Vitamina C face pentru organismul nostru mai mult decât să ţină departe scorbutul. Doza de vitamina C recomandată pentru un adult este de 110 mg/zi. Însă, anumite categorii de persoane au nevoie de o cantitate mai mare. De exemplu, sportivii şi fumătorii.
Potrivit statisticilor americane, jumătate din populaţie primeşte un aport insuficient de vitamina C din dietă, chiar şi dacă aceasta conţine alimente fortificate.
Vitamina C – roluri în organism
Deşi este, probabil, cea mai populară dintre vitamine, puţini ştiu de ce este important să o consumăm. Iată la ce ne ajută vitamina C:
- Este un antioxidant puternic. Ajută la ţinerea sub control a stresului oxidativ şi a inflamaţiei, doi factori critici care determină îmbătrânirea prematură şi deprecierea sănătăţii.
- Îmbunătăţeşte sistemul imunitar. Anumite celule cu rol important în menţinerea imunităţii au nevoie de vitamina C pentru a funcţiona normal. Un deficit al acesteia le face vulnerabile în faţa agenţilor patogeni.
- Este necesară pentru sintetizarea colagenului. Colagenul este principala proteină structurală găsită în ţesutul conjunctiv, incluzând pielea şi articulaţiile noastre. Cu alte cuvinte, vitamina C este importantă pentru menţinerea pielii sănătoase, strălucitoare, dar şi a mobilităţii articulaţiilor.
- Ajută la îmbunătăţirea producţiei de oxid nitric. Acesta ajută la creşterea fluxului sangvin şi menţinerea tensiunii arteriale normale.
- Este importantă pentru sănătatea vaselor de sânge şi a funcţiei endoteliale, două componente-cheie ale sănătaţii inimii.
- Menţine un profil lipidic sănătos, respectiv vă ajută să ţineţi sub control nivelul colesterolului şi al trigliceridelor.
- Îmbunătăţeşte absorbţia de fier non-hem, respectiv tipul de fier găsit în alimentele de origine vegetală. Spre deosebire de fierul hem (cel de origine animală), fierul non-hem este mai greu asimilat de către organism.
- Este implicată în sinteza L-carnitinei, o moleculă implicată în arderea grăsimilor şi producţia de energie.
- Este implicată în mod complex în producţia organismului de neurotransmiţători-cheie, incluziv a serotoninei („hormonul fericirii”) şi a norepinefrinei (denumită adesea noradrenalină).
Cele mai bune surse de vitamina C
De reţinut că vitamina C din suplimente este identică cu cea din alimente. Aşadar, dacă dieta nu vă asigură cantitatea necesară, puteţi să completaţi, fără griji, cu ajutorul suplimentelor alimentare. Cele mai bune surse naturale sunt ardeii graşi roşii (95 mg – ½ cană), kiwi (un fruct de mărime medie are 90 mg), căpşunile (85 mg – o cană), portocalele (70 mg un fruct de mărime medie), ardeii graşi verzi (60 mg – ½ cană) şi broccoli (50 mg – ½ cană).