Medicina isi striga in fiecare moment evolutia. De la vracii care foloseau beneficiile naturii in scopul vindecarii, la sutele de investigatii de care se bucura acum medicina moderna, totul este uimitor. Astfel, ecografia Doppler isi demonstreaza constant atuurile in diagnosticarea cat mai precisa a afectiunilor inimii, ale arterelor si ale venelor sau in afectiuni ale creierului.
Ecografia Doppler este o investigatie prescrisa in mod frecvent in cardiologie si neurologie. Ea poate fi insa utilizata cu succes si in diagnosticarea afectiunilor oftalmologice, reumatologice sau endocrinologice. Ceea ce urmareste acest tip de ecografie, fata de sistemele clasice, este vizualizarea vitezelor fluxurilor de lichid in organism (sange, secretii ale glandelor etc.).
Cum functioneaza de fapt ecografia Doppler
Asa cum indica si numele, ecografia Doppler are ca baza a functionarii „efectul Doppler” introdus in lumea stiintifica in anul 1842, de catre fizicianul Hans Christian Doppler. Desigur, procesul a cunoscut o serie de evolutii inainte de a fi folosit in lumea medicala. Mecanismul implica utilizarea ultrasunetelor transmise prin intermediul unei sonde si reflectate de globulele rosii ale lichidului. Aceste unde reflectate sunt apoi recaptate si comparate cu undele initiale. Informatiile obtinute sunt suficiente pentru a stabili viteza cu care lichidul respectiv circula in cadrul organismului. Mai mult, ecografia Doppler poate reda si o imagine sonora a acestor circulatii. Astfel, o viteza mare a fluidului va declansa un sunet cu o frecventa ridicata. Sondele de transmitere si captare a ultrasunetelor difera in functie de adancimea la care se afla structurile ce se doresc analizate.
Doppler, mai mult decat o ecografie
Ecografia Doppler permite vizualizarea tesuturilor (la fel ca ecografia clasica) insa, in acelasi timp, structura examinata poate fi vizionata prin prisma fluxurilor de lichid existente (sange, urina, secretii etc.). Astfel, medicul specialist poate analiza, de exemplu, miscarea sangelui in cavitatile cardiace, unde poate exista o anomalie de functionare a valvelor cardiace sau o comunicare anormala intre auricule si ventricule. Tot astfel pot fi detectate cheagurile de sange de la nivelul venelor si arterelor sau pot fi studiate miscarile sangelui in arterele intracerebrale, urmarite prin oasele craniului. Si oftalmologia se poate bucura de investigatiile oferite de ecografia Doppler, cu ajutorul ultrasunetelor. Se poate vizualiza fluxul retinian sau cel din artera principala a retinei. Mai mult, acest tip de investigatie poate fi folosit cu succes in diagnosticarea arteritelor, a trombozelor venoase, a afectiunilor reumatismale sau a celor tumorale. Medicul specialist din fiecare domeniu va fi cel care va stabili ce tip de investigatii sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului.
Nu este o investigatie dureroasa
Ecografia Doppler nu este dureroasa. Modul in care se realizeaza nu este diferit de cel al ecografiei clasice. Medicul pune pe piele o sonda pe care o deplaseaza pe directia zonei ce are nevoie de investigatii. Pacientul nu necesita anestezie. Totul se poate desfasura fara spitalizare sau pregatiri speciale. Ecografia Doppler nu are contraindicatii si nici efecte secundare. Pacientul poate pleca acasa imediat dupa efectuarea investigatiei. Neavand la baza radiatii daunatoare organismului, acest tip de ecografie poate fi realizat fara probleme ori de cate ori este nevoie.
Exista mai multe tipuri de tehnici Doppler: continuu, pulsat, color, power, ce permit o caracterizare a fluxului sangvin, a vitezelor de curgere, a volumului hematiilor (globulelor rosii), a rezistentei la curgere si, implicit, distingerea unor anomalii vasculare de tip stenozant (ingustare), malformativ sau trombotic.
Ecografia Doppler completeaza de obicei ecografia bidimensionala, in conditiile in care medicul curant considera ca este necesara, pentru o mai clara diagnosticare.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Georgiana Morariu,
Medic rezident medicina interna
E-mail: [email protected]