V-ați întrebat vreodată câți pași trebuie să faceți, în fiecare zi, pentru a vă menține sănătatea și starea de bine? Ei bine, nu sunt nici 7.000, nici 10.000 cum ați tot auzit până în prezent, ci 8.000 de pași! O echipă internațională de cercetători vine cu noi informații, susținute științific, referitoare la numărul optim de pași de pe urma cărora majoritatea oamenilor obțin cele mai multe beneficii. De asemenea, aceiași specialiști sugerează că ar conta și ritmul în care se face deplasarea. Studiul a fost publicat recent într-una dintre cele mai importante reviste de cardiologie din lume, Journal of the American College of Cardiology.
Mitul celor 10.000 de pași a fost spulberat!
Recomandarea celor 10.000 de pași a fost făcută pentru prima dată, în urmă cu aproximativ 40 de ani, de către cercetătorii japonezi. Din păcate, nu avea nicio bază științifică. Din fericire, incertitudinile din jurul plimbărilor lungi și dese au fost spulberate. Cercetătorii de la University of Granada din Spania au coordonat studiul realizat în colaborare cu specialiști de la Radboud University Medical Center (Olanda), The University of Castilla–La Mancha (Spania) și Iowa State University (SUA).
Formula plimbării eficiente
Experții au constatat că efectuarea a 8.000 de pași pe zi ar putea reduce semnificativ riscul decesului prematur. Dacă luăm în calcul lungimea medie a unui pas (76 de centimetri pentru un bărbat și 67 de centimetri pentru o femeie), realizarea numărului de pași indicat echivalează cu a parcurge o distanță de 6,4 kilometri. Este importantă și viteza cu care ne deplasăm. E mai bine să mergem repede decât încet.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a datelor din douăsprezece studii internaționale care au implicat peste 110.000 de subiecți. Concluziile acestei cercetări sunt în concordanță cu alte studii recente din care rezultă că beneficiile pentru sănătate se obțin la mai puțin de 10.000 de pași.
„Prin acest studiu arătăm că prin creșterea numărului de pași efectuați zilnic pot fi obținute beneficii măsurabile. În cazul persoanelor cu un nivel scăzut de activitate fizică, fiecare 500 de pași suplimentari le pot îmbunătăți sănătatea! Aceasta este o veste bună, deoarece nu toți indivizii pot merge 9.000 de pași pe zi, cel puțin nu la început”, explică unul dintre coordonatorii studiului, Esmée Bakker.
Niciodată nu strică un pas în plus. Și nici măcar câteva mii! Din studiu rezultă că parcurgerea a 16.000 de pași pe zi ar putea aduce beneficii suplimentare. Diferențele în reducerea riscului de moarte prematură sunt mici, însă importante. În plus, stabilirea numărului de pași ar trebui să fie făcută conform vârstei. Persoanele tinere pot să stabili un obiectiv mai mare decât persoanele în vârstă.
Tehnologia face ca pașii să fie ușor de măsurat
În acest studiu a fost urmărit efectul pașilor asupra riscului de mortalitate din toate cauzele, incluziv cardiovasculare. „Există alte studii, cu un număr mare de dovezi științifice, din care rezultă că efectuarea unei activități fizice moderate (și chiar viguroase) este asociată cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea calității somnului și a sănătății mintale”, explică Bakker.
„Studiul nostru le propune oamenilor obiective clare și ușor de măsurat”, consideră Bakker. „La modul general, specialiștii internaționali îi sfătuiesc pe adulți să facă 150-300 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână. Majoritatea oamenilor nu știu ce activități presupun efort de intensitate moderată, ceea ce face dificilă respectarea acestei sugestii. Numărarea pașilor este mult mai simplă, mai ales că, în zilele noastre, aproape toată lumea are câte un smartphone sau un smartwatch. Aici constă importanța studiului nostru: oferim ținte simple și concrete referitoare la numărul de pași efectuați zilnic, pași pe care oamenii îi pot măsura cu ajutorul tehnologiei”, a concluzionat coordonatoarea Esmée Bakker.
Foto: shutterstock.com