Suplimentarea aportului de vitamina D în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm și respirație șuierătoare la copii. Concluzia le aparține cercetătorilor de la Brigham and Women’s Hospital, unul dintre cele mai importante centre medicale din lume. Rezultatele metaanalizei au fost publicate recent în Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Vitamina D este unul dintre cei mai importanți nutrienți care contribuie la buna funcționare a organismului. Aceasta poate fi obținută prin expunerea la soare, prin intermediul hranei sau prin administrarea de suplimente alimentare. Specialiștii din domeniul sănătății consideră că vitamina D are un rol esențial când vine vorba despre sistemul osos, bolile autoimune, dar și alte afecțiuni.
În comunitatea oamenilor de știință, legătura dintre aportul de vitamina D al mamei, astmul bronșic și respirația șuierătoare la copii este destul de controversată. Cu toate acestea, în urma revizuirii unor studii, cercetătorii americani de la Brigham and Women’s Hospital vin cu o noi date.
Noi recomandări privind doza zilnică de vitamina D
“Deficitul de vitamina D este foarte frecvent, în special la femeile însărcinate care nu iau suplimente alimentare”, explică unul dintre autorii studiului, Scott Weiss, director asociat la Brigham Women’s Hospital și profesor la Harvard Medical School.
“Pe baza constatărilor noastre, le recomandăm tuturor femeilor însărcinate să aibă un aport zilnic de vitamina D de cel puțin 4400 UI pe tot parcursul sarcinii, începând chiar de la momentul concepției”, sugerează cercetătorul.
Vitamina D, sarcina și astmul, o controversă lămurită
Studiile observaționale realizate până acum de către diferiți specialiști indică faptul că aportul ridicat de vitamina D administrat în timpul sarcinii ar putea fi de ajutor în reducerea riscului de astm la copii. Cu toate acestea, rezultatele studiului clinic Antenatal Asthma Reduction Trial (VDAART) păreau neconcludente în ceea ce privește beneficiile suplimentării aportului de vitamina D la femeile gravide.
Intrigat de această incertitudine, profesorul Weiss a venit cu o altă abordare în ceea ce privește urmărirea și interpretarea cercetării menționate. Acesta consideră că înțelegerea rolului unui nutrient în timpul sarcinii presupune luarea în considerare a următoarelor aspecte: dozajul, momentul când începe administrarea și nivelurile de bază în grupul de control. Specialistul atrage atenția că până acum nu s-a procedat astfel, motiv pentru care rezultatele nu au fost satisfăcătoare.
Rezultatele studiului VDAART, publicate în 2016, în The Journal of the American Medical Association, referitoare la starea de sănătate a copiilor în vârstă de trei ani, indicau o reducere de 20% a riscului de astm bronșic în grupul de tratament. Ulterior, rezultatele publicate în 2020, în The New England Journal of Medicine, pentru copiii în vârstă de șase ani au fost chiar mai puțin semnificative.
“Când am stratificat rezultatele după nivelul de vitamina D al subiecților din grupul de control, ambele studii au avut rezultate semnificative”, explică profesorul Weiss. Această ajustare a analizei a dus la un nou rezultat: reducerea cu 50% a riscului de astm bronșic și respirație șuierătoare.