Vitamina D apartine grupului de prohormoni solubili in grasimi si are un rol important in absorbtia calciului si a fosforului. Exista cinci tipuri principale de vitamina D: D1, D2, D3, D4 si D5. Cele doua forme de vitamina D importante pentru sanatatea organismului sunt ergocalciferolul (D2) si colecalciferolul (D3).
Cunoscuta si sub numele de calciferol, vitamina D este importanta pentru mentinerea oaselor sanatoase. Ea poate reduce riscul de aparitie a bolilor de inima, diabetului sau anumitor tipuri de cancer si poate creste imunitatea. Numeroase studii au aratat ca un nivel scazut de vitamina D in organism favorizeaza progresia anumitor afectiuni. De asemenea, vitamina D ajuta organismul sa absoarba fosforul si calciul din alimente, precum si sa reabsoarba calciul in rinichi. Deficitul de vitamina D poate fi corectat prin consumul de alimente bogate in acest tip de vitamine sau prin suplimente alimentare.
Necesarul de vitamina D
Doza zilnica de vitamina D necesara organismului este calculata in unitati internationale (UI) si variaza in functie de varsta. Aportul zilnic mediu de vitamina D si formele sale active pentru adulti este de 15-25 μg sau de 500-1.000 UI (1 μg de vitamina D este echivalent cu aproximativ 40 UI).
- Consumul zilnic de vitamina D pentru adulti
In mod normal, cantitatea de vitamina D este de 600 UI pe zi. Cu toate acestea, exista o serie de factori care pot scadea nivelul acestei vitamine din sange. Daca nivelul de calciferol din sange este in limite normale si doriti sa luati suplimente cu vitamina D, va recomandam sa consultati specialistul.
- Doza zilnica de vitamina D pentru seniori
Cantitatea de vitamina D in cazul persoanelor peste 70 de ani este de cel putin 800 UI. Pe masura ce inaintam in varsta, organismul nu mai poate sintetiza in mod eficient vitamina D. Acest lucru poate duce la cresterea riscului de aparitie a osteoporozei.
5 lucruri pe care e bine sa le stii despre deficitul de vitamina D
De unde luam vitamina D
Cea mai buna sursa naturala de vitamina D sunt razele ultraviolete ale soarelui. Specialistii recomanda sa va expuneti la soare timp de 10-15 minute, de cel putin de doua ori pe saptamana. In anotimpul rece, pentru a va mentine un nivel optim de vitamina D, poate fi necesar sa luati suplimente alimentare cu aceasta vitamina.
Sursele alimentare bogate in vitamina D sunt: untul, branza, laptele, iaurtul, ficatul, galbenusul, pestele (hering, macrou, somon, sardine in ulei, ton), uleiul de peste, sucul de portocale. Desi alimentele nu reprezinta cea mai eficienta metoda de a obtine intreaga cantitate de vitamina D necesara organismului, acestea pot contribui la cresterea valorilor in asociere cu expunerea la soare.
Sa prevenim osteoporoza! Calciul, vitamina D, miscarea: bune pentru oase
Surse suplimentare
Medicii recomanda administrarea a 500 pana la 1.000 UI de vitamina D3 (colecalciferol) pe zi. Suplimentele alimentare contribuie la mentinerea unui nivel adecvat de vitamina D atunci cand exista deficit sau cand analizele de sange sugereaza un nivel scazut. In prezent, se pot gasi suplimente cu vitamina D2 si D3.
Cand luati suplimente cu vitamina D, este necesar sa adaugati in dieta dumneavoastra si grasimi sanatoase, deoarece acestea au rolul de a asimila vitaminele liposolubile. In cazul persoanelor care nu consuma alimente de origine animala, este necesar sa consume suplimente alimentare cu sursa vegana de vitamina D2 sau D3, pentru a mentine un nivel adecvat din aceasta vitamina.