Daca pana acum se stia despre vinul rosu ca protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare si a cancerului, gratie concentratiei de antioxidanti, cercetarile au demonstrat ca acesta este la fel de eficient si in mentinerea sanatatii orale.
Conform unui studiu recent publicat in revista Journal of Agricultural and Food Chemistry, vinul rosu, consumat cu moderatie, protejeaza cavitatea bucala impotriva bacteriilor localizate la acest nivel. Bacteriile se afla la originea anumitor afectiuni buco-dentare, precum cariile sau gingivitele. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma experimentelor cercetatorilor elvetieni si spanioli care au studiat culturi bacteriene ce au reprodus mediul bucal, pe care le-au scufundat in cinci tipuri de lichide: vin rosu cu si fara alcool, vin rosu amestecat cu extracte de seminte de struguri, apa si etanol 12%. S-a observat ca cele trei lichide pe baza de vin rosu au fost cele mai eficiente in combaterea bacteriilor buco-dentare.
Antioxidantii continuti ar incetini dezvoltarea placii bacteriene
La originea acestei proprietati a vinului rosu stau polifenolii, antioxidanti naturali prezenti in struguri, deci si in vin. Acestia se pare ca incetinesc dezvoltarea placii dentare bacteriene, cea care favorizeaza aparitia cariilor si gingivitelor. Ca urmare a acestei descoperiri, oamenii de stiinta iau acum in considerare dezvoltarea anumitor produse de igiena dentara, precum paste de dinti sau ape de gura care sa contina polifenoli.
Oana Anghel
Sursa: Passeportsante