Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Vergeturi roșii. Cauze, simptome, tratamente și remedii

Oana Zaharia; Surse: aad.org, verywellhealth.com, healthline.com, medicalnewstoday.com
27 iunie 2024
Share
Vergeturi roșii. Cauze, simptome, tratamente și remedii

Vergeturile, cunoscute și sub numele de striații, sunt o afecțiune comună a pielii pe care mulți oameni o experimentează la un moment dat pe parcursul vieții. Vergeturile roșii, în special, sunt foarte vizibile și sunt cauzate de diverși factori, cum ar fi creșterea sau pierderea rapidă în greutate, sarcina sau schimbările hormonale. Iată din ce cauze apar vergeturile roşii, care sunt, caracteristicile și potențialele tratamente pentru vergeturi roșii.

Vergeturi roșii. Ce sunt și când apar?

O vergetură este un tip de cicatrice care apare atunci când pielea noastră se întinde sau se strânge într-o perioadă scurtă de timp. Schimbarea bruscă determină ruperea colagenului și a elastinei, care ne susțin pielea. Pe măsură ce pielea se vindecă, pot apărea vergeturi. Inițial, acestea pot fi roșii, vineții, roz, maro roșcat sau maro închis, în funcție de tipul pielii. În timp, ele își pot schimba culoarea și pot deveni mai puțin vizibile.

Deoarece vergeturile apar în urma întinderii pielii, acestea sunt mai frecvente în anumite zone ale corpului, care prezintă risc de întindere: abdomen, coapse și șolduri. Cu toate acestea, vergeturi roșii pot apărea oriunde. Ele sunt, practic, niște mici leziuni ale pielii. Pielea are o reacție inflamatoare ușoară la întindere și, de aceea, vergeturile proaspete sunt roșii. Cu trecerea timpului, vergeturile se deschid la culoare și se pot atenua mult.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Stretch Marks. Este o cremă antivergeturi emolientă, hidratantă şi elasticizantă, cu aminoacizi esenţiali, complex de vitamine şi ulei din tărâţe de orez. Crema prevenire vergeturi poate fi utilizată în timpul sarcinii, dar şi în perioada alăptării.

Vergeturi roșii. Cauze

Deși vergeturile roșii sunt adesea asociate cu creșterea sau pierderea în greutate, ele pot avea multe alte cauze, unele legate de alte probleme de sănătate. Cele mai frecvente cauze pentru vergeturi roșii includ:

Modificările de greutate. Când o persoană crește mult în greutate într-o perioadă scurtă de timp, pune presiune asupra pielii, care trebuie să se întindă ca să se adapteze la masa corporală crescută. Uneori, pot apărea vergeturi roșii și din cauza unei pierderi rapide în greutate.

Sarcina. Se aproximează că 8 din 10 femei însărcinate dezvoltă vergeturi roşii. Acestea apar pe burtă şi, uneori, pe coapse și sâni, pe măsură ce sarcina progresează. Momentul în care apar vergeturile roşii este diferit de la femeie la femeie. Primul semn al apariţiei lor ar putea fi mâncărimea în jurul unei zone în care pielea devine mai subțire. Este mai probabil să aveţi vergeturi roşii dacă creșterea în greutate este mai mare decât media în timpul sarcinii.

Pubertate. Adolescenții pot dezvolta vergeturi roșii în timpul pubertății, când cresc foarte rapid în perioade scurte de timp.

Creșterea rapidă a mușchilor. Atât antrenamentul cu greutăți, cât și culturismul pot duce uneori la apariția de vergeturi roșii din cauza mușchilor care cresc mult mai repede într-un timp scurt.

vergeturi rosii, tratament, vergeturi,

Procedurile de mărirea sânilor. Mărirea sânilor poate duce la întinderea pielii în zona pieptului. Riscul de vergeturi roșii poate fi mai mare în funcție de elasticitatea pielii și de mărimea implanturilor.

Corticosteroizi. Pentru că sunt medicamente destinate utilizării pe termen scurt, utilizarea corticosteroizilor pentru o perioadă prea lungă de timp poate avea efecte secundare adverse. Utilizarea hidrocortizonului fără prescripție medicală poate, de asemenea, să vă subțieze pielea în timp, ceea ce crește riscul de vergeturi roșii.

Antecedente familiale. Vergeturile tind să se transmită în familie.

Sexul. Femeile sunt de cel puțin 2,5 ori mai predispuse la apariția vergeturilor decât bărbații. Dar atât femeile, cât și bărbații sunt expuși riscului de a dezvolta vergeturi roșii la un moment dat, cel mai probabil în timpul pubertății.

Anumite afecțiuni medicale de bază. Anumite probleme de sănătate deja existente pot duce la apariția de vergeturi roșii. Printre acestea se numără sindromul Ehlers-Danlos și sindromul Cushing.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Elasticizing Ulei îngrijire piele sensibilă, inelastică, cu cicatrici. Reface elasticitatea pielii uscate şi deshidratate. Poate fi folosit în sarcină în combinaţie cu Rilastil Stretch Marks fiole (antivergeturi). Ajută şi la îmbunătăţirea aspectului cicatricilor.

Vergeturi roșii – opțiuni de tratament

Nu puteți scăpa de tot de vergeturi, dar există tratamente care vă pot ajuta să le faceţi mai puțin vizibile. Rezultatele cercetărilor arată că în cazul vergeturilor roșii tratamentele care funcționează pentru o persoană pot să nu funcționeze pentru alta și niciun tratament nu funcționează 100% din timp.

Dacă tocmai ați observat că aveți vergeturi roșii, este un moment bun să încercați un tratament. Cercetările arată că este mai probabil ca tratamentul să funcționeze pe vergeturile mai noi decât pe cele care au început deja să se estompeze.

Tratamente dermatologice pentru vergeturi roșii

Există câteva tipuri de tratamente folosite în mod frecvent pentru tratarea vergeturilor (roşii):

Creme și geluri cu retinoizi. Conform studiilor, aceste creme pot ameliora aspectul vergeturilor, dar asta depinde de mai mulți factori. Iar ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. În orice caz, e important să folosiți aceste creme cât mai curând după ce ați observat apariția de vergeturi roșii, să masați crema cu răbdare până pătrunde bine în piele și să continuați aplicarea timp de mai multe săptămâni, chiar dacă efectele nu sunt vizibile de la început.

Terapii cu lumină și laser. Aceste proceduri funcționează prin utilizarea unor impulsuri rapide de lumină pentru a distruge celulele pielii de la suprafață. Ele pot reduce roșeața și inflamația în cazul vergeturilor. Cu toate acestea, terapia cu laser nu este potrivită pentru toate tipurile de piele, așa că trebuie să discutați cu un medic înainte să începeți o astfel de terapie.

Microdermabraziune. Cu ajutorul unor cristale mici, această procedură acționează prin șlefuirea stratului superior al pielii, dezvăluind pielea mai fină de dedesubt. Nu vă va scăpa complet de vergeturi roşii, dar poate ameliora roșeața și aspectul lor general.

Peelinguri chimice. Şi aceste tratamente elimină stratul exterior al pielii. Ele ajută atât la tonifierea pielii, cât și la îmbunătățirea texturii ei, reducând aspectul general al vergeturilor.

vergeturi rosii, tratament, vergeturi,

Vergeturi roșii – remedii pentru acasă

Nu există suficiente dovezi științifice că remediile naturiste pentru vergeturi roșii chiar funcționează, dar majoritatea îmbunătățesc aspectul pielii, o hidratează și o protejează. Multe dintre ele merită încercate:

Creme special concepute pentru vergeturi. Acestea conțin ingrediente emoliente și ultrahidratante, cum ar fi untul de cacao, uleiul de cocos și vitamina E. Există o șansă mai mare ca ele să funcționeze dacă le aplicați pe vergeturi roșii, proaspăt formate.

Loțiuni autobrozante. Acestea acoperă roșeața vergeturilor și le fac mai puțin vizibile. Atenție, nu încercați să vă bronzați la soare ca să ameliorați vergeturile. Razele UV îmbătrânesc mai rapid pielea și pot cauza închiderea la culoare a vergeturilor, făcându-le mai vizibile.

Acid glicolic. E un agent exfoliant, care șlefuiește pielea și netezește vergeturile.

Dieta. Nu există vreun aliment magic pe care îl puteți mânca să dispară vergeturile, dar anumiți nutrienți le netezesc și îmbunătățesc aspectul pielii. Printre aceștia se numără: proteinele, vitaminele A, C și D, zincul.

Cum putem preveni vergeturile?

Iată câteva lucruri pe care le puteți face ca să reduceţi riscul apariției de vergeturi roșii:

  • Încearcaţi să vă mențineţi greutatea constantă.
  • Hidrataţi-vă. Hidratarea promovează elasticitatea pielii.
  • Luaţi suplimente cu colagen și vitamina C.
  • Mențineţi stabil nivelul de vitamina D din organism.
  • Consumaţi alimente bogate în zinc, precum nucile sau peștele

Foto: shutterstock.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.