de energie la nivel celular. Expunerea la ultraviolete duce la scaderea cantitatii de antioxidanti de la nivel cutanat. In plus, concentratia de Q10 din piele scade odata cu inaintarea in varsta.
· Vitamina E
Este un antioxidant puternic, ce contribuie la reducerea efectelor nocive ale ultravioletelor asupra pielii si la combaterea imbatranirii cutanate. Sursele alimentare de vitamina E includ uleiul din germeni de grau, semintele de floarea-soarelui, nucile, piersicile, prunele, spanacul, varza, rosiile, avocado etc. Suplimentele cu vitamina E sunt rezervate mai ales persoanelor cu aport insuficient. De asemenea, exista si produse topice care contin vitamina E, destinate combaterii xerozei cutanate.
· Coenzima Q10
Studii efectuate in vitro au aratat ca aceasta coenzima favorizeaza sinteza anumitor componente celulare responsabile de mentinerea unui nivel energetic celular adecvat. Insa eficienta ei in prevenirea imbatranirii cutanate depinde foarte mult de biodisponibilitatea ei, adica de cantitatea de coenzima absorbita la nivelul tegumentului. Gradul de absorbtie poate fi crescut prin incorporarea coenzimei in lipozomi. Desi exista suplimente ce contin coenzima Q10, nu exista date cu caracter definitiv legate de doza zilnica recomandata.
· Resveratrolul
Este un compus despre care s-a discutat mult in ultimii ani. El este o fitoalexina (un compus antimicrobian vegetal ce face parte din sistemul de aparare a plantei). Cea mai importanta sursa de resveratrol este Vitis vinifera (vita-de-vie – cea mai mare concentratie se regaseste in pielita boabelor de strugure), insa resveratrol contin si eucaliptul, molidul, crinul, dudul, alunele etc. Proprietatile antioxidante, antiagregante plachetare, antitumorale ale resveratrolului sunt inca in curs de evaluare. In administrare orala, resveratrolul are dezavantajul unui metabolism rapid, cantitatea ce ajunge la piele putand fi insuficienta – au fost propuse ca solutie preparatele topice (creme, lotiuni) ce contin resveratrol si se aplica direct pe zona de interes.
Preparatele topice cu resveratrol sunt in principal produse din game anti-aging, dezvoltate pornind de la efectul antioxidant demonstrat in vitro (inclusiv prin reducerea stresului oxidativ indus de expunerea la UV-B). Insa si pentru preparatele locale exista limitari legate de cantitatea de resveratrol ce poate traversa epiderma.
Dr. Madalina Geanta
Medic specialist dermato-venerologie