Datorita interesului mare acordat alimentatiei sanatoase si rolului deosebit pe care il ocupa vitaminele in acest context, vom continua discutia despre aceste substante. Vom aborda una dintre cele mai importante vitamine liposolubile – vitamina A.
Vitamina A este un termen generic folosit pentru a descrie un numar mare de compusi inruditi chimic. Retinolul (un alcool) si retinalul (o aldehida) sunt considerati precursorii vitaminei A. Retinalul poate fi convertit in organism in acid retinoic, ce reprezinta o forma de vitamina A implicata in transcriptia genelor.
Retinolul, retinalul si acidul retinoic sunt compusi inruditi, cunoscuti sub numele de retinoizi. Beta-carotenul si alti carotenoizi pot fi convertiti in organism in retinol, purtand denumirea de provitamina A. Din cele cateva sute de carotenoizi sintetizati de plante, doar 10% pot fi metabolizati de organism in retinol.
Necesarul zilnic de vitamina A variaza in functie de varsta, sex etc. ( tabelul 1) si poate fi obtinut prin consumarea unei palete largi de alimente:
Carne (vaca, porc, pui, curcan, peste) si in special ficat: 6 500 µg retinol (722% din necesarul zilnic); Morcovi: 835 µg retinol (93% din necesarul zilnic); Frunzele de broccoli: 800 µg retinol (89% din necesarul zilnic); Cartofi: 709 µg retinol (79% din necesarul zilnic); Unt: 684 µg retinol (76% din necesarul zilnic); Spanac: 469 µg retinol (74% din necesarul zilnic); Altele: dovlecei, papane, papaya, mango, oua, mazare etc.
Rolul vitaminei A in organism
Vitamina A indeplineste numeroase roluri in organism, printre care:
- Imbunatateste vederea (are rol esential in mentinerea vederii la intuneric);
- Creste rezistenta in infectiile cailor respiratorii;
- Echilibreaza sistemul imunitar, participa la sinteza imunoglobulinelor (anticorpi), scurteaza durata de boala;
- Consolideaza oasele si dintii, avand rol decisiv in procesul de crestere;
- Intareste sanatatea parului si a gingiilor;
- Mentine sanatatea straturilor superficiale ale tesuturilor si organelor interne (mentine sanatatea si integritatea membranelor si mucoaselor orgnismului);
- Este implicata in hematopoieza;
- Are efect antioxidant;
- Reduce riscul de boli cardiovasculare;
- Stimuleaza dezvoltarea intrauterina a fatului;
- Are efect antitumoral.
Vitamina A, asa cum am aratat mai sus, are un rol deosebit in buna functionare a analizatorului vizual, carenta acesteia ducand la scaderea capacitatii de adaptare a ochilor la lumina difuza. In cazuri mai grave poate aparea o ulcerare a mucoasei oculare si chiar a corneei, fapt ce poate provoca opacizarea cristalinului si orbirea (cecitate crepusculara, xeroftalmie etc.).
Tabel 1. Necesarul recomandat de vitamina A (retinol)
Varsta |
Doza recomandata µg/zi |
Doza maxima permisa µg/zi |
Sugari: 0 – 6 luni 7 – 12 luni |
400 500 |
600 600 |
Copii: 1 – 3 ani 4 – 8 ani |
300 400 |
600 900 |
Barbati: 9 – 13 ani 14 – 18 ani > 19 ani |
600 900 900 |
1 700 2 800 3 000 |
Femei: 9 – 13 ani 14 – 18 ani > 19 ani |
600 700 700 |
1 700 2 800 3 000 |
Femei gravide: < 19 ani > 19 ani |
750 770 |
2 800 3 000 |
Alaptare: < 19 ani > 19 ani |
1 200 1 300 |
2 800 3 000 |
Deficitul de vitamina A, in afara tulburarilor vizuale, poate duce si la: tulburari ale gustului (diminuare), diaree, diminuarea poftei de mancare, pierderea luciului mucoasei bucale, scaderea rezistentei la infectii respiratorii si digestive, diminuarea cresterii la copii, ingrosarea si uscarea pielii, nervozitate si anxietate, insomnii, cefalee, hipertensiune arteriala, unghii casante, par devitalizat si alopecie etc. Daca deficitul de vitamina A devine cronic, atunci pot aparea si afectiuni ale aparatului urogenital, cum ar fi: usturimi la urinat, mictiuni frecvente, reducerea instinctului sexual, tulburari in procesul de reproducere.
Hipovitaminoza A este frecventa in tarile in curs de dezvoltare si rar intalnita in cele dezvoltate. Intre aproximativ 250 000 si 500 000 de copii subnutriti din aceste tari orbesc in fiecare an. Pe de alta parte, nici excesul nu este recomandat, hipervitaminoza A fiind periculoasa, chiar fatala! Principalele manifestari ale supradozarii vitaminei A sunt: decalcifiere osoasa sau calcifieri osoase anormale (risc de fracturi, marirea in volum a ficatului si a splinei, iritabilitate, tulburari gastro-intestinale, cefalee, mialgii, alterarea statusului mental etc.
Respectati dozele zilnice recomandate de medic sau consultati-l atunci cand intentionati sa luati suplimente nutritive pe baza de vitamina A, pentru a evita neplacerile care pot aparea!