Descoperire extrem de importanta a oamenilor de stiinta, care anunta ca virusul Zika ar putea fi transformat intr-o arma impotriva glioblastomului, un tip de cancer al creierului extrem de agresiv. Concluzia apartine cercetatorilor de la Universitatea de Medicina din Washington si de la Universitatea din California (ambele din SUA), care au observat faptul ca Zika poate distruge celulele stem canceroase.
Pe langa testele clasice in care au fost folosite culturi, oamenii de stiinta anunta ca in alt studiu, efectuat pe soarecii de laborator, s-a observat ca animalele injectate cu virusul Zika, direct in tumora, au avut o durata de viata mai lunga, iar la unele, tumorile au scazut mult in dimensiuni. Ambele rezultate dau sperante majore in lumea medicala ca, in viitor, va fi posibila crearea unui tratament eficient pentru glioblastom.
Virusul Zika poate distruge celulele stem canceroase
In acest moment, tratamentul pentru virusul Zika inseamna chimioterapie si interventii chirurgicale care elimina tesutul canceros. Problema este ca, in urma, raman celule stem care duc la cresterea de nou tesut canceros. Intrarea virusului Zika, sub o forma sau alta, in aceasta schema de tratament, ar putea duce la vindecarea totala a glioblastomului.
Virusul Zika a intrat cu adevarat in atentia opiniei publice in 2015, atunci cand in Brazilia s-a declansat o epidemie puternica, ce a avut efecte deosebit de severe. Este transmis prin intepatura de tantar si este extrem de periculos mai ales in situatia in care este contractat de femeile insarcinate. Nou-nascutii se pot naste cu microcefalie, afectiune a sistemului nervos ce impiedica dezvoltarea normala a capului fatului. La adulti, urmarile nu sunt atat de severe, insa pot duce la complicatii.