Primavara este momentul optim pentru a incepe o cura de detoxifiere a organismului, in primul rand pentru ca legumele si verdeturile proaspete, specifice acestui anotimp, sunt un adevarat rezervor de vitamine si minerale (vitaminele C si E, acid folic, beta-caroten, potasiu, calciu, magneziu).
Urzicile, stevia, spanacul, loboda, leurda, untisorul, papadia, salata verde, ceapa verde, usturoiul verde au rol detoxifiant, de eliminare a toxinelor acumulate in organism de-a lungul iernii, de scadere a valorilor colesterolului si de reglare a tranzitului intestinal.
In acelasi timp, acestea au rol in combaterea asteniei de primavara, de intarire a sistemului imunitar si de crestere a tonusului psihic. Pot fi consumate sub forma proaspata, de salate sau sucuri, singure sau in combinatie.
Urzicile reprezinta un tonic general, datorita compozitiei bogate in aminoacizi esentiali, vitaminele A, cele din grupul B, C, K si E, calciu, potasiu, precum si fier si magneziu. Au rol detoxifiant, antiinflamator si fluidifica sangele. Urzicile regleaza tranzitul intestinal si combat diareea. De asemenea, au efect diuretic si actiune favorabila impotriva gutei si a alergiilor. Apa in care se fierb urzicile inainte de a fi gatite se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.
Stevia este bogata in vitaminele din grupul B, vitamina C si minerale esentiale: calciu, magneziu, fier si potasiu, fiind in acelasi timp lipsita de calorii. Prin continutul de fibre regleaza digestia, scade nivelul zaharului din sange si reduce pofta de dulciuri si senzatia acuta de foame. De altfel, controleaza apetitul, fiind un diuretic natural si ajutand la eliminarea lichidelor in exces, implicit la pierderea in greutate. stevia reduce oboseala mentala si fizica, regleaza presiunea sangelui, dar nu trebuie consumata de persoanele cu litiaza urica.
Loboda este bogata in vitaminele E si K si in fibre alimentare. Are foarte putine calorii, dar este contraindicata persoanelor care au pietre la rinichi.
Leurda contine minerale (potasiu, magneziu, calciu), fibre alimentare si are efect tonic cardiac. Leurda are rol detoxifiant, depurativ, diuretic si hipocolesteroleminat. De asemenea, contine alicina, o substanta cu rol antiviral si antibacterian, de aceea este utila in prevenirea virozelor respiratorii si a bolilor cardiovasculare.
Patrunjelul are un continut bogat de potasiu, vitamina C, magneziu, fiind un bun dezinfectant.
Spanacul are in compozitie calciu, fier, acid folic, vitaminele E si K. Este recomandat femeilor insarcinate, persoanelor anemice si celor aflate in convalescenta. Totodata, are rol anticancerigen si de reglare hormonala.
Untisorul are efecte favorabile asupra circulatiei venoase. Contine potasiu care stimuleaza muschiul cardiac, contribuind la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Beta-carotenul protejeaza vederea, fibrele alimentare regleaza tranzitul intestinal si ajuta la reducerea nivelului colesterolului. Untisorul mai contine vitaminele C, E si calciu. De obicei, se consuma sub forma de salata si nu are calorii.
Nasturelul este bogat in vitamine (A, B1, B2, E si C), minerale (iod, zinc, magneziu si fier) si indicat in anemii.
Ceapa verde are un continut ridicat de magneziu, fibre si antioxidanti. Creste imunitatea organismului, fiind recomandata in raceli.
Prazul, datorita continutului in vitamina C, magneziu si potasiu, intareste imunitatea si are efect antiviral.
Salata verde (laptuca) contine saruri minerale (de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc), dar si multe vitamine (A, B, C, D si E), care cresc rezistenta organismului impotriva infectiilor si virusurilor. Datorita continutului ridicat de clorofila, salata verde are rol atat antianemic, cat si in normalizarea digestiei si a tranzitului intestinal. De asemenea, salata verde contine substante chimice cu rol de hormon, fiind un sedativ excelent. Consumata seara, imbunatateste somnul.
Papadia stimuleaza detoxifierea la nivel hepatic. Este foarte bogata in fibre vegetale, fiind utila (sub forma de macerat) in prevenirea anorexiei si constipatiei, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea cataractei.
Usturoiu lverde contine, in primul rand, alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic, dar si vitamine (A, B1, B2, C). De altfel, are un continut bogat in substante minerale, printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene, ajuta la neutralizarae efectelor negative ale fumatului, cu reducerea incidentei cancerului pulmonar. Usturoiul creste pofta de mancare, reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii si gripa.