Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamina A, ghid complet al beneficiilor pentru sănătate

Andrei Cioată; surse: ods.od.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov
15 noiembrie 2024
Share
Vitamina A, ghid complet al beneficiilor pentru sănătate

Asigurarea unei doze adecvate de vitamina A în organism este esențială pentru menținerea stării de sănătate și funcționarea normală a diferite procese biologice. Această vitamină este implicată într-o gamă variată de funcții fiziologice, inclusiv vederea, imunitatea, reproducerea, alături de menținerea integrității pielii și membranelor mucoase. Vitamina A este termenul generic pentru mai mulți compuși bioactivi, inclusiv retinoidele (forme active ale vitaminei A) și carotenoizii (precursori ai vitaminei A). Mai mult decât atât, beneficiile vitaminei A sunt potențate odată cu asigurarea aportului optim și al altor vitamine liposolubile, cum ar fi vitaminele D și E.

Despre vitamina A

Vitamina A este o vitamină liposolubilă, adică solubilă în grăsimi. Tocmai din acest motiv, este recomandată administrarea sa după o masă care conține, printre altele, și grăsimi. Aceasta este prezentă sub două forme principale:

  • retinoidele: includ retinolul, retinalul și acidul retinoic, adică formele active ale vitaminei A. Acestea sunt prezente în alimente de origine animală, cum ar fi ficatul, ouăle și lactatele. Retinolul, principala formă de depozitare, poate fi transforamt în alte forme active în funcție de necesitățile organismului;
  • carotenoizii: sunt precursori de origine vegetală ai vitaminei A. Odată pătrunși în organism, sunt transformați în vitamina A. Beta-carotenul este cel mai cunoscut dintre aceștia, prezent în legume cum ar fi morcovii, spanacul, cartofii dulci. Carotenoizii nu doar că reprezintă o bună sursă a vitaminei A, dar au și proprietăți antioxidante, protejând celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi de oxigen și azot.

Alături de alte vitamine, aceasta joacă roluri esențiale într-o gamă variată de procese fiziologice și, tocmai din acest motiv, lipsa vitaminei A se prezintă cu simptome precum probleme de piele, dificultăți de vedere, tulburări de creștere și dezvoltare și, în cazuri severe, infertilitate. Acestea sunt câteva dintre cele mai comune semne ale carenței vitaminei A.

Vitamina A – funcții și beneficii pentru sănătate

Vitamina A susține funcționarea normală a organismului ca urmare a implicării sale într-o gamă variată de procese, cum ar fi:

rol vitamina a, beneficii vitamina a, doza recomandata de vitamina A,

Menține sănătatea vizuală

Vitamina A este esențială pentru asigurarea funcției vederii. Unul dintre rolurile sale principale este de a contribui la formarea rodopsinei, pigmentul vizual esențial pentru a vedea în condițiile de iluminare scăzută. Retinalul, derivat al retinolul, este componenta centrală a rodopsinei care permite ochiului să detecteze lumina și să transmită semnale vizuale către creier. În cazul unui deficit de vitamina A, se poate ajunge la tulburări de vedere, cum ar fi orbirea nocturnă (numită și nictalopie).

Susține sistemul imunitar

Vitamina A joacă rol esențial în menținerea integrității sistemului imunitar. Aceasta contribuie la menținerea sănătății și arhitecturii normale a barierei epiteliale (pielea și mucoasele), acesta reprezentând principala linie de apărare împotriva agenților patogeni. În plus, vitamina A poate stimula producția și susține funcția celulelor albe din sânge, inclusiv a limfocitelor B și T, care sunt implicate în răspunsul imun adaptativ. Un nivel adecvat al vitaminei A va ajuta la protecția organismului împotriva infecțiilor respiratorii și gastrointestinale.

Susține creșterea și dezvoltarea celulelor

Vitamina A este esențială pentru creșterea și dezvoltarea celulară. Acidul retinoic, un derivat al vitaminei A, reglează expresia genelor implicate în proliferarea și diferențierea celulară. Acest proces este vital pentru dezvoltarea embrionară normală, influențând formarea organelor. Dacă există deficit de vitamina A, în special la copii, creșterea și dezvoltarea pot fi mult afectate. De asemenea, în perioada de creștere trebuie asigurat necesarul zilnic al mai multor vitamine.

rol vitamina a, beneficii vitamina a, doza recomandata de vitamina A,

Menține sănătatea pielii și a membranelor mucoase

Vitamina A contribuie la menținerea integrității și funcționalității epiteliale, prevenind uscarea și deteriorarea acestor țesuturi. Retinoizii, derivați ai vitaminei A, sunt adesea utilizați ca parte a tratamentelor dermatologice pentru a îmbunătăți aspectul pielii, a trata acneea și chiar pentru a reduce semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile. Promovează regenerarea celulară și reduce inflamația, contribuind astfel la o piele mai sănătoasă și mai elastică.

Are funcție antioxidantă

Carotenoizii, precursori ai vitaminei, au puternice proprietăți antioxidante. Aceștia protejează celulele împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi, molecule instabile care duc la leziuni celulare și sunt asociate cu dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv cele cardiovasculare și cancerul.

Susține sănătatea reproductivă

Vitamina A este esențială pentru susținerea sănătății reproductive atât la bărbați, cât și la femei. La bărbați, aceasta susține spermatogeneza, procesul prin care se formează spermatozoizii. La femei, vitamina A susține dezvoltarea și funcția normală a ovarelor și, în cazul unei sarcini, va susține dezvoltarea normală a organelor fătului, inclusiv a plămânilor, inimii, sistemului nervos central, rinichilor și ochilor.

Poate preveni anumite tipuri de cancer

Există studii care sugerează că vitamina A, în special sub formă de carotenoizi, ar putea reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Carotenoizii, datorită proprietăților lor antioxidante, pot lupta împotriva speciilor reactive de oxigen, neutralizându-le, protejând celulele de daunele stresului oxidativ. Studiile au arătat că un aport ridicat de carotenoizi din dietă poate fi asociat cu un risc mai redus de a dezvolta cancer pulmonar și cancer de piele.

rol vitamina a, beneficii vitamina a, doza recomandata de vitamina A,

Susține funcția cognitivă

Există cercetări care sugerează că vitamina A poate juca un rol important în menținerea funcției cognitive normale și în protejarea împotriva declinului cognitiv asociat înaintării în vârstă. De altfel, acest rol ar fi îndeplinit în special de protecția antioxidantă a carotenoizilor, cunoscându-se faptul că stresul oxidativ reprezintă principala cauză a bolilor neurodegenerative.

Surse alimentare de vitamină A

Vitamina A poate fi obținută dintr-o varietate de surse alimentare, sub formă de retinoizi sau de carotenoizi.

Surse de retinoizi

Retinoizii se găsesc predominant în alimentele de origine animale. Ficatul, în special ficatul de vită, este extrem de bogat în vitamina A, oferind într-o singură porție chiar mai mult decât doza zilnică recomandată. Alte surse includ peștele gras, lactatele (lapte, unt, brânză) și ouăle. Ideal ar fi ca aportul zilnic să fie asigurat, în principal, din surse alimentare. Totuși, când acestea nu sunt disponibile, sunt recomandate și suplimentele cu această vitamină.

rol vitamina a, beneficii vitamina a, doza recomandata de vitamina A,

Surse de carotenoizi

Carotenoizii sunt prezenți în legumele și fructele colorate, în special cele portocalii și verzi. De exemplu, morcovii, cartofii dulci, dovleacul și spanacul reprezintă o sursă bogată de vitamină. Câteva fructe cu vitamina A sunt caisele, papaya, mangoul, grapefruitul și portocalele.

Doza zilnică recomandată de vitamină A

Doza zilnică recomandată de vitamina A diferă în funcție de sex și vârstă, după cum urmează:

VârstăSex masculinSex femininSarcinăLactație
0-6 luni400 μg400 μg
7-12 luni500 μg500 μg
1-3 ani300 μg300 μg
4-8 ani400 μg400 μg
9-13 ani600 μg600 μg
14-18 ani900 μg700 μg750 μg1200 μg
19-50 ani900 μg700 μg770 μg1300 μg
Peste 51 ani900 μg700 μg

La copiii cu vârsta până în 6 luni alăptați la sân necesarul zilnic este asigurat din laptele matern. În sarcină, suplimentarea cu această vitamină ar trebui să fie inițiată doar la recomandările din partea medicului specialist, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra fătului. Pentru persoanele cu boli hepatice, renale, alcoolism și acnee vulgară, se recomandă administrarea cu precauție.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.