Vitamina B12 este o vitamina din grupul vitaminelor hidrosolubile, ce contine cobalt, element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Numita si ciancoblamina, isi aduce aportul si la mentinerea functionalitatii normale a sistemului nervos (ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul), amelioreaza irascibilitatea si contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare, de memorare si de pastrare a echilibrului psihic.
De asemenea, vitamina B12 constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii si in echilibru. Absorbtia vitaminei B12 se realizeaza la nivelul mucoasei intestinale, in prezenta unui factor intrisec produs de mucoasa gastrica. Vitamina B12 este relativ stabila la caldura si la aer, dar este distrusa de lumina, razele ultraviolete si acizi.
Doza zilnica recomandata este de mcg. In doze mari, vitamina B12 are efecte analgezice, antialergice si stimulatoare ale circulatiei sangvine. Compusa din substante cristalizate, de culoare rosie, solubile in apa si alcool, stabile in aer si in mediu acid, vitamina B12 rezista la 120 de grade C, timp de 20 minute.
Vitamina B12 contribuie la dezvoltarea fizica, la cresterea poftei de mancare si a greutatii corporale. Din acest motiv este utila in profilaxia si tratamentul anemiei, putand conduce chiar si la boli psihice. Vitamina are rol in hematopoieza si mai ales in eritropoieza.
Cea mai importanta actiune a acestei vitamine este anemia pernicioasa de tip Biermer, unde intervin modificari ale trombocitelor sau chiar leziuni degenerative nervoase.
Surse alimentare de vitamina B12
Vitamina B12 se gaseste in alimentele de origine animala: carne, ficat, splina, creier, rinichi, lapte, produse lactate, peste, drojdiile de bere, oua, precum si in fructele de mare: crabi, stridii, scoici
Sinonim: ciancobalamina.