Potrivit cercetătorilor australieni, veninul albinelor ucide celulele agresive ale cancerului mamar. Veninul şi mai ales componenta să melitina distrug chiar şi celulele cancerului mamar triplu-negativ, care este cea mai agresivă formă de cancer mamar.
În cadrul studiului, cercetătorii australieni au folosit veninul de la 312 albine și bondari pentru a afla ce efecte are asupra subtipurilor clinice ale cancerului mamar, inclusiv al celui triplu-negativ, care are opțiuni limitate de tratament. Rezultatele publicate în revista NJP Nature Precision Oncology au arătat că veninul de albine a distrus rapid cancerul de sân triplu-negativ și celulele canceroase îmbogățite cu HER2.
Veninul acţionează în 60 de minute
Scopul cercetării a fost investigarea proprietăților anticanceroase ale veninului albinelor și a unui compus al acestuia, melitina. Astfel, veninul a fost testat pe celulele normale ale sânului și celulele din subtipurile clinice ale cancerului de sân: receptor hormonal pozitiv, îmbogățit cu HER2 și cancer de sân triplu-negativ. Rezultatul, veninul de albine şi, în special, melitina în mod selectiv şi rapid au redus viabilitatea celulelor cancer de sân triplu-negativ şi a celor îmbogăţite HER2. Cercetătorii atrag atenţia că veninul a fost foarte puternic. Şi că o concentrație specifică de venin de albine poate induce 100% moartea celulelor canceroase, având în același timp efecte minime asupra celulelor normale. Mai exact, melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în decurs de 60 de minute. Melitina poate fi reprodusă sintetic (în laborator), iar produsul păstrează majoritatea efectelor anticanceroase ale veninului de albine.
5 simptome ale cancerului de san ce pot trece neobservate
Poate fi combinat cu chimioterapia
Melitina din veninul albinelor a avut şi un alt efect remarcabil. În 20 de minute, a reușit să reducă substanțial mesajele chimice ale celulelor canceroase, care sunt esențiale pentru creșterea şi divizarea celulelor canceroase. Melitina formează pori sau găuri în membranele celulare ale cancerului de sân. Iar cercetătorii au descoperit că o pot folosi împreună cu medicamentele de chimioterapie existente (de exemplu docetaxel) pentru tratarea tipurilor de cancer de sân extrem de agresive. Combinația de melitină și docetaxel a fost foarte eficientă în reducerea creșterii tumorale la șoareci.
Pasul următor este efectuarea unor studii pentru a determina metoda optimă de administrare a melitinei, precum și toxicitățile și dozele maxime tolerate.