Un sistem imunitar sănătos reprezintă cel mai bun mecanism de apărare împotriva microbilor, bacteriilor şi virusurilor. Fără acesta, agenţii patogeni ar pătrunde în organism şi ar distruge sănătatea. Menţinerea imunităţii în parametri optimi este esenţială pentru a face faţă acestor agenţi nocivi, nu doar în sezonul rece, ci şi în restul anotimpurilor.
În fiecare zi, ne luăm doza de antioxidanţi (complex de elemente nutritive, precum vitaminele, mineralele şi anumite enzime cu rol de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi) din alimentele pe care le consumăm. Unul dintre cei mai importanţi antioxidanţi este vitamina C. Cunoscută şi ca acid L-ascorbic, vitamina C este o vitamină prezentă în mod normal în anumite alimente, dar poate fi administrată şi sub forma de suplimente.
Vitamina C are mai multe roluri în organism, însă cel mai important este în imunitate. Iată cum!
Vitamina C, rol important în imunitate
Vitamina C se găseşte în citrice, kiwi, ardei gras. Întăreşte sistemul imunitar prin acţiunea asupra acidului nucleic al virusului ce pătrunde în organism. Acest antioxidant puternic luptă împotriva bacteriilor până ce acestea sunt distruse.
Vitamina C menţine sănătatea oaselor
Vitamina C joacă un rol important în alcătuirea ţesutului oaselor. Cu cât acestea sunt mai puternice, cu atât pot rezista mai mult atacurilor anumitor microbi.
Vitamina C neutralizează radicalii liberi
Vitamina C acţionează ca antioxidant ce combate radicalii liberi. Permite organismului să reziste bacteriilor, prevenind, astfel, îmbolnăvirea. În plus, chiar dacă organismul se îmbolnăveşte, vitamina C accelerează vindecarea.
Vitamina C protejează inima şi vasele
Studiile recente au demonstrat că vitamina C este implicată în scăderea tensiunii arteriale şi, astfel, în diminuarea riscului de apariţie a bolilor de inimă. În plus, poate preveni dezvoltarea plăcilor de grăsime de la nivelul vaselor, insuficienţa cardiacă congestivă şi angină pectorală. Nu în ultimul rând, cercetările recente au arătat că administrarea zilnică de suplimente cu vitamina C ajută la creşterea fluxului sangvin către structurile ochiului, contribuind la lupta împotriva apariţiei cataractei.
Lipsa vitaminei C creşte frecvenţa şi durata răcelilor
Deficitul de vitamina C a fost asociat cu o creştere a frecvenţei şi duratei răcelilor. Răcelile în sine nu sunt periculoase, însă se pot complica, favorizând apariţia unor afecţiuni respiratorii mai grave, precum pneumonia, în special în rândul persoanelor vârstnice. Carenţa de vitamina C favorizează dezvoltarea infecţiilor de orice tip, iar sistemul imunitar slăbit poate agrava orice infecţie. Pericolul este mai mare la persoanele mai în vârstă, în cazul cărora această slăbire este mai accentuată.
Factori care favorizează deficitul de vitamina C
Există mai multe cauze care duc la deficitul de vitamina C. Una dintre acestea este reprezentată de vârstă. Concentraţia de vitamina C de la nivelul celulelor imunitare scade odată cu vârsta, din cauza mediului oxidativ intens ce consumă mai mult din această vitamină. Fenomenul duce la alterarea ADN-ului, proteinelor şi a moleculelor de grăsime necesare funcţionării corecte a sistemului imunitar. Stresul este alt factor important ce scade cantitatea de vitamina C. Persoanele foarte stresate sunt mai vulnerabile la apariţia infecţiilor.
Pe de altă parte, în cazul în care infecţia este deja prezentă, stresul poate încetini vindecarea sau agrava boala. Pentru efecte de durată, alături de alimente bogate în vitamina C şi de suplimentele alimentare, sistemul imunitar trebuie stimulat şi prin schimbarea obiceiurilor alimentare, renunţarea la fumat şi începerea unei activităţi fizice (30 de minute pe zi).
Cantitatea de vitamina C necesară poate fi acoperită prin intermediul dietei, prin consumul din belşug al fructelor şi legumelor proaspete. În cazul în care aveţi nevoie de suplimente cu vitamina C, adresaţi-vă medicului pentru a stabili doza exactă.