Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare. Termenul de vitamina, B6 grupeaza trei substante inrudite, intre care cea mai cunoscuta este piridoxina, celelalte doua fiind piridoxamina si piridoxalul.
Vitamina B6 contribuie la sinteza neurotransmitatorilor, molecule ce permit trecerea influxului nervos, esential in elaborarea gandirii, emotiilor, memoriei – previne deci dereglarea sistemului nervos.
De asemenea, vitamina B6 favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la infectii, previne spasmele musculare, trateaza sindromul premenstrual, diminueaza riscul aparitiei calculilor renali, reduce numarul si intensitatea crizelor la astmatici, inlesneste metabolizarea aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei, transformarea glicogenului in glucoza, impiedica formarea matretii.
Vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor. Intervine in formarea globulelor rosii si este un antioxidant foarte puternic, ajutand organismul sa elimine unele substante toxice. Reduce spasmele musculare nocturne, carceii, amorteala mainilor si anumite forme de nevrite ale extremitatilor, contribuie la intarzierea procesului de imbatrinire.
Pentru a preveni carenta altor vitamine, vitamina B6 trebuie administrata in cantitati egale cu vitamina B1 si vitamina B2.
Aportul crescut de proteine si un efort fizic sustinut si intens mareste considerabil necesarul de vitamina B6 in organism.
Surse alimentare de vitamina B6
Vitamina B6 este prezenta in numeroase alimente intre care: drojdia de bere, carne, peste, cereale integrale, legume proaspete si uscate, fructe (oleaginoase, in special), lapte, oua, varza, spanac si cartofi.
Deficitul de vitamina B6
Lipsa vitaminei B6 se manifesta prin anemie, pierdere in greutate, prin atingeri cutanate (piele uscata si pruriginoasa), prin tulburari neurologice, printr-o glosita (inflamatie a limbii), printr-o irascibilitate, astenie, acumularea fierului liber in serul sanguin, in ficat, splina cu aparitia hemosiderozei, scaderea rezistentei la infectii.
Un aport substantial de vitamina B6 contribuie, in mare masura, la atenuarea tensiunii nervoase, a durerii asociate ciclului menstrual si la ameliorarea situatiei de greata.