Acidul folic (vitamina B9), intervenind in sinteza ADN-ului, joaca un rol capital in productia de celule noi in organism. In particular, el este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa. Esentiala in timpul sarcinii, vitamina B9 este vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in producerea globulelor rosii si la asimilarea substantelor nutritive din alimente. De asemenea previne aparitia malformatiilor.
Surse de vitamina B9
Acidul folic (vitamina B9) este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcovi). Necesitatile zilnice de acid folic sunt foarte mari: de la 100 la 600 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a subiectului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic.
Carenta de vitamina B9
Carenta de acid folic (vitamina B9) se poate observa in caz de subalimentare, in tulburarile de absorbtie (datorate unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul luarii de medicamente cu activitate antifolica.
Principala manifestare a carentei in acid folic este o varietate de anemie macrocitara zisa megaloblastica. Atunci este prescris ca medicament acidul folic cu administrare pe cale orala (sau, adesea, derivatul sau, acidul folinic, pe cale injectabila).
Sinonim: acid folic.