Vitamina B8, cunoscută și sub denumirea de biotină sau vitamină H, face parte din complexul vitaminelor B, având roluri importante în numeroase procese fiziologice. Este cunoscut faptul că, spre exemplu, joacă un rol esențial în metabolismul energetic al organismului. Totuși, există destul de puține studii care confirmă indicațiile medicale ale administrării de vitamină B8. Mai mult decât atât, au fost raportate foarte puține cazuri ale deficitului, caz în care persoanele s-au prezentat cu simptome foarte diferite, cum ar fi convulsii, conjunctivită, probleme de piele sau, în cazul copiilor, dezvoltare întârziată (atât fizică, cât și neurologică). Deficitul este foarte rar.
Vitamina B8 – roluri în organism
Rolurile pe care vitamina B8 le îndeplinește nu sunt pe deplin cunoscute – se crede că vitamina B8 ar fi implicată în mult mai multe procese fiziologice decât cele deja descoperite. Una dintre principalele funcții este aceea de coenzimă, adică lucrează alături de diferite enzime în vederea îndeplinirii funcțiilor acestora. Drept urmare, carența de vitamină B8 ar avea repercursiuni mai ales asupra metabolismului energetic general. Rolurile pe care vitamina B8 le îndeplinește sunt următoarele:
Implicată în metabolismul energetic
Vitamina B8 joacă un rol important în metabolismul glucidelor, proteinelor și lipidelor, întrucât acționează drept coenzimă pentru mai multe enzime implicate în procesele biochimice aferente. Drept urmare, este esențială pentru transformarea macronutrienților în sursă de energie și astfel în funcționarea normală a organismului.
Sinteza moleculelor informaționale
Vitamina B8 este implicată și în procesul de sinteză a ADN-ului și ARN-ului. De asemenea, se consideră a fi implicată și în replicarea și dezvoltarea celulelor. În acest sens, suplimentarea ar putea contribui în special la menținerea sănătății pielii și părului.
Funcționarea sistemului nervos
Biotina joacă rol deosebit de important în funcționarea normală a sistemului nervos. Alături de alte vitamine din complexul B, ajută la reglarea activității neurotransmițătorilor și la biosinteza lor. S-a observat faptul că persoanele cu deficit relativ de vitamină B8 sunt mult mai predispuse să se confrunte cu tulburări neurologice și probleme ale sistemului nervos.
Sinteza acizilor grași și a glucozei
Vitamina B8 este implicată în sinteza de acizi grași esențiali și în gluconeogeneză – acel proces prin care organismul produce glucoză din surse neglucidice, cum ar fi aminoacizii. Acest lucru este important, spre exemplu, în menținerea unui nivel normal al glicemiei, mai ales în perioade de post sau repaus alimentar.
Susține sănătatea părului și unghiilor
Suplimentarea cu biotină este benefică în special pentru efectele pozitive pe care le are asupra creșterii părului și rezistenței unghiilor. Reprezintă o alternativă eficientă de tratament în cazul persoanelor care se confruntă cu căderea părului sau cu unghii deosebit de fragile.
Vitamina B8 – beneficii ale administrării
Asigurarea unui aport adecvat zilnic de vitamină B8 aduce o mulțime de beneficii pentru starea de sănătate, cum ar fi:
Îmbunătățește sănătatea pielii, părului și a unghiilor
Vitamina B8 are efecte dovedite în special în ceea ce privește sănătatea pielii, prevenind starea de uscăciune, erupțiile cutanate și acneea. În plus, contribuie la sănătatea produselor cornoase, cum ar fi pielea și unghiile, reducând căderea părului și întărind unghiile fragile. Vitamina B8, drept urmare, este adesea inclusă în suplimentele destinate îngrijirii părului, unghiilor și pielii. Deficitul de vitamină B8 poate duce la unghii fragile, care se rup ușor, iar suplimentarea poate îmbunătăți rezistența acestora.
Susține integritatea neurologică
Biotina joacă un rol foarte important în biosinteza neurotransmițătorilor și modularea funcțiilor acestora. Unele studii sugerează că suplimentarea cu vitamină B8 poate avea efect pozitiv nu doar în prevenirea, ci și în tratarea unor tulburări neurologice, cum ar fi cele asociate înaintării în vârstă (Alzheimer, Parkinson). La persoanele cu scleroză multiplă, de exemplu, s-a observat faptul că suplimentarea cu biotină poate duce la ameliorarea temporară a simptomelor asociate.
Reglează metabolismul energetic
Prin rolul pe care îl manifestă asupra metabolismului macronutrienților, această vitamină ajută la menținerea unui echilibru între procesele de catabolism. Astfel, poate preveni eficient diferite patologii de metabolism, cum ar fi diabetul și dislipidemiile.
Controlul mult mai eficient al glicemiei
Unele studii sugerează că vitamina B8 poate contribui la o mai bună gestionare a hiperglicemiei cronice, fiind benefică în special pentru persoanele cu diabet de tip 2. Totuși, aceste efecte sunt limitate, iar rezultatele în ceea ce privește gestionarea hiperglicemiei sunt contradictorii.
Simptomele deficitului de vitamină B8
Deficitul de biotină (vitamină H, inozitol, uneori numită și vitamina B7) este foarte rar, pentru că această vitamină se găsește într-o gamă largă de alimente și, mai mult decât atât, este produsă și de către bacteriile intestinale. Totuși, în anumite cazuri – în special în contextul tratamentelor prelungite cu antibiotice sau alte tipuri de dezechilibre ale microflorei intestinale – pot să apară și simptome asociate cu deficitul de vitamină B8, cum ar fi:
- manifestări cutanate, cum ar fi așa-zisa dermatită periorifacială: o erupție cutanată roșie în jurul orificiilor feței (ochi, nas, gură), denumită și „față cu deficit de biotină”. Acest tip este similar cu erupția cutanată secundară deficitului de zinc. Dermatita seboreică, pielea foarte uscată, pot fi cauzate de deficitul de vitamină B8;
- conjunctivită;
- infecții frecvente ale pielii (în special cele fungice, cu Candida);
- căderea, subțierea și fragilizarea părului;
- unghii fragile, care se rup sau se exfoliază ușor;
- oboseală cronică, apatie, depresie, tulburări de dispoziție, dificultăți de concentrare;
- simptome neurologice, cum ar fi confuzie, coordonare deficitară, slăbiciune musculară;
- la copii, deficitul de vitamină B8 poate duce la întârzieri de creștere și dezvoltare;
- simptome gastrointestinale, cum ar fi greața, vărsăturile, lipsa poftei de mâncare.
Totuși, așa cum s-a menționat, deficitul de biotină este foarte rar. De obicei, cu acest deficit se confruntă persoane născute cu anumite erori de metabolism, cum ar fi deficitul de biotinidază.
Alimente bogate în vitamina B8
Biotina se găsește în foarte multe alimente – atât de origine animală, cât și de origine vegetală. Din acest motiv, o dietă echilibrată și diversificată asigură, de cele mai multe ori, aportul zilnic necesar de biotină. Surse accesibile de vitamină H sunt următoarele:
- gălbenușul de ou;
- carnea, în special ficatul de vită;
- peștele gras, cum ar fi somonul și sardinele;
- lactatele: laptele, iaurtul, brânza;
- legumele: spanacul, broccoli, conopida, ciupercile;
- nucile și semințele: migdale, nuci, semințe de floarea-soarelui;
- fructe: banană, avocado.
Vitamina B8 – contraindicații
Nu există contraindicații evidente pentru administrarea acestei vitamine. De obicei, este sigură și netoxică. În cazul exceselor, organismul o excretă pe cale renală. Pe de altă parte, persoanele cu diabet sau prediabet ar trebui să își administreze vitamina la indicațiile medicului, deoarece supradozajul se poate prezenta cu simptome similare. Fumătorii, din cauza metabolismului mai crescut al biotinei, ar trebui să aibă un aport zilnic mai ridicat decât în mod normal.
Foto: shutterstock.com