Vezica hiperactiva reprezinta o tulburare a tractului urinar ce afecteaza atat barbatii, cat si femeile. Cel mai frecvent simptom este nevoia urgenta de a urina, ceea ce poate duce la „scapari” accidentale de urina.
Cea mai frecventa cauza de vezica hiperactiva la barbati este reprezentata de cresterea in volum a prostatei (hiperplazia de prostata), ce poate intrerupe fluxul urinei la nivelul uretrei. Prostata poate creste in volum odata cu inaintarea in varsta sau poate aparea in cancerul de prostata.
Care sunt simptomele si cauzele vezicii hiperactive la barbati?
Cele mai frecvente simptome ale vezicii hiperactive la barbati includ:
- Dificultatea de a urina
- „Fortarea” jetului de urina
- Jetul de urina cu flux diminuat
- Nevoia de a urina frecvent, atat ziua, cat si noaptea
Simptomele tind sa apara odata cu inaintarea in varsta.
Cum puteti mentine sanatatea vezicii urinare
Dupa cresterea in volum a prostatei, cele mai frecvente cauze ale vezicii hiperactive includ:
- Slabirea muschilor vezicii urinare
- Infectiile urinare
- Prezenta „pietrelor” la nivelul vezicii urinare
- Constipatia
- Diabetul necontrolat
- Tulburarile mobilitatii
- Obezitatea
- Dieta
- Unele medicamente
- Anumite afectiuni neurologice, precum boala Parkinson si scleroza multipla
Care este tratamentul?
Primul pas important in tratarea vezicii hiperactive este reprezentat de diagnosticarea corecta de catre medic. Acest lucru presupune informatii legate de istoricul medical personal si familial, precum si un examen fizic ce cuprinde tuseul rectal, examenul neurologic, ecografia abdominala si unele analize de sange.
Tratamentul vezicii hiperactive la barbati cuprinde:
Schimbari ale stilului de viata
Multe simptome pot fi ameliorate prin schimbarea stilului de viata si a dietei. Aceasta schimbare trebuie sa fie asociata cu tratamentul impus de medic, pentru rezultate bune.
Exista anumite alimente si bauturi care agraveaza simptomele vezicii hiperactive. Renuntarea la acestea ofera sprijin in tratarea sau ameliorarea simptomelor. Este recomandat sa beti suficienta apa (dar nu inainte de culcare) si sa renuntati la:
- Alcool si cofeina. Ambele bauturi au efect diuretic si pot accelera nevoia de a urina
- Bauturile carbogazoase
- Indulcitorii artificiali
- Sucul de merisoare, cu efect diuretic
- Alimentele picante si acide, precum sucul de portocale si de rosii. Acestea irita vezica urinara si uretra, agravand simptomele
- Fumat
Este important sa va hidratati corespunzator, deoarece deshidratarea concentreaza urina, iritand vezica urinara. Acest lucru duce la agravarea simptomelor.
Urinarea frecventa: cauze si tratament
Exercitiile fizice
Exercitiile care ajuta pelvisul pot ameliora simptomele. Acestea presupun contractia, mentinerea contractiei si relaxarea muschilor folositi pentru a urina. Este indicat sa le practicati dupa golirea vezicii urinare, pentru a preveni scurgerile involuntare de urina.
„Educarea” vezicii urinare
Aceasta presupune amanarea urinarii pana la momentul in care vezica este plina. „Educarea” vezicii urinare poate incetini urinarea frecventa, reducand vizitele la toaleta.
Scaderea greutatii corporale
Obezitatea este in stransa legatura cu aparitia simptomelor vezicii hiperactive. Greutatea in exces exercita presiune asupra vezicii urinare si a uretrei, agravand simptomele. Este necesar sa reduceti greutatea daca aveti vezica hiperactiva.
Medicamentele
Exista numeroase medicamente ce pot trata vezica hiperactiva la barbati, in functie de cauza. Este necesar sa mergeti la medic pentru a identifica exact cauza si pentru a beneficia de un tratament corect. Nu administrati medicamente fara sfatul acestuia.