Diversii tocoferoli, adica varietati de vitamina E, se gasesc din belsug in uleiurile vegetale, obtinute din germeni sau seminte, de pilda uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia, uleiul de masline.
Pentru a fi absorbita in mucoasa intestinala, vitamina E se combina cu molecule de grasime. Ca si in cazul celorlalte vitamine liposolubile (vitamina A, vitamina D si vitamina K), este necesar ca hrana zilnica sa contina o oarecare cantitate de grasimi, pentru ca vitaminele sa poata fi asimilate in intestin. Primele semne ce ne avertizeaza asupra unei posibile carente de vitamina E sunt:
- scaderea acuitatii vizuale;
- imbatranirea pielii;
- senzatia de oboseala, randamentul scazut;
- inflamatiile intestinale;
- sterilitatea;
- bolile de inima;
- petele de batranete aparute pe piele;
- nervozitatea;
- dificultatea de concentrare;
- vindecarea anevoioasa a ranilor.
Sinonim: tocoferol.