Vitamina B3, denumita si acid pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange.
De asemenea, vitamina B3 modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui – participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei.
Vitamina B3 este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina).
Vitamina B3 amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg.
Vitamina B3 – carenta
Carenta in vitamina B3, descrisa sub termenul de pelagra, rezulta fie prin aporturi alimentare insuficiente, fie din interactiuni medicamentoase (unele antituberculoase si antiparkinsoniene). Insuficienta de acid pantotenic provoaca dereglari la nivelul sistemului nervos, al pielii.
Alimente care contin vitamina B3
Principalele surse alimentare bogate in acid pantotenic sunt: drojdiile alimentare si de bere, taratele de cereale, leguminoasele, ficatul, carnea, pestele, morcovul, conopida, tomatele, painea integrala, curmalele, smochinele, arahidele, piersicile, avocado, migdalele, nuci, ciupercile proaspete, ouale. Luarea de doze mari de acid nicotinic permite reducerea eficace a nivelului sangvin de colesterol.
Sinonime: acid pantotenic, niacina, vitamina PP.