Cunoscută pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului, vitamina D este acum considerată şi un ajutor în prevenirea anumitor tipuri de cancer. O cercetare publicată în Seminars in Cancer Biology notează faptul că lipsa vitaminei D este asociată cu creşterea riscului de cancere, precum cancer de prostată, de colon sau de sân.
Dovezile cele mai concludente sunt legate de suplimentarea cu vitamina D în cazul cancerului colorectal şi în cazul cancerelor de sânge, cum ar fi leucemia, însă beneficii au fost observate şi în cazul altor cancere. Cercetarea a fost realizată de dr. Carsten Carlberg, Institutul de Biomedicină, Finlanda, şi dr. Alberto Muñoz, Institutul de Investigaţii Biomédicas Alberto Sols, Spania.
Vitamina D protejează, nu vindecă!
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că suplimentarea cu vitamina D în cazul pacienţilor cu cancer nu a scăzut rata mortalităţii. Practic, vitamina D este eficientă în prevenirea cancerelor şi nu ca parte a tratamentelor în cazul pacienţilor bolnavi.
„Receptorii vitaminei D sunt exprimați în multe celule implicate în apărarea imună, cum ar fi celulele B, celulele T și macrofage. Din această cauză, modulează răspunsul imun înnăscut și adaptativ”, a declarat cercetătorul de origine română dr. Cristian Ilie, The Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust, Marea Britanie.
Alte afecţiuni în care vitamina D poate ajuta preventiv sunt scleroza multiplă, bolile cardiovasculare, depresia sau diabetul. Pentru un aport optim de vitamina D este necesară expunerea la soare pe o perioadă de 10-15 minute zilnic. În cazul în care, din diferite motive, cum ar fi vremea nefavorabilă, nu puteţi face acest lucru, se recomandă suplimentele alimentare. Referitor la doza necesară zilnică, există mai multe recomandări. De exemplu, instituţiile guvernamentale abilitate din SUA recomandă 600 UI (unităţi internaţionale) pe zi, dar Societatea de Endocrinologie din aceeaşi ţară recomandă un aport de vitamina D între 1.500 şi 2.000 UI. Cel mai bine întrebaţi medicul sau farmacistul în legătură cu cantitatea de vitamina D care vă este necesară. Pe lângă suplimentele alimentare, vitamina D mai poate fi găsită şi în alimente precum ouă, ciuperci, somon, ton, dar şi în anumite produse lactate.