Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Vitamina C: Un plus de sanatate si vitalitate

5 octombrie 2010
Share

Vitamina C face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile, cu implicatii majore in mentinerea sanatatii. Necesara atat copiilor, adultilor, cat si persoanelor in varsta, vitamina C este in egala masura o vitamina a sanatatii, vitalitatii si frumusetii.

Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, care nu se depoziteaza. Fiind un agent important in controlul imunitatii, este sintetizata indeosebi din legume si fructe. Deci, necesarul trebuie asigurat, de preferat, dintr-o sursa naturala unde se gaseste alaturi de cofactori cu actiune sinergica. Toamna si iarna, in mod special, avem nevoie de vitamina C.

 

Cele mai bogate surse de vitamina C sunt: acerola (visina tropicala), fructele de padure (afine, macese, catina, zmeura, capsuni, coacaze negre), kiwi, ananas, mango, papaya, pepenele galben, grepfrutul, lamaia, portocala, ardeiul iute, ardeii grasi rosii, guliile, rosiile, legumele cu frunze verzi (spanac, patrunjel), cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.

 

Sucurile naturale, surse bogate de vitamina C

Principala sursa naturala de vitamina C o constituie macesele si coacazele, in care se gaseste impreuna cu flavonoidele, ceea ce ofera o mai buna asimilare si biodisponibilitate. De asemenea, sucurile naturale, preparate in casa si consumate imediat, sunt surse bogate de vitamina C.

Gratie rolului antioxidant, vitamina C intra in compozitia numeroaselor produse cosmetice destinate ingrijirii tenului, deoarece asigura o buna hidratare, neutralizeaza radicalii liberi responsabili de aparitia ridurilor si de imbatranirea prematura a tenului.

 

Vitamina C intareste sistemul imunitar si favorizeaza scaderea colesterolului

Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C decat printr-o alimentatie bogata in aceasta vitamina. Se poate administra atat profilactic, cat si curativ pentru diverse tulburari si afectiuni, astfel:

  • Stimuleaza productia de interferon si anticorpi, mobilizeaza leucocitele, deci intareste sistemul imun al organismului, ajutand in lupta cu bacteriile si virusurile;
  • Are actiune antioxidanta, cu rol de neutralizare a radicalilor liberi. Previne aparitia bolilor degenerative, afectiunilor cardiovasculare, cancerului (de faringe, esofag, stomac, colon, plamani). De asemenea, diminueaza efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei. Neutralizeaza si ajuta la eliminarea din organism a metalelor grele (mercur, plumb, cadmiu, aluminiu si cupru);  
  • Ajuta la scaderea tensiunii arteriale;
  • Intervine in metabolismul lipidic, favorizand diminuarea colesterolului sangvin si a trigliceridelor;
  • Stimuleaza sinteza de colagen, asigura cresterea si dezvoltarea cartilajelor, articulatiilor si ajuta regenerarea osoasa in caz de fractura. Totodata, are efect benefic in caz de afectiuni reumatismale
  • Favorizeaza absorbtia fierului la nivel intestinal. Impreuna cu acidul folic si vitamina B12, stimuleaza maturarea globulelor rosii;
  • Prezinta efect antialergic prin reducerea nivelurilor crescute de histamina din organism, ce determina alergii si crize de astm;
  • Intervine in coagularea sangelui, fiind utila in caz de afectiuni hemoragice. Mentine elasticitatea vaselor si intareste capilarele. Combinatia de vitamina C si flavonoizi este eficace in tratamentul varicelor si hemoroizilor;
  • Este utila in caz de sterilitate masculina;
  • Creste si mentine randamentul fizic si sanatatea dintilor, prevenind cariile dentare.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina C este, pentru barbati, de 90 miligrame, iar pentru femei, de 75 miligrame. Cantitatea maxima este de 2000 miligrame (2 grame). Lipsa vitaminei C duce la scaderea rezistentei organismului prin aparitia racelilor frecvente, asteniei, sensibilitatea si sangerarea gingiilor, precum si prezenta echimozelor, epistaxisului (sangerare nazala) sau vindecarea intarziata a ranilor.

 

Cat de folositoare sunt suplimentele cu vitamina C?

Cand va hotarati sa luati un supliment de vitamina C, trebuie sa tineti cont de faptul ca necesarul acestei vitamine in organism variaza in functie de varsta, energie, activitate, greutate, metabolism si starea generala a sanatatii. Unele suplimente pot furniza vitamina C sub forma unui complex C, care include si bioflavonidele (prezente in citrice), care ajuta la absorbtia vitaminei C.

 

Sfaturi pentru a nu „pierde” vitamina C

Din pacate, vitamina C se distruge usor prin preparare sau gatit. Pentru a o pastra, puteti urma cateva sfaturi:

  • Mancati fructe si legume crude, cat mai proaspete;
  • Taiati legumele chiar inainte sa le mancati sau sa le gatiti;
  • Preparati alimentele bogate in vitamina C in cat mai putina apa;
  • Fierbeti alimentele pentru a retine cat mai multa vitamina C.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina,

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie,

Centrul Medical MEDAS,

www.med-as.ro, Call Center: 021.92.32.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.