Fiecare femeie isi doreste sa-si mentina tineretea pentru cat mai mult timp, insa acest lucru necesita anumite reguli si eforturi. Exercitiile fizice si dieta contribuie in mod activ la indeplinirea acestui tel.
Toate alimentele pe care le consumati conteaza, deoarece acestea au fie efecte benefice care lupta impotriva procesului de imbatranire, fie efecte negative, ce accelereaza imbatranirea intregului corp, de la piele, oase si pana la creier.
Afla in ce consta dieta antiimbatranire:
Fructe si legume colorate
Acestea contin cantitati mari de antioxidanti, necesare pentru a opri alterarea celulelor. Cele mai bogate fructe si legume bogate in antioxidanti le includ pe cele cu frunze verzi, rosiile, coacazele si morcovii. Este recomandat sa aveti, la fiecare masa, aproximativ jumatate din farfurie plina cu astfel de fructe si legume.
Exista trei antioxidanti speciali: vitamina C, zincul si betacarotenul, ce protejeaza vederea impotriva degenerescentei maculare (afectiune intalnita la persoanele cu varsta mai mare de 64 ani, ce poate duce la orbire). Daca ati fost deja diagnosticat cu aceasta afectiune, consumul alimentelor ce contin acesti nutrienti poate incetini progresia. Cele mai indicate alimente sunt cele cu frunze verzi, insa si cele colorate in portocaliu (portocale, porumb, ardei gras).
Vitamina C ajuta la mentinerea supletei pielii, iar antioxidantul resveratrol (se intalneste in struguri si in vin) poate impiedica apartia cancerului, bolilor de inima, precum si imbaranirea prematura.
Fibrele
Ovazul, quinoa, graul, orzul si orezul brun, fiind bogate in fibre, pot reduce sansele de aparitie a diabetului. O dieta bogata in fibre mentine, de asemenea, sanatatea vaselor de sange.
Pestele
Acizii grasi omega-3 continuti de pestele gras pot avea efecte anti-imbatranire. Acestia protejeaza inima, reduc sansele de aparitie a accidentului vascular cerebral si a bolii Alzheimer. Cei mai indicati sunt somonul si tonul. Daca nu puteti consuma peste, intrebati medicul in legatura cu suplimentele de ulei de peste.
Lactatele
Calciul si vitamina D din produsele lactate sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii oaselor. Acestea previn aparitia osteoporozei si a fracturilor asociate acesteia. Doza zilnica recomandata este de trei cani de lapte degresat, iaurt sau alte produse lactate. Lactatele degresate ajuta si la mentinerea nivelului colesterolului, scazand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Daca nu consumati lactate, exista anumite produse fortificate cu calciu si vitamina D (laptele de soia, de migdale si anumite cereale).
Oleaginoasele
Acestea sunt bogate in grasimi vegetale, ce sunt cele mai sanatoase. O gustare ce contine nuci, migdale sau alune (neprajite) scad riscul de hipertensiune arteriala si de crestere a nivelului colesterolului.
Fasolea si lintea
Aceste alimente sunt bogate in fibre si proteine vegetale. Din acest motiv, fasolea si lintea reprezinta o excelenta alternativa pentru carnea rosie, ce este asociata cu bolile cardiovasculare si cu diabetul. Acestea pot fi adaugate cu usurinta in supa, fel principal sau salate.
Alimente contraindicate
Asa cum exista alimente indicate, exista si alimente contraindicate, daca vreti sa va mentineti tineretea. Alimentele contraindicate includ:
• Alimentele bogate in grasimi saturate: carnea grasa, lactatele si produsele de patiserie. Acestea pot infunda arterele, ceea ce duce la probleme cardiovasculare.
• Zaharul in exces poate duce la rezistenta la insulina, ce favorizeaza aparitia diabetului de tip 2.
• Sarea in cantitati mari favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale. In timp, valorile crescute ale acesteia afecteaza rinichii, ochii si creierul.
• Alimentele ambalate si procesate. Acestea contin, in general, cantitati mari de zahar sau de sare si trebuie evitate sau consumate cu moderatie.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie