Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamina B2: beneficii și rolul său în organism

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, ods.od.nih.gov, sciencedirect.com
21 octombrie 2024
Share
Vitamina B2: beneficii și rolul său în organism

Vitamina B2, cunoscută și sub denumirea de riboflavină, este o vitamină din complexul B, care îndeplinește o gamă variată de funcții în organism. Spre exemplu, este implicată în producerea de energie, menținerea sănătății pielii și a ochilor, susținerea funcției sistemului nervos. Această vitamină este solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul – dat fiind faptul că mediul intern este apos – nu o poate stoca în cantități mari, motiv pentru care înseamnă că este necesar aport constant prin alimentație sau administrarea de suplimente. În mod uzual, deficitul de vitamină B2 este asociat, simultan, cu deficitul altor vitamine din complexul B, și este extrem de comun.

Vitamina B2 – roluri

În organism, vitamina B2 este implicată într-o gamă variată de procese biochimice, care susțin funcționarea normală a organismului. Din acest motiv, lipsa acestei vitamine se corelează cu o serie de tulburări funcționale dintre cele mai diverse. Riboflavina susține starea de sănătate prin numeroasele roluri pe care le îndeplinește, cum ar fi:

Metabolismul energetic

Vitamina B2 este un cofactor esențial în procesele de oxidare-reducere din organism, fiind mai ales implicată în metabolismul macronutrienților (glucide, proteine, lipide). Prin aceste procese se obține energie, esențială pentru funcționarea normală a organismului uman.

Funcționarea enzimelor

Vitamina B2 este necesară pentru menținerea activității a două coenzime esențiale, și anume:

  • FMN (flavin-mononucleotid);
  • FAD (flavin-adenin-dinucleotid).

Aceste enzime sunt implicate în numeroase procese de metabolism și antioxidante.

Protecția antioxidantă

Prin rolul său de coenzimă și cofactor enzimatic, vitamina B2 contribuie la menținerea in vivo a echilibrului redox celular. Activând enzimele care protejează organismul împotriva stresului oxidativ, reduce implicit riscul daunelor celulare cauzate de speciile reactive de oxigen și azot.

Sinteza și regenerarea celulară

S-a constatat faptul că vitamina B2 este implicată și în procesul de sinteză și regenerare celulară (în special a celulelor din piele, păr și unghii). Prin urmare, contribuie la menținerea integrității acestor țesuturi.

Susține sănătatea ochilor

Un rol foarte important pe care vitamina B2 îl joacă este acela de a menține și asigura sănătatea oculară. Se pare că funcția antioxidantă este îndreptată în special împotriva daunelor provocate de expunerea la lumină și radiații ultraviolete, cu formare de radicali liberi, ceea ce ajută foarte mult la prevenirea cataractei și degenerescenței maculare.

Vitamina B2 – beneficii

Pe lângă rolurile fiziologice pe care vitamina B2 le manifestă, s-a observat că asigurarea zilnică a unui aport adecvat are implicații semnificative în menținerea sănătății. În cele ce urmează vor fi prezentate principalele beneficii ale suplimentării zilnice cu riboflavină:

Susține producerea de energie

Riboflavina este esențială în procesele metabolice care produc energia necesară funcționării și supraviețuirii. Prin activarea coenzimelor FAD și FMN, facilitează catabolismul (procesul prin care se obține energie) glucidelor și grăsimilor, cu formare de ATP, moleculă în care se găsește stocată energia și principala sursă energetică a celulelor.

Susține sănătatea pielii și a membranelor mucoase

Deficitul de riboflavină este asociat în special cu afecțiuni cutanate, cum ar fi dermatita în jurul gurii, mâncărimi și crăpături ale pielii. Drept urmare, aceasta contribuie la menținerea structurii și integrității pielii.

Îmbunătățește funcția cognitivă și starea generală

Alături de alte vitamine din complexul B, riboflavina este implicată și în procese care vizează sistemul nervos, cum ar fi cele de sinteză ale neurotransmițătorilor. S-a observat că persoanele cu deficit de vitamină B2 tind să se confrunte cu simptome de anxietate, depresie, tulburări de concentrare, confuzie și ceață mentală.

Reduce riscul de migrene

Studiile susțin că suplimentele cu riboflavină pot ajuta la prevenirea migrenelor, reducând atât frecvența, cât și severitatea acestora. Se crede că vitamina B2 ar juca un rol foarte important în îmbunătățirea metabolismului energetic la nivelul celulelor cerebrale.

Susține sănătatea oculară

Un beneficiu extrem de bine documentat al suplimentării cu riboflavină este faptul că vitamina aceasta protejează cristalinul de efectele radicalilor liberi. De asemenea, scade riscul de oxidare cauzată de acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete și, implicit, riscul de a dezvolta cataractă.

Susține absorbția fierului

Deficitul de riboflavină poate reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul și, așadar, se poate ajunge la anemie. Vitamina B2 mai este implicată și în sinteza eritrocitelor (globule roșii) și transportul oxigenului către celule. Suplimentarea cu riboflavină crește nivelul hemoglobinei circulante și, de asemenea, rata de sinteză a eritrocitelor, prevenind astfel anemia.

alimente vitamina B2, beneficii vitamina B2, doza zilnica de vitamina B2, deficit vitamina B2,

Doza zilnică recomandată de vitamină B2 (riboflavină)

Doza zilnică recomandată de riboflavină variază în funcție de sex și vârstă, după cum urmează:

VârstăSex masculinSex femininSarcinăLactație
0-6 luni0,3 miligrame0,3 miligrame
7-12 luni0,4 miligrame0,4 miligrame
1-3 ani0,5 miligrame0,5 miligrame
4-8 ani0,6 miligrame0,6 miligrame
9-13 ani0,9 miligrame0,9 miligrame
14-18 ani1,3 miligrame1,0 miligrame1,4 miligrame1,6 miligrame
19-50 ani1,3 miligrame1,1 miligrame1,4 miligrame1,6 miligrame
Peste 50 ani1,3 miligrame1,1 miligrame

Deficitul de vitamină B2 – simptome asociate

Simptomele lipsei vitaminei B2 sunt destul de nespecifice și, din acest motiv, starea patologică poate trece nediagnosticată. De obicei, persoanele cu deficit de riboflavină prezintă și alte tipuri de deficiențe nutriționale.

alimente vitamina B2, beneficii vitamina B2, doza zilnica de vitamina B2, deficit vitamina B2,

 

Cele mai comune simptome sunt:

  • leziunile cutanate, de obicei sub formă de dermatită seboreică, iritații, erupții cutanate mai ales în jurul gurii, nasului și urechilor;
  • cheilita, afecțiune caracterizată prin inflamarea și crăparea colțurilor gurii, un semn relativ distinctiv în cazul carenței de riboflavină;
  • glosita, adică inflamația și decolorarea limbii, însoțită de durere și dificultăți la înghițire;
  • oboseala cronică, nejustificată, pe fondul unui apetit normal și al meselor regulate;
  • probleme oculare, cum ar fi sensibilitatea crescută la lumină (fotofobie), ochi roșii, senzația de arsură oculară;
  • căderea părului.

Alte semne ale carenței de vitamină B2 pot fi hiperemia și edemul în jurul gâtului, degenerarea hepatică și chiar probleme reproductive (infertilitate, scăderea libidoului, impotență). Cu toate acestea, simptomele diferă în funcție de severitatea carenței vitaminice.

alimente vitamina B2, beneficii vitamina B2, doza zilnica de vitamina B2, deficit vitamina B2,

Alimente bogate în vitamina B2

Vitamina B2 se găsește în alimente atât de origine animală, cât și de origine vegetală. Cele mai accesibile surse sunt reprezentate de:

  • produsele lactate: lapte, iaurt, brânză;
  • carne: ficat de vită, rinichi, carnea de pasăre;
  • gălbenușul de ou;
  • legume verzi: spanac, broccoli, sparanghel;
  • cereale integrale: pâine integrală, orez brun, fulgi de ovăz;
  • nuci și semințe: migdale, semințe de susan.

În lipsa unui aport alimentar adecvat, suplimentele cu vitamină B2 reprezintă o alternativă atât accesibilă, cât și eficientă pentru a profita la maximum de beneficiile acestei vitamine.

Vitamina B2 – contraindicații

Vitamina B2 este considerată sigură pentru administrare, deoarece are solubilitate limitată. Din acest motiv, enterocitele nu absorb excesul. Totuși, se recomandă a fi folosită mai cu prudență de către femeile însărcinate, în special când se administrează doze mari. Vitamina B2, în exces, poate duce la decolorarea beningă a urinei. Există anumite posibile interacțiuni cu diferite tipuri de medicamente:

  • antidepresivele triciclice;
  • tetraciclinele.

Consumul cronic de alcool afectează absorbția intestinală și reabsorbția renală a vitaminei B2, motiv pentru care persoanele cu alcoolism ar trebui să aibă un aport zilnic mai mare. În cazurile în care au existat reacții anterioare de hipersensibilizare, vitamina B2 ar trebui evitată în viitor, din cauza riscului de anafilaxie.

foto: shutterstock.com

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.